Brand Guides
De mooiste duurzame merken voor perfecte basic t-shirts

De mooiste duurzame merken voor perfecte basic t-shirts

Op zoek naar hét perfecte duurzame t-shirt? Smaken verschillen natuurlijk, en het is maar net naar wat voor fit of kwaliteit je op zoek bent. Juist voor basics is het belangrijk dat ze perfect zijn, dat je ze jarenlang en met liefde zult dragen. Dan is het meteen wat minder erg als je er wat meer aan uitgeeft. In deze brand guide vind je de allermooiste duurzame basic t-shirts en tops. Oké, ze zijn niet allemaal even basic, maar

Liever één duurder, perfect, duurzaam t-shirt dan vijf goedkope rotvodjes

Is de prijs van eerlijke kleding (ten opzichte van de fast fashion die je gewend bent) altijd een dingetje voor je? Ook ik had vroeger een enorme stapel t-shirts (misschien wel 40 stuks) in mijn kast liggen waarvan ik de helft niet eens droeg en de andere helft na een jaar alweer vervormd of verwassen was. In eerste instantie werd ik altijd heel blij van € 15 per shirtje, maar dat bleek bijna nooit meer dan een kleine sugar rush. Ik dacht amper na voor ik iets kocht en ik ging te vaak voor ‘mwah’-tjes, ‘wel-oké-voor-erbij’-tjes en ‘omdat-het-goedkoop-is’-jes. Doordat ik met veel items niet helemaal blij was, droeg ik veel items amper en viel de ‘cost per wear’ achteraf alsnóg vrij hoog uit.

Nu ik veel beter nadenk voor ik iets koop, heb ik nog maar 10 t-shirts die ik regelmatig draag. Mijn lievelingsshirt van Teym heb ik sinds vorig jaar misschien al wel 70 keer gedragen; zodat hij uit de was is, doe ik hem vaak alweer aan. Dan is € 39 ineens niet meer zoveel geld… Hopelijk vind je hier wat je zoekt!


Meer leren over de duurzaamste materialen? Check dit artikel.


De allermooiste eerlijke duurzame merken voor basic tops en tees:

Teym
Kuyichi
Unrecorded
Jan ‘n June
Organic Basics
Nu-in
Armedangels
Dariadeh
Filippa K
Everlane
By Signe
Hund Hund
Acne Studios
Joline Jolink
Reformation
Nude Ethics
The Line by K
Thinking MU
Colorful Standard
Gil Rodriguez
Alchemist
The Slow Label
Goat
Zeeman


Meer eerlijke en/of duurzame merken die basic tops en tees verkopen? Kijk ook bij:

King Louie, Lucy and Yak, Balzac, Rita Row, Vanilia, Twothirds, Kuyichi, Kings of Indigo, Dedicated.

Teym

✓  fair geproduceerd in Portugal
✓biologisch katoen

Ik trap af met mijn allerfavorietste t-shirt ooit, vanwege de kwaliteit, de pasvorm, de ontwerpfilosofie, de eerlijke productie, moet ik nog even doorgaan? Hij is van Teym, een Nederlands duurzaam merk met de missie om een onberispelijke garderobe te creëren. Het merk werkt niet met seizoenen en lanceert per ‘keer’ slechts één item dat tot in perfectie is doorontwikkeld. Alle producten worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa en van zo duurzaam mogelijke materialen gemaakt. The t-shirt van Teym is gemaakt van biologisch katoen en kost € 39. Écht de investering waard – ik draag de mijne zo vaak!

(en ja, dat ben ik 😉 Ik had de eer om – als fan – model te staan voor de campagne.

Bekijk The T-shirt

Unrecorded basic eerlijk fair sustainable duurzaam t-shirt

Unrecorded

Bij dit mooie Nederlandse merk vind je minimalistische unisex t-shirts, altijd van goede, zware kwaliteit en met een hele duurzame mindset in het achterhoofd. De volledige collectie is gemaakt van duurzame materialen (zoals GOTS gecertificeerd biokatoen) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Portugal. Unrecorded doet niet aan seizoenscollecties en sale; producten blijven altijd in de collectie en hebben een eerlijke prijs.

bekijk de collectie

Kuyichi basic eerlijk fair sustainable duurzaam t-shirt

Kuyichi

Kuyichi is een Nederlandse duurzame denimpionier die in 2000 werd opgericht en in 2004 de eerste organic jeans ter wereld uitbracht. Daarnaast heeft Kuyichi heel veel mooie duurzame t-shirts in de collectie. Het merk maakt al vanaf het begin uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals GOTS gecertificeerd biokatoen, produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en is sinds 2020 opnieuw Fair Wear member. Ik heb in 2019 bij Kuyichi gewerkt, dus ik durf je met zekerheid te zeggen: dit is echt een prachtig merk.

bekijk de collectie

Organic Basics

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen

Bij Organic Basics vind je niet alleen heerlijk zitten ondergoed, dit Deense merk heeft ook een aantal hele fijne basic tees in de collectie. Organic Basics is een ware pionier op het gebied van duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in verschillende fabrieken in Europa. Ook is het merk heel transparant over z’n werkwijze. Zo krijg je op de website een uitgebreid inkijkje in het productieproces en alle fabrieken waar het merk produceert.

bekijk de collectie

Nu-in

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ extended sizes collectie
Ik vind Nu-in een lastig merk om te beoordelen. Meer lezen? Check dan ‘Hoe duurzaam is Nu-in?

Nu-in is misschien wel het betaalbaarste merk in deze hele lijst. Het sterk opkomende ‘fashion.sustainably driven.’-merk heeft een grote collectie jurken, in zowel casual als meer dressed up stijlen, en voor een brede matenrange (hoera!). Nu-in maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen en heeft naar eigen zeggen een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden. Het merk doet niet aan seizoenscollecties en sale en ik denk dat heel veel mensen met een beperkte portemonnee hier heel blij van worden.

Bekijk de collectie

Armedangels

✓  fair geproduceerd in Portugal
✓ biologisch katoen
✓ vegan

Nog een mooi merk voor fijne basics. Dit Duitse merk gaat alweer een tijd mee en is nog steeds een pionier in de duurzame modewereld. Armedangels voert elke jaar weer een activistische campagne voor een betere mode-industrie en dat is zó hard nodig. De complete collectie van Armedangels wordt eerlijk en duurzaam geproduceerd en gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen en Tencel. Je vindt er heel veel basic tops and tees (ook veel prints, trouwens). En vrij betaalbaar! Als je hier niet slaagt, weet ik het niet meer 🙂

Het liefst Armedangels dichtbij bestellen? In Nederland is het merk te koop bij Take It Slow, thegreenlabels.com en Honesse)

Bekijk de collectie

Dariadeh

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

Dariadeh is het duurzame kledingmerk van Insta-eco-influencer @dariadaria. Voor zover ik weet, runt ze het hele merk in haar eentje – knap! – en dat doet ze goed: de collectie basics heeft niet alleen hele fijne pasvormen en warme nude en pasteltinten, alles wordt ook nog gemaakt van duurzame materialen en fair geproduceerd. Het het checken waard! Ik heb zelf ook nog steeds een mooie, simpele body van Dariadeh op het oog…

bekijk de collectie

Filippa K

✓ fair geproduceerd
✓ voornamelijk duurzame materialen

Filippa K is één van mijn persoonlijke favorieten voor basics. Dit mag dan een wat prijziger merk zijn in de lijst, ik ben altijd heel blij met de kwaliteit. Het Zweedse label produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en is member van de Fair Wear Foundation. Niet alle producten zijn gemaakt van duurzame materialen, maar veel t-shirts wel: ik zie veel biologisch katoen, linnen en Tencel voorbij komen.

bekijk de collectie

Everlane basic eerlijk fair sustainable duurzaam t-shirt

Everlane

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

Dit Amerikaanse merk was één van de eerste merken die ‘radical transparency’ introduceerde en ik HOU van de stijl van Everlane. Het merk heeft een enorme collectie basics in allerlei stijlen, pasvormen en materialen en is open over de prijsopbouw en hoe en waar (in welke fabrieken) het merk onder eerlijke arbeidsomstandigheden produceert. Everlane maakt veel gebruik van duurzame materialen, zoals Tencel en gerecycled polyester in de winterjassen van dit seizoen. Het merk is een aantal jaar geleden wel eens negatief in de media geweest omdat het minder transparant en eerlijk zou zijn dan het zich voordoet, maar de laatste tijd lees ik voornamelijk positieve berichten.

Bekijk de collectie

By Signe

✓ fair geproduceerd in Turkije
✓ duurzame materialen

Ik leerde dit Scandinavische merk kennen via thegreenlabels.com, een Nederlandse webshop in sustainable fashion. By Signe produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Turkije en gebruikt uitsluitend duurzame materialen. Ik vind de collectie echt prachtig en om me heen hoor ik hele goede verhalen over de kwaliteit. Het merk is heel transparant over z’n complete productieproces. I like!

By Signe kopen? In Nederland is dit mooie merk verkrijgbaar via thegreenlabels.com! Bekijk het aanbod hier.

bekijk de collectie

Hund Hund fair sustainable basic t-shirts en tops

Hund Hund

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen

Transparant, eerlijk, duurzaam en ook nog betaalbaar –  het Duitse Hund Hund heeft het allemaal in zich. Het merk staat bekend om z’n eigen ‘take’ op moderne basics. En die twist vind ik heel fijn.

Je vindt er veel moderne basics (naast hele uitgesproken items, heel tof, check them out!), waaronder veel tees, allemaal eerlijk geproduceerd en gemaakt van duurzame materialen. Denk aan biologisch katoen, Tencel en leftoverstoffen van andere merken.

Bekijk de collectie

Acne Studios eerlijke basic t-shirts en tops

Acne Studios

✓ fair geproduceerd

Misschien denk je bij basics niet zo snel aan Acne Studios, maar het Zweedse edgy designlabel heeft ontzettend mooie simpele tees in de collectie. Toegegeven: qua milieu-impact (op het gebied van productie) kan het duurzamer, Acne gebruikt namelijk geen biologisch katoen in de collectie. Zonde. Wél produceert het merk onder eerlijke arbeidsomstandigheden, is de pasvorm altijd fenomenaal en de kwaliteit is altijd fantastisch. Ook niet onbelangrijk als je lang met een item wilt doen.

Bekijk de collectie

Joline Jolink

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen

Ik vind dit zo’n mooi merk en dat komt doordat ik (Nederlandse) Joline Jolink persoonlijk ken. Ik ken weinig ontwerpers die zóveel passie hebben voor zowel het vak als duurzaamheid en Joline maakt in álle ontwerp stadia hele bewuste keuzes. Naast duurzaam materiaalgebruik en eerlijke productie, produceert ze in kleinere batches en werkt ze niet met seizoenen of sale. Joline heeft een prachtige collectie van basic tops en tees en die kun je zowel in haar webshop als offline in haar winkels in Rotterdam en Utrecht shoppen.

Bekijk de collectie

The Slow Label fair sustainable basic t-shirts en tops

The Slow Label

✓ fair en lokaal geproduceerd in Duitsland
✓ duurzame materialen

Bij The Slow Label vind je prachtige duurzame basics van mooie, milieuvriendelijke materialen. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden én lokaal geproduceerd in Duitsland. Ik heb ooit voor een shoot een Basic White Tee van dit merk mogen passen via Scoon Store, die de tees ook verkoopt (gebruik de code ‘WHENSARASMILES’ voor 15% korting) en de kwaliteit voelde echt ontzettend goed.

Bekijk de collectie

Reformation

✓ fair geproduceerd in de eigen fabriek van Reformation in L.A.
✓ duurzame materialen

Al sinds dag één van mijn duurzame modereis is Reformation één van mijn favoriete merken. Reformation maakt de duurzamere optie toegankelijk voor heel veel modeliefhebbers. Het merk produceert lokaal in de eigen fabriek in L.A. en maakt veel gebruik van duurzame materialen. Reformation heeft veel mooie simpele t-shirts in de collectie, in allerlei pasvormen, kleuren en materialen. En goed om te weten: hoewel het een Amerikaans merk is, hoef je geen verzendkosten en invoerrechten te betalen. Die zitten namelijk allemaal al in de prijs berekend.

Ik wil wel een sidenote plaatsen bij dit merk: Reformation was in juni 2020 in het nieuws wegens een racisme gate. Inmiddels heeft het merk beloofd heel, héél hard aan z’n interne werkethiek te werken. Lees hier het artikel dat ik erover schreef.

Bekijk de collectie

Nude Ethics

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

Oké, het zijn niet écht basics, maar wel hele mooie tees met een subtiele opdruk of embroidery, die van Nude Ethics. De volledige collectie is eerlijk geproduceerd, gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen en bamboe. Voor een t-shirt betaal je £25 en dat maakt dit merk tot één van de betaalnaaste uit dit rijtje.

Bekijk de collectie

The Line by K

✓ fair geproduceerd in L.A.

Oké, er is wat moeilijker aan te komen dan andere merken in deze lijst, maar ik móest ‘m vermelden van mezelf omdat dit prachtige Amerikaanse merk edgier is dan de andere merken. Dat een item basic is, hoeft tenslotte niet te betekenen dat het geen details kan hebben of niet edgy kan zijn. The Line by K maakt helaas geen gebruik van duurzame materialen, maar produceert wel fair en lokaal (voor het merk, dan) in L.A. Let op: als je hier bestelt betaal je waarschijnlijk wel invoerrechten bij de douane. Wel fijn als je niet voor onprettige verrassingen komt te staan.

Bekijk de collectie

Thinking MU

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

Bij Thinking MU denk je misschien wat sneller aan vrolijke prints, maar bij dit Spaanse fair label vind je ook heel veel mooie simpele tees, van effen tot prints. Thinking MU produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en gebruikt uitsluitend duurzame materialen.

(in Nederland is Thinking MU onder andere te koop bij thegreenlabels.com.

Bekijk de collectie

Colorful Standard

✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ duurzame materialen

Bij Colorful Standard vind je basics (crewnecks, hoodies, tees en longsleeves) in een flink kleurenpalet, altijd gemaakt van 100% biologisch katoen en eerlijk geproduceerd in een fair trade fabriek in Portugal. Ik heb één t-shirt van dit merk – € 30 was-ie, trouwens – en ik ben heel blij met de kwaliteit.

Bekijk de collectie

Jan ’n June

✓ fair geproduceerd in Polen
✓ duurzame materialen

Jan ‘n June is een heel mooi merk voor basic tees en tops. Bij dit Duitse label vind je mooie sophisticated, vrouwelijke basics – ook t-shirts – met tijdloze pasvormen en soms een apart detail. De complete collectie wordt fair geproduceerd in Polen en gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen en Tencel.

In Nederland is Jan ‘n June verkrijgbaar via Take it Slow en thegreenlabels.com.

Bekijk de collectie

Gil Rodriguez

✓ fair geproduceerd in de VS

Toegegeven: Gil Rodriguez is voor mij een beetje een twijfelgeval, maar ik vind het zo’n leuk, edgy basismerk dat ik het toch even wilde meenemen. Gil Rodriguez is gestart door Eliana Gil Rodriguez, een model, dat ik al een tijd volg op Instagram, en je vindt er hele mooie basics. Helaas maakt het merk geen gebruik van duurzame materialen, maar de collectie wordt wel fair en (voor hen) lokaal in de VS geproduceerd. Als je eerlijke arbeidsomstandigheden het belangrijkst vindt en bij dit merk je perfecte basic vindt, be my guest! 🙂 Let op: als je vanuit Amerika bestelt, betaal je nog wel invoerrechten bij de Nederlandse douane.

Bekijk de collectie

Alchemist fair sustainable basic t-shirts en tops

Alchemist

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

Alchemist is een Nederlands duurzaam modemerk (waarvoor ik ooit de nieuwe merkstrategie ‘Wear what you stand for’ mocht ontwikkelen!) dat onder fair trade omstandigheden produceert en zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen gebruikt.

Bekijk de collectie

Zeeman

Fair Wear member
✓ sommige producten zijn gemaakt van biologisch katoen

Over deze laatste ga ik heel voorzichtig zijn. Zeeman ligt namelijk een beetje gevoelig bij het publiek: “zo goedkoop, dat is heus niet duurzaam”. Ik moet zeggen dat ook ík mijn twijfels heb over hoe het mogelijk is om voor € 3,99 een fair t-shirt te maken. Toch is Zeeman sinds oktober lid van de Fair Wear Foundation en dat betekent dat Zeeman heel actief stappen zet op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zeeman werkt hard aan z’n transparantie en onlangs lanceerde het merk een duurzame, betaalbare unisexcollectie, Basic Z, gemaakt van biologisch katoen.

Bekijk de collectie


Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

Affiliatelinks
Dit artikel bevat affiliatelinks van Teym, Kuyichi, Unrecorded, Organic Basics, Filippa K, Everlane, Reformation, Nu-in en The Slow Label. Als je via deze links bij deze merken bestelt, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik investeer in meer inhoudelijke verhalen over de duurzame modewereld. Én Brand Guides als deze, waarin ik de jungle van eerlijke merken inzichtelijk probeer te maken voor je. Enorm bedankt voor je hulp!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂