Brand Guides
De grote duurzame winterjassen guide

De grote duurzame winterjassen guide

Op zoek naar de perfecte winterjas die niet alleen warm en mooi is, maar ook met een goed hart is gemaakt? In deze Brand Guide vind je alle mooie kledingmerken voor eerlijke en duurzame winterjassen, van mooie, klassieke mantels en parka’s tot puff jackets en Penny Lanes. Enjoy!

 

FYI: uit deze guide heb ik zelf de Mederick mantel van Sézane en The Parka van Teym. Beide fantastische jassen.

 

Goed om te weten: er bestaat niet zoiets als ‘een 100% duurzaam kledingmerk’. Duurzaamheid bestaat uit ontzettend veel facetten en is een ingewikkeld onderwerp. De merken in deze lijst zijn om verschillende redenen door m’n selectie heen gekomen, al focussen ze allemaal op eerlijke arbeidsomstandigheden. Het ene merk is super activistisch en scoort goed op zowel arbeidsomstandigheden als duurzame productie. Een ander merk scoort ‘alleen’ op eerlijke productie en inclusiviteit en weer een ander merk staat bekend om z’n innovatieve materialen en transparantie. Ga bij jezelf na wat JIJ belangrijk vindt (ik ben hier niet om jou een kant op te duwen) en koop bij een merk waar jij achter staat. Bottom line gaat een duurzame aankoop óók – en misschien wel vooral – over bewust voor een kledingstuk kiezen waar je écht verliefd op bent, dat van goede kwaliteit is en dat je dus jarenlang met liefde zult dragen.

 

Hulp nodig bij het scannen van een merk? Lees dan ook:

 

10 tips om kledingmerken op duurzaamheid te checken
Checklist eerlijke productie
Greenwashing bij kledingmerken, zo leer je het herkennen

 

 


 

De mooiste merken voor duurzame winterjassen:

 

Teym
Sézane
Sophie Stone
(+ kortingscode)
Embassy of Bricks and Logs
Thinking Mu
Zazi Vintage
Closed
Filippa K
The Slow Label
Joline Jolink
Ganni
Langerchen
Masha Maria
Armedangels
Reformation
Acne Studios
Ecoalf
Nanushka
Patagonia
Dedicated.

 

(enneh… is je budget niet zo groot, of wil je andere duurzame opties verkennen? Check dan vooral tweedehands-, vintage of kringloopwinkels (één van mijn lievelingsjassen is vintage en kostte €25!), Vinted, ontdek het aanbod bij een mooie kledingbibliotheek of organiseer een kledingruil met vrienden. Er zijn genoeg opties voor elk budget, je moet alleen een beetje creatief zijn :))

 

 

Teym

 

✓ fair gemaakt in Europa
✓ hoge kwaliteit, gaat heel lang mee
✓ ik heb The Parka zelf al 6 jaar en het is een fantastische, duurzame jas. Aanrader!

 

Teym is één van mijn favoriete merken in deze lijst. En dat komt niet alleen doordat ik helemaal achter de werkwijze van dit merk sta; ook heb ik The Parka zelf en ben ik super positief. Teym is een Nederlands kledingmerk dat tijdloze perfecte wardrobe essentials maakt (ideaal als je een capsule wardrobe hebt!) van onberispelijke kwaliteit. Ik ken Maxime, de founder van Teym, inmiddels persoonlijk, en zo weet ik dat je dit merk echt kunt vertrouwen in z’n idealen. Teym gebruikt uitsluitend duurzame materialen (met een focus op duurzaamheid in het gebruik: het gaat lang mee), produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Europa en is daar heel transparant over. Producten blijven voor altijd in de collectie en het merk doet niet aan trendy seizoenscollecties en uitverkoop.

 

The Parka is all weather proof en ook geschikt voor hele koude dagen en fikse regenbuien op de fiets. Ik heb de mijne (The Parka in het groen) al 6 jaar en het is zo’n fantastische, kwalitatieve jas. Ik draag maat M, hier draag ik hem op Instagram. In deze post lees je meteen meer over de jas en zie je foto’s van hoe mijn parka eruitziet na 6 jaar. Ik raad hem iedereen aan. De duurzame winterjassen van Teym zijn verkrijgbaar in drie modellen en allerlei kleuren, zowel voor mannen als vrouwen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Sézane

 

✓ B Corp
✓ gebruikt veel duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ inclusief: maat XXS – 4XL

 

Sézane is een mooi Frans merk en staat bekend om z’n iconische, Parijse stijl. Je vindt er een enorme collectie voor een complete garderobe (bekijk ook zeker hun knits, zoveel keus en zo mooi!). Wat niet veel mensen weten is dat Sézane een B Corp is. En hoewel dat lang niet alles zegt, betekent het wel dat ze op  zowel duurzaam als sociaal vlak inzicht hebben in hun keten en (moeten) focussen op het actief verbeteren ervan. Sézane gebruikt gelukkig steeds meer duurzame materialen (check altijd de materiaalsamenstelling op de productpagina als je dit belangrijk vindt!), heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en produceert 2/3 in Europa (al zegt dat niet zoveel).

 

Wat ik goed vind aan Sézane – voor zo’n groot merk – is dat ze niet werken met seizoenscollecties en uitverkoop, maar met kleinere batches die bij populariteit worden bijgeproduceerd (dat is ook de reden dat items snel uitverkocht zijn). Zo probeert het merk overproductie tegen te gaan en altijd een vaste, eerlijke prijs te geven. En ook top: ze zijn erg size inclusive: hun maten gaan (vaak) van XXS – 4XL! Ze hebben een hele mooie jassencollectie, style wise een aanrader 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Sophie Stone

 

✓ Nederlandse duurzame webshop
✓ Veel jassenmerken uit deze guide: Embassy of Bricks and Logs, Thinking MU, Langerchen, Dedicated., Regenjassen van Rainkiss)
✓ Cureren op zowel milieu-impact als goede arbeidsomstandigheden

 

Sophie Stone is één van de grootste Nederlandse duurzame webshops en één van mijn persoonlijke favorieten. Founders Esther en Anna Sophie zijn hun bedrijf in 2014 begonnen met de missie om duurzame kleding mainstream te maken, en één van de eerste pioniers die echt op duurzame kleding focussen. Dat doen ze o.a. via hun grote fysieke winkel in hartje Utrecht, maar ook online hebben ze een enorm aanbod. Sophie Stone cureert op zowel milieu-impact als eerlijke arbeidsomstandigheden. Als zij een merk verkopen, dan weet je dat het goed zit.

 

En extra goed nieuws: gebruik de code SARA voor doorlopend 10% korting op alles (ook alle duurzame winterrjassen, en dat scheelt een hoop!). Onthoud ‘m dus voor het hele jaar.

 

Bekijk alle jassen

 

 

Zazi Vintage

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Afghanistan
✓ gemaakt van unieke, traditionele, vintage doeken
✓ hoge kwaliteit, gaat een leven lang mee

 

De prachtige duurzame winterjassen (al kan ik beter ‘kunstwerken’ zeggen) van Zazi Vintage zijn niet bepaald voor elk budget weggelegd, maar wel fantastisch. Ik vind dit merk zó’n enorme inspiratie! Zazi’s bekende Suzani coats zijn allemaal uniek en gemaakt van de mooiste originele vintage Afghaanse materialen. De complete collectie wordt in co-creatie ontworpen en lokaal in Afghanistan gemaakt door de getalenteerde vakvrouwen waar Zazi mee samenwerkt. En dat is niet alles: het merk is super transparant over z’n werkwijze en een genot om te volgen op Instagram. De gemiddelde vrouw moet lang sparen voor een jas, maar pfoe, dan heb je ook wel wat. Een uniek stuk, voor een leven lang.

 

Bekijk de collectie

 

 

Filippa K

 

✓ ✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✓ (voornamelijk) duurzame materialen

 

Het Scandinavische Filippa K is een mooi merk om te kijken als je (er het budget voor hebt en) van klassieke wollen mantels houdt. Hun collectie is prachtig! Filippa K is veel bezig met duurzaamheid en is al sinds 2008 member van de Fair Wear Foundation, waarmee het merk kan aantonen dat het een grote focus heeft op (eerlijke) arbeidsomstandigheden. Het merk gebruikt de laatste jaren steeds meer duurzame materialen, en een korte scan leert dat de meeste winterjassen zijn gemaakt van gerecyclede wol. Bij Filippa K vind je prachtige wollen mantels en heerlijk warme puff jackets en parka’s. Ik heb zelf hele goede ervaringen met de kwaliteit.

 

Bekijk de collectie

 

 

Closed

 

✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✓ gebruikt steeds meer duurzame materialen

 

Bij Closed vind je een mooi aanbod in wat meer uitgesproken winterjassen en toch klassieke winterjassen. Dit merk heeft al sinds het begin in 1978 een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en schrijft uitgebreid over z’n fabrieken op de website. Daarnaast is Closed in 2021 Fair Wear member geworden, waarmee ze kunnen aantonen dat ze hier ook echt actief mee bezig zijn. Je vindt er klassieke (mulesing-vrije) wollen mantels, puff jackets, parka’s. Ik vind het goed dat Closed steeds transparanter wordt en ook steeds meer duurzame materialen gebruikt. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

Reformation

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ veel duurzame materialen
✓ geen verzendkosten en invoerrechten vanuit Amerika naar NL!

 

Reformation is het enige Amerikaanse merk in deze lijst, maar style wise zeker niet de minste. Je vindt er een enorme collectie ‘effortless silhouettes that celebrate the feminie figure’ en dat doen ze ontzettend goed. Daarnaast is het merk al sinds de oprichting in 2009 (toen ze begonnen met het verkopen van vintage kleding) actief bezig met duurzaamheid. Reformation produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden, gebruikt veel duurzame materialen (al vind ik dat het nog beter kan) en is transparant over z’n werkwijze, o.a. in de uitgebreide Sustainability Reports die wel 4x (!) per jaar uitkomen. Ook is Reformation erg size inclusive: de maten gaan van 32 tot 56. Zo zijn duurzame winterjassen (of iig een betere keuze :)) voor elke maat bereikbaar en dat is geweldig. En ook fijn: hoewel ze in Amerika zitten, zitten de verzendkosten én de invoerrechten bij de prijs inbegrepen. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

 

Bekijk de collectie

 

 

The Slow Label

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ core collectie (geen trendy seizoenscollecties en uitverkoop)

 

The Slow Label is een prachtig Oostenrijks kledingmerk dat staat voor tijdloze wardrobe essentials in neutrale kleuren, duurzame productie en hoge kwaliteit. Je vindt er alles voor een complete beknopte capsulegarderobe, van broeken en tops tot duurzame winterjassen (mantels). De volledige collectie wordt gemaakt van mooie, verantwoordelijke materialen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa en Marokko. The Slow Label is heel transparant over z’n werkwijze, echt het checken waard!

 

Bekijk de collectie

 

 

Joline Jolink

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame (/gerecyclede) materialen
✓ geen seizoenscollecties en sale, tijdloze core collectie

 

Wat ik zo leuk vind aan de Rotterdamse Joline Jolink is dat ze niet alleen een prachtige collectie neerzet op een zo bewust mogelijk manier, maar ook dat ze een heel leuk en lief mens is. Joline Jolink heeft duurzaamheid in alle facetten van haar merk verweven. Van het gebruik van duurzame en gerecyclede materialen tot eerlijke productie, van een anti-sale-beleid tot kleine no waste collecties. Naast een webshop heeft ze twee winkels: één in Rotterdam en één in hartje Utrecht. Mooi merk; hier zit zóveel liefde in!

 

Bekijk de collectie

 

 

Ganni

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ core collectie (geen trendy seizoenscollecties en uitverkoop)

 

Een merk dat me de afgelopen jaren ontzettend positief verrast heeft, is Ganni. Het Deense merk stond niet per se bekend als duurzaam, maar heeft in korte tijd actief zóveel stappen gezet, dat ik alleen maar heel hard kan applaudisseren. Niet alleen is Ganni nu een B-Corp (ik weet het, dat zegt niet alles, maar het is wel een mooie stap!) en gebruikt het merk voornamelijk duurzame materialen, Ganni is ook ontzettend transparant over zowel z’n productieketen als z’n duurzame reis. Zo volg ik het Instagramaccount @ganni.lab heel graag en vind ik het een grote inspiratie voor veel andere merken. Zo kan het ook.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Langerchen

 

✓ fair geproduceerd in de eigen fabriek in China
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Dit super idealistische Duitse ‘eco & fair’ merk maakt al kwalitatieve duurzame winterjassen sinds 2013, toen nog weinig merken hiermee bezig waren. Bij Langerchen vind je mooie mantels en parka’s met een klassieke fit en gemaakt van duurzame materialen. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in de eigen fabriek van Langerchen in Shanghai. Hierdoor heeft het merk volledige zicht op de arbeidsomstandigheden en kan dus ook garanderen dat alles helemaal fair wordt gemaakt. Nice!

 

In Nederland vind je Langerchen o.a. bij Sophie Stone, een prachtige webshop (met ook een grote, mooie fysieke winkel in hartje Utrecht, aanrader!). En het mooiste nieuws: met de code SARA krijg je 10% korting op alles in de webshop van Sophie Stone, ook de duurzame winterjassen van Langerchen!)

 

Bekijk de collectie

 

 

Masha Maria

 

✓ gemaakt van geüpcyclede wollen dekens
✓ lokaal met de hand gemaakt in Amsterdam
✓ core collectie (geen seizoenscollecties, geen uitverkoop)

 

Oh, dit vind ik zo’n mooi merk. Masha Maria is een Nederlands label dat de mooiste duurzame winterjassen maakt van vintage wollen dekens. Deze worden lokaal (en vanzelfsprekend onder eerlijke arbeidsomstandigheden) in Amsterdam geüpcycled door er met de hand fantastische nieuwe jassen van te maken. Zó mooi, en nog allemaal uniek ook!

 

Bekijk de collectie

 

 

Armedangels

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd (Fair Wear member)
✓ uitsluitend duurzame materialen

 

Dit prachtige Duitse merk is één van de eerste duurzame kledingmerken die ik ontdekte en ik ben nog steeds groot fan. Want Armedangels gebruikt niet alleen duurzame materialen (en innoveert op dat gebied), deze duurzame pionier produceert ook onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Sinds 2015 is het merk Fair Wear member (een organisatie die zich samen met z’n leden – kledingmerken – inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de productieketen) en draagt het de Leadership status, de hoogst haalbare score. Armedangels werkt voornamelijk met een core collectie (dus geen snelle, trendy collecties). Ik draag al jaren kleding van ze en ik vind de kwaliteit geweldig, helemaal voor de prijs. Het merk houdt elk jaar meerdere acties en campagnes, waarbij altijd de volledige opbrengst naar goede doelen gaat (in 2020 was dit meer dan een miljoen euro!) wordt gedoneerd.

 

Dit waren wat highlights in een notendop, maar wil je meer over Armedangels weten? Lees dan dit artikel, dan weet je meteen álles over ze voordat je er koopt 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Nanushka

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt

 

Nanushka produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in fabrieken in thuisland en Servië. De meeste fabrieken van dit Hongaarse merk zijn dicht bij het designatelier en zo kan het merk ervoor zorgen dat alles op de productievloer goed en eerlijk verloopt. Op het gebied van materiaalgebruik kan Nanushka zeker nog stappen maken. In ieder geval kan ik uit eigen ervaring zeggen dat de kwaliteit heel goed is.

 

Bekijk de collectie

 

 

Acne Studios

 

✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear Member)
✓ deels gemaakt van duurzame materialen

 

Wat niet veel mensen weten van dit Zweedse designermerk is dat Acne Studios al sinds 2008 member is van de Fair Wear Foundation, een organisatie die zich samen met z’n leden inzet voor goede en eerlijke arbeidsomstandigheden. Acne Studios heeft bij mijn weten geen enorme focus op duurzaamheid en kan ook op het gebied van materiaalgebruik zeker stappen zetten. Maar ook belangrijk: zoek je kwaliteit? Dan is Acne je merk.

 

Bekijk de collectie

 

 

Ecoalf

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ B Corp
✓ gemaakt van duurzame, voornamelijk gerecyclede materialen

 

Deze Spaanse ecopionier staat bekend om z’n activistische beleid en grote focus op duurzaamheid, in alle opzichten. Al vanaf het begin werkt Ecoalf met duurzame materialen en inmiddels bijna alleen nog maar met gerecyclede materialen (nice!). Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en heeft een flinke collectie all weather proof puff jackets en parka’s, waarvan bij mijn weten alle of bijna alle modellen PETA approved vegan zijn. De kwaliteit schijnt heel goed te zijn!

 

In Nederland vind je Langerchen o.a. bij Sophie Stone, een prachtige webshop (met ook een grote, mooie fysieke winkel in hartje Utrecht, aanrader!). En het mooiste nieuws: met de code SARA krijg je 10% korting op alles in de webshop van Sophie Stone, ook de jassen van Ecoalf!)

 

Bekijk de collectie
Bekijk de duurzame winterjassen bij Sophie Stone (Nederlandse webshop)

 

 

 

 

Embassy of Bricks and Logs

 

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in China
✓ core collectie (geen seizoenscollecties, geen uitverkoop)

 

Bij Embassy of Bricks and Logs vind je een grote collectie super warme puffer jackets / coats. Een aantal mensen die ik ken heeft er een jas van en iedereen is groot fan: kwalitatieve jassen, super comfortabel en vooral erg warm. Doe je voordeel met die insider info 😉 Embassy of Bricks and Logs maakt voornamelijk gebruik van duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in China. Het merk werkt met een doorlopende tijdloze collectie met vaste prijzen (bij mijn weten), dus geen snelle seizoenscollecties en sale.

 

Bekijk de collectie

 

 

Patagonia

 

✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ duurzame materialen

 

Activistisch outdoormerk Patagonia maakt zich al sinds de oprichting in 1973 hard voor een gezondere planeet. Je vindt er een enorme range sportkleding (meteen een tip op dat gebied, dus) en ook op het gebied van outdoorbenodigdheden is Patagonia een heel fijn merk. Het merk heeft een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden.

 

P.s. ik heb de foto’s geleend van Reformation, die een stijlvolle draai aan de functionele kleding van Patagonia heeft gegeven. Ik dacht dat het je zo wat beter aan zou spreken 😉

 

Bekijk de collectie
Bekijk de collectie van Reformation

 

 

Dedicated.

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ gebruikt uitsluitend (veelal gecertificeerde) duurzame materialen

 

Dedicated is een prachtig Zweeds duurzaam fashion- en lifestylemerk met een grote dosis idealen (en een enorme collectie!). Al sinds de oprichting in 2006 gebruik Dedicated uitsluitend duurzame materialen én produceert het onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Dedicated maakt veel gebruik van certificeringen (zoals Fair Trade en PETA Vegan Approved) en het mooiste: de collectie is ook nog eens vrij betaalbaar in vergelijking met veel andere merken uit deze lijst. Check ze eens!

 

Net als de jassen van Langerchen en Ecoalf verkoopt het Nederlandse Sophie Stone, ook duurzame winterjassen van Dedicated. Ze hebben een webshop en een grote fysieke winkel in hartje Utrecht, aanrader. Met de code SARA krijg je 10% korting op alles in de webshop van Sophie Stone, ook de jassen van Dedicated!!)

 

Bekijk de collectie
Bekijk de duurzame winterjassen bij Sophie Stone (Nederland)

 

 

 

Fotocredits:
Alle foto’s bij dit artikel over eerlijke en duurzame winterjassen zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂