Brand Guides
De grote duurzame sneakers guide (2024 update)

De grote duurzame sneakers guide (2024 update)

Er zijn zo ongelooflijk veel soorten sneakers op de markt. Het is verleidelijk om ze bij grote populaire sportmerken te kopen, maar juist díe zijn vaak heel vervuilend gemaakt onder zeer slechte arbeidsomstandigheden. Waar kun je dan wel terecht? In deze grote duurzame sneakers guide (2024 update) vind je de mooiste duurzame sneakermerken verzameld. Er is zoveel mogelijk!

De sneakerindustrie is vervuilend

 

Op 13 januari kopte Follow The Money: “Populaire Adidas sneaker draagt bij aan ontbossing en moderne slavernij”. Het artikel deed veel stof opwaaien: mensen hadden geen idee dat hun Gazelle en Spezial sneakers (daar dit het artikel namelijk over) blijkbaar onethisch tot stand waren gekomen. Want wat bleek: een deel van het leer voor deze schoenen komt van veehouderijen die voor ontbossing van de Amazone zorgen en waar mensen zeer slecht worden behandeld. Hoe dat onderzoek precies verliep, bekijk je hier in de Instagram live die ik met FTM’s onderzoeksjournalist Yara van Heugten deed. Grote tip om terug te kijken, want super leerzaam.

 

Hoewel FTM’s onderzoek specifiek over deze Adidas modellen ging, weten we dat het in de wereldwijde sneakerindustrie slecht gesteld is met de milieu-impact, arbeidsomstandigheden en het dierenwelzijn. Helemaal in de productie van enorme hypes, want de explosieve vraag legt een enorme druk op de productieketen. Er moet tenslotte inééns heel veel extra geproduceerd worden. Goed om vanaf nu in je achterhoofd te houden als je bijna zwicht voor een hype.

 

In deze duurzame sneakers guide vind je alle mooie stijlvolle merken verzameld, met een focus op Nederlandse en Europese merken om rekening te houden met transportimpact). Let op: geen enkel merk is perfect (ik ben dan eigenlijk ook geen fan van de term ‘duurzaam’, maar wil wél goed gevonden worden in Google om meer mensen te helpen :)) en ook in deze guide zitten verschillen tussen merken. De één is echt een duurzame koploper, de andere een betere keuze dan fast fashion, maar met veel verschillende opties. Sommige merken vind ik niet heel transparant, helaas, maar heb ik toch toegevoegd omdat ze wat kleinere start-ups zijn en ik ze daardoor meer vertrouw dan grote merken. Check altijd zelf een merk voordat je er koopt: voelt het goed? En los van de idealen van een bedrijf: ga je deze sneakers ook écht jarenlang met liefde dragen? Want onderaan de streep is natuurlijk ook (juist!) dat duurzaam: bewust met je spullen omgaan. Succes!

 

De mooiste duurzame sneakers (2024 update):

Saye
Veja
Wear
Joline Jolink
Alohas
Womsh
Lanius
Arze
Sézane
Peterson Stoop
Rombaut
EKN
Stella McCartney
Good Guys Don’t Wear Leather
Ethletic
Komrads

 

 

 

Saye

 

Maat 36 – 46
✓ 100% vegan
✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ focus op gerecyclede & biobased materialen

 

Saye is qua idealen en transparantie één van mijn favoriete merken in deze guide. Het Spaanse sneakermerk is een echte innovator op materiaalgebied en is niet alleen 100% vegan, maar gebruikt ook zoveel mogelijk biobased (zoals maïs-, mango-, appel- en cactusleer) en gerecyclede materialen (zoals gerecycled rubber en Seaqual gerecyclede visnetten).

 

Note: hoewel ik Saye er wel op vertrouw oprecht idealistisch te zijn, mis ik goede informatie over arbeidsomstandigheden op de website. Ik heb het merk hierover gemaild, maar nog geen reactie. 

 

Bekijk de collectie

 

 

Veja

 

Maat 22 – 49 (ook kids)
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Brazilië
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ ook vegan opties
✓ B Corp

 

Als er één duurzaam sneakermerk is dat echt de massa heeft bereikt, is het Veja. Echt te gek. Dit Franse merk doet het fantastisch en ontwikkelt zich snel: op zowel materiaalgebied als algehele milieu-impact, eerlijke arbeidsomstandigheden en radicale transparantie, o.a. over pricing (hoeveel betaalt het bedrijf aan de katoenboeren? etc) is Veja één van de beste merken in deze lijst. Veja maakt gebruik van biologisch katoen, natuurlijke, wilde rubber en plantaardig gelooid leer. Ik ben fan.

 

In Nederland is Veja onder andere verkrijgbaar via duurzame kledingwebshop Sophie Stone en met de code SARA krijg je doorlopend 10% korting op de hele collectie, ook alle sneakers van Veja!

 

Bekijk de collectie
Bekijk bij Sophie Stone (10% korting)

 

 

WEAR

 

Maat 17 – 52.2 (ook kids)
✓ geüpcyclede preloved sneakers

 

Geweldig bedrijf! Bij het Rotterdamse WEAR vind je een enorm aanbod preloved sneakers die helemaal professioneel zijn gereinigd en voorzien van een nieuw zooltje, zodat ze weer heel lang mee gaan. Juist in de sneakerwereld – waar ontzettend veel verloop is door alle trends en er zóveel wordt weggegooid – is het belangrijk dat er bedrijven zoals WEAR zijn. Je vindt er alle bekende merken, zoals Nike, Adidas, New Balance, Puma en Reebok.

 

Bekijk de collectie

 

 

Joline Jolink

 

Maat 36 – 41
✓ 100% vegan sneakers
✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Als er iemand holistisch naar duurzaamheid kijkt, is het de Nederlandse ontwerper Joline Jolink. Ik spreek haar regelmatig en ze verwerkt haar diepe liefde voor kleding en het ambacht in alles dat ze doet. Van het duurzame materiaalgebruik tot eerlijke arbeidsomstandigheden, van tijdloze garderobe-essentials van hoge kwaliteit tot een transparante werkwijze. In 2023 stelde ze een productieplafond in voor haar bedrijf en ze zet nog meer radicale stappen – lees hier mijn ode aan de radicale stappen van Joline Jolink en raak geïnspireerd. Haar 100% vegan duurzame sneakers zijn gemaakt van biobased appelleer en andere verantwoordelijke materialen. Neem er echt eens een kijkje.

 

Bekijk de collectie

 

 

Alohas

 

Maat 35 – 42
✓ lokaal in Spanje geproduceerd
✓ on demand productiemodel

 

Alohas is een populair Spaans kledingmerk dat een paar jaar geleden als schoenenmerk startte. Uniek aan Alohas’ werkwijze is het on demand productiemodel: na een pre-order periode worden alle bestellingen geproduceerd bij de vaste, lokale productiepartners in Spanje waar Alohas mee samenwerkt. Zo kan het merk bijna alleen produceren wat nodig is en wordt er veel milieu-impact uit overproductie bespaard. Alohas werkt deels met een core collectie van veel vaste modellen die jarenlang in de collectie blijven én een no sale policy. Elk seizoen wordt deze aangevuld met nieuwe kleuren en weer enkele nieuwe modellen. Alohas heeft ook veel collectie met vegan modellen, zoals cactus- en maïsleer. Bekijk de vegan collectie hier.

 

Wel ben ik de laatste tijd kritischer op het gebruik van woorden als ‘sustainable’, die Alohas te pas en te onpas gebruikt voor producten die misschien lokaal en on demand zijn gemaakt, maar niet van duurzame materialen. Benieuwd hoe Alohas scoort op duurzaamheid? Lees mijn uitgebreide merkanalyse, met daarin ook een kritische noot.

 

Bekijk de collectie

 

 

Womsh

 

Maat 36 – 42
✓ fair en lokaal geproduceerd in Italië
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ ook vegan opties, gemaakt van appelleer

 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de sneakers van Womsh heel fijn zijn. Dit mooie Italiaanse sneakermerk is in 2014 opgericht om de sneakerwereld te verduurzamen. Het bedrijf maakt duurzame én eerlijke sneakers van ecologische materialen en ze worden gemaakt bij Womsh’s vaste lokale productiepartner in Italië. Inmiddels bevatten alle sneakers ook een QR code waarmee kunt zien welke weg jouw sneakers in het productieproces hebben afgelegd – transparantie is erg belangrijk voor Womsh.

 

Ik heb zelf een paar dat helaas niet meer wordt geproduceerd, je leest meer over mijn ervaring in  dit artikel. De maat valt normaal. 

 

Bekijk de collectie

 

 

Lanius

 

Maat 37 – 42
✓ duurzame materialen
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd

 

Toen ik me in 2016 in duurzame kleding begon te verdiepen, was Lanius een merk dat toen al een gevestigde naam was. Het Duitse familiebedrijf gebruikt duurzame materialen in al z’n tijdloze collecties en werkt uitsluitend samen met eerlijke productiepartners, die Lanius regelmatig bezoekt en waar het een hechte langetermijnrelatie mee heeft.

 

Bekijk de collectie

 

 

Arze

 

Maat 36 – 46
✓ 100% vegan sneakers, biobased materialen (zoals maïsleer)
✓ lokaal gemaakt in Spanje

 

Het Spaanse Arze bestaat sinds 2022 en legt graag een sterke link tussen de sneaker- en de muziekcultuur. Het merk gebruikt duurzame en vegan materialen, zoals maïsleer, en de volledige collectie wordt lokaal in Spanje geproducerd. Punt van kritiek: ik vind dat Arze nogal groots over duurzaamheid communiceert. Zo vind ik dat je (helemaal zonder daar bewijs voor te leveren) niet kunt zeggen dat je “100% sustainable sneakers” maakt. Maar goed 🙂 Een duurzaam materiaal en lokale productie is zo goed, en ze zien er geweldig uit. Wel het checken waard.

 

Bekijk de collectie

 

 

Sézane

 

Maat 35 – 42
✓ B Corp
✓ Tijdloze stijl, goede kwaliteit, no sale policy

 

Sézane is een mooi Frans merk en staat bekend om z’n iconische, Parijse stijl. Je vindt er een enorme collectie voor een complete garderobe en de prijs/kwaliteit is gewoon ontzettend goed – dat zeg ik uit eigen ervaring en mijn omgeving. Wat ik goed vind is dat ze – voor zo’n groot merk – niet werken met seizoenscollecties en uitverkoop, maar met kleinere batches. Zo probeert het bedrijf overproductie tegen te gaan en altijd een vaste, eerlijke prijs te geven. Sézane is een B Corp, produceert voor 2/3 in Europa (al zegt dat niet zoveel) en gebruikt gelukkig steeds meer duurzame materialen, al moeten ze echt nog stappen zetten. Lees hier mijn uitgebreide merkanalyse van Sézane.

 

Bekijk alle sneakers

 

 

Peterson Stoop

 

Maat 36 – 46
✓ Geüpcyclede, unieke designsneakers (geweldig vakmanschap!)
✓ Fair in Europa geproduceerd

 

Peterson Stoop maakt hele bijzondere premium sneakers, zo cool. Het Nederlandse merk gebruikt namelijk 100% vintage sneakers als basis, die ambachtelijk worden geüpcycled en een nieuwe, iconische kwaliteitszool krijgen. Elk paar is compleet uniek en handgemaakt; het vakmanschap spat er vanaf. Dit vindt plaats bij één van Peterson Stoop’s vaste productiepartners in Europa, waar onder eerlijke arbeidsomstandigheden wordt gewerkt. Je kunt er ook made to order je eigen sneakers laten maken. Het meest bijzonder zijn de patchwork sneakers, gemaakt van allerlei verschillende preloved sneakers gecombineerd.

 

Bekijk de collectie

 

 

Rombaut

 

Maat 36 – 46
✓ 100% vegan
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa
✓ gemaakt van innovatieve materialen

 

Rombaut is een gevestigde naam in de duurzame sneakerwereld. Het Belgische merk heeft een sterke uitgesproken, experimentele signatuur en houdt al sinds het begin vast aan z’n idealen. Rombaut is 100% vegan en gebruikt voornamelijk plantaardige en gerecyclede materialen en de collective wordt dichtbij huis geproduceerd. Puntje van kritiek: ik vind Rombaut (op z’n huidige website) weinig transparant. Dus als je er wilt kopen, stel dan vooral eerst verduidelijkende vragen via de mail.

 

Bekijk de collectie

 

 

Stella McCartney

 

Maat 35 – 41
✓ 100% vegan
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ gemaakt van innovatieve/duurzame materialen

 

Stella McCartney is één van de weinige high-end designermerken dat een duurzaam en diervriendelijk statement maakt. Op het gebied van duurzame productiemethodes en materiaalinnovatie is Stella McCartney een pionier en probeert echt de ruimte te maken voor de introductie en opschaling van nieuwe duurzame  vegan materialen en producten. Ook op het gebied van arbeidsomstandigheden hanteert ze een grote standaard n ook op het gebied van duurzame partners zit het goed: zo werkt McCartney onder andere samen met Parley, dat zich inzet tegen de plastic soep.

 

Bekijk de collectie

 

 

Good Guys (don’t wear leather)

 

Maat 36 – 46
✓ 100% vegan
✓ fair geproduceerd in Portugal and Italië
✓ veel duurzame (biobased) materialen

 

Good Guys Don’t Wear Leather is een 100% vegan merk en heeft een uitgebreide schoenencollectie in een breed matenspectrum: bijna alle sneakermodellen gaan van maat 36 – 46. Good Guys produceert onder eerlijke arbeidomstandigheden bij vaste partners in Portugal en Italië. En tof: naast synthetische vegan materialen experimenteert het bedrijf ook met biobased (duurzamere) alternatieven, zoals appelleer.

 

Bekijk de collectie

 

 

Komrads

 

✓ 100% vegan
✓ gemaakt van biobased appelleer
✓ fair geproduceerd in Portugal

 

Ook Komrads is een vermelding waard. Dit 100% vegan Belgische sneakermerk zit bomvol idealen en is één van de duurzaamste in deze lijst. De volledige collectie wordt gemaakt van gecertificeerde (traceerbare) en gerecyclede materialen, biobased appelleer en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt bij een vaste productiepartner in Portugal. Komrads probeert z’n hele keten en impact zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen en heeft een focus op duurzaam activisme.

 

Bekijk de collectie

 

 

EKN

 

Maat 36 – 46
✓ veel vegan modellen
✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Dit Duitse schoenenmerk maakt hoge kwaliteitsschoenen, waaronder veel sneakers, van natuurlijke materialen. EKN produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij een vaste, hechte productiepartner in Portugal en heeft ook een aantal vegan sneakers in de collectie.

 

Bekijk de collectie

 

 

Ethletic

 

Maat 36 – 47
✓ 100% vegan
✓ faitrade geproduceerd in Pakistan
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Ethletic is niet alleen een 100% vegan bedrijf; het heeft ook een hele mooie faitrade werkwijze: Ethletic produceert bewust in Pakistan om daar de katoenboeren en fabrieken met leefbare lonen en eerlijke samenwerkingen te supporten. Ethletic gebruikt GOTS én Fairtrade gecertificeerd biologisch katoen en ook het rubber is duurzaam gecertificeerd. Het merk heeft ook een Natural Born collectie, die uitsluitend is gemaakt van natuurlijke materialen. Het doel is om uiteindelijk biologisch afbreekbare schoenen te kunnen produceren. Zo goed!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Fotocredits:
Alle foto’s bij dit artikel zijn eigendom van en afkomstig van de merken zelf.

 

 

Affiliatelinks
Dit artikel bevat enkele affiliatelinks . Als je via deze links iets bij de betreffende merken bestelt, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik investeer in meer inhoudelijke verhalen over de duurzame modewereld. Bedankt voor je hulp!

 

 

__________

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂