Duurzame kledingkast
Duurzaam menstruatie-ondergoed, werkt dat nou echt? (review Snuggs + tips)

Duurzaam menstruatie-ondergoed, werkt dat nou echt? (review Snuggs + tips)

Een vrouw is in haar leven gemiddeld 451 keer ongesteld. Dat zijn zo’n 2700 dagen (en ruim 7 jaar!). Én een hele hoop menstruatie-producten, vooral als je voor wegwerp kiest. Gelukkig stappen steeds meer mensen over op producten die je elke keer opnieuw kunt gebruiken, zoals duurzaam menstruatie-ondergoed. Tegelijkertijd hoor ik ook nog zoveel aannames. What about granny vibes? Gedoe met wassen? Nare geurtjes? En vooral: doorlekken?

 

Toen Snuggs (heel mooi merk!) me vroeg of ik hun period panties wilde testen, zei ik meteen “ja”. Mooi experiment om te ontdekken of m’n aannames terecht waren. En ook: na jarenlang tampons leek het me wel fijn om eens niet iets ín m’n lijf te hoeven stoppen. Je leest hier mijn eerlijke ervaring en waarom menstruatie-ondergoed een hele duurzame keuze is.

 

 

 

 

Mijn track record aan menstruatieproducten 🙂

 

Sinds ik op mijn 13e voor het eerst ongesteld werd (vond ik toen echt vreselijk trouwens), heb ik allerlei menstruatieproducten gebruikt. Maandverband was voor mij geen match; ik voelde het zitten en ik voelde me er allesbehalve aantrekkelijk mee. De 18 jaar dat ik tampons gebruikten waren prima: je voelt ze niet zitten en ze zijn lekker compact. Maar die pakjes moet je constant aanvullen (hoe vaak ik niet ‘s avonds laat dacht “SHIT!”) en het blijven wegwerpproducten die bij elkaar zorgen voor veel milieu-impact. Toen ik ook nog las over het Toxic Shock Syndrome (“tamponziekte“) ben ik een stuk voorzichtiger geworden.

 

3 jaar geleden probeerde ik een menstruatiecup. Op zich is mijn ervaring hartstikke positief, maar op de één of andere manier loopt er soms toch iets langs (sorry, TMI), waardoor ik dan vaak alsnog een inlegkruisje droeg.

 

Duurzaam menstruatie-ondergoed: eerst twijfelde ik (onterecht)

 

Duurzaam menstruatie-ondergoed had ik nooit geprobeerd. Ik had een hoop aannames over grote, onflatteuze omabroeken, doorlekken en de ‘dikke maandverband vibes’ waar ik niet naar terug wilde. Maar toen Snuggs me vorig jaar of ik hun period panties eens wilde proberen, vond ik dat ik me daar echt eens overheen moest zetten. Ik had er in de duurzame wereld al wat positieve verhalen over gelezen en ik vond het een mooi, idealistisch (en inclusief!) bedrijf. Een eerste blik op hun broekjes maakte me heel blij. Ook was ik benieuwd naar een duurzame oplossing waarbij ik niet iets ‘in’ m’n lijf hoefde te stoppen. Toen werd ik alleen zwanger, en liet het testen op zich wachten. Inmiddels is m’n dochter Frankie 9 maanden oud en gebruik ik de broekjes al een halfjaar. Mét succes. Dus is het tijd om de aannames van anderen weg te nemen, vond ik 🙂

 

 

Snuggs maakt mooi, comfy én duurzaam menstruatie-ondergoed

 

Eerst even over Snuggs, een mooi merk met de duurzame missie om period panties met een zo laag mogelijke impact te maken (hoera!). Je vindt er een enorme collectie duurzaam menstruatie-ondergoed. Allerlei broekjes, voor lichte tot hevige menstruatie, in 9 modellen (zelfs een cheeky Brazilian) en verschillende kleuren en van maat XXS-4XL!

 

Allemaal leak proof (en inmiddels weet ik dat dat geen ‘blabla’, maar echt zo is) door een drielagensysteem dat – afhankelijk van het soort broekje) tot 4 tampons of maandverbanden vervangt, geurtjes opvangt en helemaal waterdicht is. Het basismateriaal is biologisch katoen of Tencel en sindskort hebben ze ook broekjes van gerecycled nylon (wat superlekker zit). Ook de binnenste materialen worden zo duurzaam mogelijk verkregen en zijn OEKO-TEX gecertificeerd, dus je draagt niks schadelijks op je huid. Ook belangrijk: Snuggs produceert lokaal en onder eerlijke arbeidsomstandigheden in thuisland Tsjechië, waardoor ze goed zicht hebben op de productieketen en kunnen garanderen dat alles fair verloopt. Snuggs doet veel onderzoek naar de impact van z’n producten en houdt o.a. lifecycle assessments (waarbij de impact uit zowel de volledige productieketen als het gebruik wordt meegenomen). Meer info hierover lees je hier.

 

 

Mijn eerlijke ervaring met duurzaam menstruatie-ondergoed (Snuggs review)

 

Van Snuggs mocht ik een aantal verschillende period panties testen, in verschillende diktes, kleuren en modellen. Inmiddels kan ik zeggen dat ik Snuggs kenner ben 😉 En ik heb een duidelijke mening over m’n favorieten en hoe je de broekjes het beste kunt gebruiken. Ik draag van alle broekjes maat M en heb normaal maat EU38. Deze zitten perfect.

 

Voor het eerst duurzaam menstruatie-ondergoed proberen? Dit zijn m’n tips:

 

Hoe gebruik je de period panties?

 

De broekjes zijn echt super makkelijk in gebruik (in tegenstelling tot wat ik dacht). Voor het eerste gebruik was je ze een keer met je gewone was mee; daarna werkt de absorberende laag namelijk echt goed. Na het gebruik spoel je het broekje even uit onder de kraan. Zo gepiept. En daarna was je het gewoon mee met je normale was (en nee, dat laat nergens vlekken op achter ;)). That’s it!

 

Welk broekje wanneer?

 

Via Instagram kreeg ik veel vragen over wat ik zou adviseren als je het voor het eerst wilt proberen. Heb ik natuurlijk ook meegemaakt. Ik was vooral bang dat ik zou doorlekken en dat je het zou ruiken. En hoe lang kun je eigenlijk met 1 broekje doen? Wat ik zou adviseren, hangt een beetje af van hoe hevig je menstrueert. Ik denk dat ik in de categorie “vrij hevig” val, ik gebruikte hiervoor altijd Heavy tampons. Het belangrijkst is dat je je veilig voelt als je het voor het eerst probeert. Ik ging daarom voor de Hugger in Extra Heavy Flow. Dit is het broekje dat het meest kan opvangen, tot wel 4 tampons (en dat ook perfect voor de nacht geschikt is). Die is ook nog gemaakt van gerecycled nylon, een heerlijk zacht en flexibel materiaal dat ik van hun hele collectie ook nog het fijnst én mooist vind.

 

Maar ook met de Heavy Flow broekjes (daarbij heb je keus uit veel meer modellen) kun je gewoon een hele dag doen zonder je zorgen te maken. Je moet het gewoon een keer proberen en ervaren dat het écht werkt. In principe zouden de Medium Flow broekjes prima moeten zijn voor de meeste vrouwen, maar ik voel me toch veiliger bij de iets zwaardere broekjes. Ik draag m’n Medium Flow Hugger iets later in m’n menstruatie.

 

Sindskort hebben ze ook panty liner broekjes (voor light flow), en die heb ik ook al uitgeprobeerd. Van deze ben ik ook onwijs fan, omdat ze voor mij weer een hele andere functie hebben. Ik draag deze op de dagen voor m’n menstruatie (als ik niet precies weet wanneer het komt, dan voel ik me een stuk veiliger) en helemaal aan het einde. Maar omdat ze een inlegkruisje vervangen, kun je ze ook de hele maand dragen. Helpt namelijk perfect tegen afscheiding of urineverlies; hoef je daar ook geen wegwerpproducten meer voor de gebruiken. M’n favoriet is de Brazilian in Recycled Nylon (zowel black als beige). Hele mooie cheeky fit, en voelt precies als normaal ondergoed aan.

 

Hoe voelt het materiaal?

 

Nog een dikke aanname die ik had: “dan zit je vast met zo’n enorme plak tussen je benen”. Nou, geloof me: als dat zo was, zou niemand ermee rondlopen hoor 😉 Ik weet niet hoe ze het voor elkaar krijgen, maar de broekjes zijn ontzettend dun (1,5 mm) en ook heel flexibel. Natuurlijk zijn de broekjes voor Extra Heavy Flow wat steviger omdat de absorberende laag veel dikker is, maar alle broekjes die ik heb getest, zitten heel lekker en vormen zich helemaal naar je lijf. Nee, als je ze draagt, word je daar niet de hele tijd aan herinnerd. Je voelt er niks van, je vergeet het echt.

 

En what about onaangename geurtjes?

 

Hoef je ook echt niet bang voor te zijn. Die blijven lekker aan de binnenkant, de broekjes houden echt alles tegen (en ja, misschien TMI maar ik heb wel eens aan de binnenkant geroken en ja dat ruikt natuurlijk, logisch, maar aan de buitenkant ruik je dus echt niks). Ook hiervoor geldt weer: denk je dat zóveel vrouwen dit zouden dragen als je zou stinken?

 

Zie je het onder je kleding?

 

Hoeveel broekjes heb je nodig (+ m’n favorieten)? 

 

Dit is een belangrijke. Want het kost natuurlijk niet niks. Aan de andere kant: het is een duurzame oplossing, vooral aan het begin even een investering en je kunt ze vaak gebruiken. En als je m’n kortingscode van 15% gebruikt, scheelt dat natuurlijk een hoop. Je kunt best lang met een broekje doenn, afhankelijk van hoe hevig je menstrueert. Maar 8 uur red je zeker wel. Ik gebruik vaak overdag 1 of 2 broekjes en ‘s nachts m’n Hugger. Of, als die in de was zit, een menstruatiecup met een lichter broekje erbij voor de zekerheid. Werkt ook top. Dus hoeveel je er nodig hebt, hangt er vanaf hoe vaak je wast. Met 3 kids wassen wij bijna om de dag, dus ik heb aan 6 broekjes genoeg. Ze drogen snel (vooral die van recycled nylon), dus dat scheelt.

 

Tip: kies voor een Starter Pack of een Complete Pack om geld te besparen. Als je het echt nog niet zeker weet, kies dan voor 1 broekje. Bijvoorbeeld de Hugger Extra Heavy Flow (het ‘zwaarste’ broekje) als je vrij hevig menstrueert en heel bang bent om door te lekken. Die is ook ideaal voor de nacht, dus dan kun je het 100% veilig testen voordat je ermee de deur uit gaat (en ervaren hoe fijn het is 🙂 Superfijne fit!). Als je de panty liners interessant vindt om je inlegkruisjes te vervangen, kan ik de Brazilian Light Flow echt aanraden. Mooie fit en onzichtbaar onder je kleding, voelt helemaal als een normaal broekje en kun je elke dag dragen.

 

Hoe lang doe je met een broekje?

 

Net als bij andere kledingstukken, is dit natuurlijk een intensief gebruiksproduct. Dat betekent dat het op een gegeven moment een beetje slijt. Ik heb dit zelf nog niet meegemaakt, maar goed om te weten: bij intensief gebruik kun je de broekjes ongeveer 2 jaar gebruiken (Snuggs zegt voor de zekerheid 1-2 jaar, maar zelf zeggen ze ook dat dit echt voor de zekerheid is). Daarna natuurlijk ook nog, maar dan werkt de absorberende laag net iets minder goed. Tip: was ze in een waszakje. Scheelt enorm qua wrijving en dat komt de levensduur ten goede!

 

Bottom line ben ik dus echt blij verrast. Belangrijk om te lezen: ik heb dit artikel geschreven in samenwerking met Snuggs, MAAR. Ik had hun broekjes al daarvoor getest. Ik ben juist met ze gáán samenwerken omdat ik zo’n positieve ervaring had en vond dat iedereen dit moest weten. Je kunt me dus echt vertrouwen dat ik de waarheid spreek. Ik ben gewoon echt enthousiast 🙂

 

Bekijk de hele collectie hier
(en check de kortingscode hieronder)

 

 

 

____________

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Snuggs, een merk waar ik 100% achter sta. Dat weerhoudt me er niet van om altijd eerlijk te zijn over mijn ervaring. Daar kun je dan ook van op aan.

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂