Duurzame kledingkast
Waarom je in 2024 slechts 5 nieuwe kledingstukken mag kopen

Waarom je in 2024 slechts 5 nieuwe kledingstukken mag kopen

5 nieuwe kledingstukken. Dat is wat je in 2024 ‘mag’ kopen als je met jouw koopgedrag binnen de 1,5 graden opwarming van de aarde wilt blijven. Hoe zit dat precies en waarom is het zo’n goede vuistregel?

 

Kleding wordt momenteel onder ongelooflijk hoge snelheid geproduceerd, gekocht en afgedankt. Jaarlijks koopt de gemiddelde Nederlander 46 kledingstukken en doet er 40 weer weg. De wereldwijde kledingproductie is sinds 2000 verdubbeld en volgens een recent artikel van De Volkskrant zal de kledingconsumptie in 2030 naar schatting met 63 procent zijn gestegen tot 102 miljoen ton, het equivalent van 500 miljard t-shirts. BIZAR.

 

De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Hoe we massaal met onze kleding omgaan, levert een grote bijdrage aan klimaatverandering. Dat weten we heus wel, maar lange tijd was er veel onduidelijkheid over wat dan wél een milieubewuste manier van kleding kopen is. Moeten we helemaal niks meer kopen? Aangezien er zoveel kleding op de aarde is om 6(!) generaties mee te kleden, zou dat voor de natuur het beste zijn.

 

Wel is het belangrijk om rekening te houden met sociale duurzaamheid: een gezonde leefwereld voor de mensen die onze kleding maken. Het Westen heeft tenslotte meer dan honderd miljoen mensen in lagelonenlanden afhankelijk gemaakt van ons neokoloniale uitbuitingssysteem. De globalisering in de kledingindustrie gaf de Westerse modewereld een enorme machtspositie, die ongelooflijk is misbruikt. Kwetsbare gebieden en communities werden steeds verder uitgeknepen en staan er inmiddels zo slecht voor dat het onethisch zou zijn om te zeggen: “joe, we laten jullie aan je lot over”.

 

Dat neemt natuurlijk niet weg dat we overconsumptie moeten stoppen. Dat we drastisch moeten minderen is duidelijk, maar hoeveel aankopen dan nog geoorloofd zijn, was onduidelijk.

 

Vuistregel: max. 5 nieuwe kledingstukken per jaar

 

Eindelijk is er nu antwoord: we mogen namelijk maximaal 5 nieuws kledingstukken per jaar kopen. Met dit aantal blijft je consumptie-impact namelijk binnen de 1,5 graad opwarming van de aarde. Deze vuistregel komt uit het 1,5 Degree Lifestyles Report (door het gerenommeerde Hot Or Cool Institute) en wordt breed omarmd in de duurzame modewereld. Logisch: eindelijk is er een concreet getal dat mensen in hun achterhoofd kunnen houden. Want zonder een concrete ‘hoe’ komt er geen massale gedragsverandering, dat weet iedereen die zich met duurzame mode bezig houdt.

 

Niet alle kledingstukken hebben evenveel impact

 

Het gaat in deze regel om nieuwe kleding, dus nieuw geproduceerd, en er is uit gegaan van de gemiddelde impact van een kledingstuk (daar kun je van alles van vinden en 1000 uitzonderingen verzinnen, maar hallo, we moeten ergens beginnen, toch?). Praktische essentials als ondergoed, sokken en accessoires vallen erbuiten, maar ook in deze categorieën moet je natuurlijk alleen aanschaffen wat je nodig hebt.

 

Voor kleding die niet nieuwe geproduceerd is, geldt een veel lagere (of in het geval van geruilde kleding geen) impact – denk aan vintage, tweedehands en geüpcyclede items. En kledingstukken die gemaakt zijn van duurzame materialen, middels duurzame productiemethodes (zoals weinig water- en energieverbruik) hebben natuurlijk ook een lagere impact dan het gemiddelde fast fashion item.

 

Aan de critici die nu meteen allerlei dingen gaan bedenken: natuurlijk is zo’n regel niet heilig. Dat weten de bedenkers ervan ook wel. Het doel was om middels goed onderzoek een concreet getal te geven waar mensen iets mee kunnen. Denken in max. 5 nieuwe kledingstukken per jaar helpt je prioriteren, impulsaankopen voorkomen en bewust nadenken over wat je echt nodig hebt en waar je verliefd op bent. Het stimuleert je om sneller voor tweedehands opties te kiezen. En áls je iets nieuws koopt, support dan een eerlijk of duurzaam merk in z’n missie.

 

Hoe sta ik er zelf voor?

 

Eerlijk: ook ik moet aan de bak. Ik weet niet precies hoeveel nieuwe items ik vorig jaar heb aangeschaft, maar het zijn er sowieso meer dan 5. Juist mijn rol als spin in het duurzame modeweb maakt dat ik dagelijks in contact sta met zoveel fantastische ondernemers die prachtige creaties én een duurzaam verschil maken. Ik gun ze echt ons support. Tegelijkertijd zorgt juist deze gedachte ervoor dat ik sneller iets aanschaf dan nodig.

 

Daarom zal ook ik de 5 items in mijn achterhoofd proberen te houden en eerder voor vintage of tweedehands gaan. Mijn favoriete vintagewinkels in Amsterdam zijn Indianaweg, ENSO en Pennylane (weet je meteen waar je de beste parels scoort) en ook op Vinted ben ik vaak te vinden, ook voor mijn dochter Frankie. Ik ben benieuwd hoe ik het ervan af breng. Maar deze regel gaat me zéker scherp houden.

 

___________

 

 

Fotocredits
Faithfull The Brand

 

Tikkie link

 

Heeft mijn platform jou geholpen in je duurzame modereis? Via deze Tikkie link kun je een symbolische lunch of koffie voor me betalen, die mij extra tijd geeft om te investeren in nieuwe onderzoeken, guides en artikelen. Ontzettend bedankt! Liefs, Sara

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂