Uncategorized
Duurzame dilemma’s: vliegen naar Vietnam

Duurzame dilemma’s: vliegen naar Vietnam

Duurzamer leven en vliegreis gaan niet goed samen, toch vlieg ik - een overdenking.

YEAH BABY! Eindelijk is-ie geboekt, die reis naar Vietnam, samen met mijn vriend. Binnenkort gaan we 3 weken lang zoveel mogelijk zien van dit prachttige land. Samen ontdekken en genieten, heerlijk (en welverdiend, al zeg ik het zelf ;)). Mijn voorpret is enorm en de Lonely Planet is nu al onze beste vriend. Ik hou van reizen, helemaal naar verre landen met een andere cultuur. Ik geniet van de geuren, kleuren en smaken en ik heb het idee dat ik er zoveel van leer.

Over de enorme impact van vliegen
(en geloof me; die is niet mis…)

Toch kleeft er ook een keerzijde aan zo’n verre reis. Iets dat me toch een beetje dwars zit, is de vliegreis er naartoe. Vliegen is namelijk één van de grootste bronnen van onze ‘verborgen impact’: de schade die we onbewust toebrengen aan het milieu. Sinds een jaar of twintig is het vliegverkeer sterk toegenomen. De welvaart groeide, evenals de mogelijkheden. Veel mensen willen de wereld ontdekken, of vliegen regelmatig voor hun werk. En de impact daarvan is niet mis. Kijk maar naar het schema hieronder, afkomstig uit het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Even voor je beeld: een retourtje Bali stoot evenveel CO2 uit als je zou doen met 4 jaar autorijden. Om dit een beetje te compenseren, zou je zo’n 3500 bomen per persoon moeten planten. Best heftig, toch?

 

Als je dit nog niet heftig genoeg vindt, verwijs ik je graag door naar een artikel op Zaailingen, over “Hoe slecht vliegen écht is”. Daar benoemd blogger Linda náást de enorme CO2-uitstoot, dat vliegen een enorme roofbouw pleegt op ecosystemen (bodem, water, landgebruik en ontbossing), menselijke gezondheid en uitputting van grondstoffen. Er wordt nog altijd op kerosine gevlogen, een fossiele brandstof met een enorme milieu-impact én een flinke bijdrage aan het broeikaseffect. Nu kun je tegenwoordig je CO2-uitstoot beperken door deze bij vliegtuigmaatschappijen via een bijbetaling te compenseren. Maar dat is slechts een armoedig staaltje pleisters plakken; je totale milieu-impact blijft enorm. Mocht je per se naar Vietnam willen en bereid zijn om die hele reis met de auto af te leggen: het scheelt volgens Milieu Centraal de helft in broeikasgasuitstoot (zie figuur hieronder). En de helft is véél, op zo’n afstand. Maar ja, je moet maar gemotiveerd genoeg zijn om daaraan te beginnen…Al met al is de onontkoombare conclusie: vliegen is ontzettend slecht, en het past totaal niet in een duurzame lifestyle. Ook niet als je je CO2-uitstoot compenseert.

 

… en toch heb ik een vlucht naar Vietnam geboekt. Best wel egoïstisch, eigenlijk. Maar ik hou zo van reizen…

En tóch heb ik mijn reis geboekt. Ik ga vliegen. Want ik wil dolgraag Vietnam verkennen, en het is voor mij niet haalbaar om er effectief op een milieuvriendelijkere manier heen te gaan. Ik kies bewust keihard voor mezelf en daarmee laat ik het milieu een beetje stikken. Heel egoïstisch en ergens vind ik het een beetje pijnlijk om toe te geven, maar ik heb het er niet voor over om het reizen hierom vaarwel te zeggen. Tijdens een workshop van Babette Porcelijn (over onze verborgen impact), vertelde ze dat ze sinds haar ontdekkingen over de impact van vliegen alleen nog maar op fietsvakantie gaat in Europa. Met het hele gezin. Net zo leuk, zegt ze. En daar heb ik ontzettend veel bewondering voor, want ik doe het haar niet na. En ik weet dat ik lang niet de enige ben. Het blijft een ontzettend lastig vraagstuk – ik weet van veel mensen die duurzamer willen leven, dat dit een groot, onopgelost struikelblok blijft.

Maar goed. Bewust geboekt is bewust geboekt en onlangs deze keerzijde heb ik er ontzettend veel zin in onze reis deze zin is zo’n understatement!!!!!!!. Heb je Vietnamtips? Welke onverwachte pareltjes mag ik niet missen? Waar moet ik écht eten of verblijven? Laat het me weten! Ik ben trouwens van plan om deze reis vlog-wise vast te gaan leggen, zodat mijn vriend en ik er voor altijd van kunnen nagenieten. En misschien vinden jullie het ook wel eens leuk om een stukje persoonlijkheid te ervaren bij de toch-een-beetje-geposeerde foto’s die je hier normaal van me ziet. Lijkt het je wat? En als laatste: ik ben benieuwd hoe jij over vliegen denkt! “Ik vlieg bewust niet meer”, “pfoeee, innerlijk dilemma” of “fuck it, boeit me niet”?

 

Bronnen: Babette Porcelijn, Milieu Centraal

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂