Brand Guides
Duurzame sandalen, slippers en muiltjes – de grootste Brand Guide

Duurzame sandalen, slippers en muiltjes – de grootste Brand Guide

Ben je op zoek naar het perfecte paar zomerstappers, en ervaar je het als een hele zoektocht omdat je óók nog wilt dat het met je idealen matcht? In deze enorme Brand Guide vind je de allermooiste merken voor eerlijke, (soms) vegan én duurzame sandalen, slippers en muiltjes op een rij. Van grote merken tot kleine indiemerken. Van betaalbaar tot exclusief. En van super comfy tot ronduit fancy.

 

Voordat je deze guide in duikt, let op. Als je ergens iets wilt kopen en je vindt bepaalde dingen belangrijk, check dan altijd of de hier vermelde informatie nog actueel is. Als eenling is het namelijk onmogelijk om alle informatie continu geüpdatet te houden. Benieuwd hoe je merken kunt checken? Bekijk deze checklist. Meer lezen over alle facetten binnen duurzaamheid (en waarom ‘eerlijk’ iets anders is dan ‘duurzaam’)? Check dit artikel.

 

De mooiste merken voor eerlijke en duurzame sandalen, slippers en muiltjes:

 

Alohas
Flattered
Aeyde
Indosole
LRNCE
Miista
Paloma Wool
The Nude Label
Filippa K
Matt and Nat
TOMS
Acne Studios
About Arianne
NAE
Bottines

 

P.s. Heeft deze guide jou in je zoektocht geholpen? Wil je iets moois bestellen én (gratis!) mijn werk supporten? Kijk dan onderaan dit artikel met welke affiliatelinks ik in deze guide werk. Ik waardeer je hulp enorm!

 

Alohas

 

✓ fair gemaakt in Spanje
✓ made to order (no waste)
✓ ook vegan modellen

 

Alohas is (misschien wel met stip) één van mijn favoriete merken uit deze lijst. Dit Spaanse merk heeft een enorme schoenencollectie met vooral duurzame sandalen en enkellaarzen. Hoewel het merk nog stappen kan zetten op het gebeid van duurzaamheid (en dan vooral milieu-impact vanuit het materiaalgebruik), produceert Alohas in ieder geval fair en lokaal in Spanje. Ook werkt het merk ‘made to order’: je bestelt de collectie via een pre-ordersysteem en daarna wordt het pas gemaakt. Zo wordt er weinig tot niets verspild. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

Flattered

 

✓ geproducerd in Spanje
✓ ook vegan opties

 

Het Zweedse Flattered is een prachtig schoenenmerk met een klassieke stijl, soms een fijne twist en een grote collectie waarin het moeilijk is om je lievelingsschoenen níet tegen te komen. Flattered produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vaste productiepartners in Zuid-Europa (voornamelijk Spanje). Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

Aeyde

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Italië

 

Een prachtig merk voor fancy slippers en muiltjes. Aeyde is een Duits schoenenmerk met een fantastische tijdloze collectie en een stijl- en detailgevoel waar je ‘u’ tegen zegt. Aeyde heeft een uitgebreide collectie enkellaarzen in allerlei kleuren en modellen. Ik hoor hele goede verhalen over de kwaliteit. Aeyde produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vasteItaliaanse familiefabrieken. Prachtig!

 

Bekijk de collectie

 

 

Indosole

 

✓ fair geproduceerd in Indonesië
✓ gemaakt van duurzame materialen (waaronder gerecyclede autobanden)
✓ B Corp
✓ vegan opties

 

Indosole is één van de meest betaalbare merken uit deze lijst. Én één van de duurzaamste. Het verhaal van Indosole is bijzonder. Wist je dat er jaarlijks 1,5 miljard autobanden weggegooid en verbrand worden? En dat je die juist heel goed kunt recyclen in… slippers? Vanuit die gedachte werd Indosole in 2004 opgericht door ex-skateboarder Kyle Parsons. Inmiddels is het merk uitgegroeid tot een wereldwijd succes, met een enorme collectie voor mannen, vrouwen én kids. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Indonesië. Naast autobanden worden er ook andere duurzame materialen gebruikt. Zelf heb ik een paar simpele zwarte flipflops (€39,95) en daar ben ik heel blij mee. Ze zijn lichtgewicht, stevig, kwalitatief en ze hebben een goed voetbed. Aanrader!

 

Bekijk de collectie

 

 

LRNCE

 

✓ fair gemaakt in Marrakesh

 

Qua stijl is dit één van mijn favoriete merken in deze guide. LRNCE is het prachtige merk van de Belgische Laurence Leenaert, die vanuit Marrakesh de mooiste kleden, lampen, keramiek en sandalen ontwerpt én produceert. De volledige collectie wordt in de omgeving van Marrakesh geproduceerd door vakmensen waarmee het merk een hechte band heeft en die gerespecteerd worden in hun werk. En als je de kleurrijke en originele collectie bekijkt, weet ik zeker dat je net zo verliefd word als ik.

 

Bekijk de collectie

 

 

Miista

 

✓ made in Spain

 

Nóg een lievelingsmerk. Miista is een Engels merk met Spaanse roots en maakt fantastische schoenen, met een focus op (enkel)laarzen en heels. Je vindt er hele basic, maar ook hele trendy en uitgesproken modellen. Van klassiekers tot wit lakleer, van plateauzolen tot croco en van simpel zwart tot neon. Ik heb zelf een paar Miista boots gehad en ik kan je zeggen dat ze heel lang mooi blijven. De gehele collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Alicante geproduceerd. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

Paloma Wool

 

✓ fair en lokaal geproduceerd in Spanje

 

Als er één merk in deze lijst is waar ik style wise ontzettend blij van word, is het Paloma Wool. Het Spaanse label is kleurrijk, funky, trendy, een tikkie psychedelisch en vooral veel vrolijkmakend. Paloma Wool produceert lokaal in Spanje. En hoewel het merk daar echt nog stappen in kan zetten, worden er al steeds meer duurzame materialen gebruikt. Paloma Wool’s zomerschoenencollectie is fantastisch, als ik het mag zeggen 🙂 Zelf heb ik twee paar muiltjes, waaronder de Balance Sandals. En ohh, wat zijn ze beide mooi en kwalitatief. Als ik je een tip mag geven: de Balance sandals vallen overigens erg groot; je kunt een maat kleiner nemen. Je moet ze even inlopen, maar daarna zijn ze geweldig en super comfy.

 

Bekijk de collectie

 

 

The Nude Label

 

✓ fair en lokaal geproduceerd in Spanje
✓ gemaakt van duurzame/gerecyclede mateiralen
✓ 100% vegan

 

Het Spaanse The Nude Label – bekend van prachtige, kwalitatieve basics en ondergoed – lanceerde in 2020 z’n allereerste duurzame sandalen. En die zijn niet alleen geweldig omdat ze heel mooi zijn, ze zijn ook nog eens super duurzaam en 100% (PETA Approved) vegan. The Wood Sandal is gemaakt van mais, gerecycled polyester en duurzaam gecertificeerd hout en ik mocht een paar uittesten. En daar had ik absoluut geen spijt van… lees mijn persoonlijke review en alles over deze sandalen hier!

 

Bekijk de collectie

 

 

Filippa K

 

✓ grote focus op goede arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✓ maakt mooie duurzame stappen
✓ groeiende core collection (tijd- en seizoensloos)

 

Als je op zoek bent naar mooie, kwalitatieve, tijdloze basics, is Filippa K je merk. Dit Zweedse label, vernoemd naar de oprichtster, heeft duurzaamheid en eerlijke productie hoog in het vaandel zitten. Bovendien is Filippa K lid van de Fair Wear Foundation, wat betekent dat het eerlijke arbeidsomstandigheden kan garanderen. Je vindt er een kleine collectie tijdloze duurzame sandalen en slippers.

 

Bekijk de collectie

 

 

Matt and Nat

 

✓ vegan

 

Als je uitsluitend vegan kleding en schoenen koopt, is Matt and Nat een merk om in de gaten te houden. Dit Canadese merk heeft niet alleen een ontzettend grote tassencollectie; ook de schoenencollectie mag er tegenwoordig zijn. De afgelopen jaren heeft het merk style wise namelijk flinke stappen gemaakt. Ík vind de muiltjes hierboven in ieder geval prachtig! 🙂 Wel goed om te beseffen dat Matt and Nat dan vegan mag zijn; over de milieu-impact en arbeidsomstandigheden wordt vanuit het merk niet zoveel gedeeld, dus daar kan ik niet veel over zeggen. Alleen dat ik van zo’n ontransparante manier van werken niet zo’n fan ben. Maar hé, voor vegans is dit een hele interessante optie.

 

Bekijk de collectie

 

 

TOMS

 

✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ B Corp
✓ vegan opties

 

TOMS is één van de bekendste merken voor eerlijke instappers. Het merk verwierf internationale bekendheid met z’n One For One model, waarbij voor elk paar verkochte schoenen een paar wordt gedoneerd aan iemand in nood. Inmiddels heeft TOMS ook eerlijke en deels duurzame sandalen en slippers in de collectie. In 2020 lanceerde TOMS de Earthwise collectie, met daarin modellen gemaakt van duurzame materialen. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd en TOMS is een B Corp sinds 2006.

 

Bekijk de collectie

 

 

Acne Studios

 

✓ focus op goede arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)

 

Heb je wat meer te besteden en zoek je wat apartere schoenen van hoge kwaliteit? Dan is Acne Studios een heel mooi merk. Voor deze guide heb ik niet de meest uitgesproken stijlen uitgekozen, maar die heeft het experimentele Scandinavisch label zéker wel. Acne Studios is lid van de Fair Wear Foundation en dat betekent dat je er zeker van kunt zijn dat de gehele collectie onder eerlijke arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd. Ik heb zelf de Jensen boots in het zwart (ja, dat was flink sparen, maar ik wilde eens écht voor perfectie gaan) en ik kan je vertellen: ze gaan echt ontzettend lang mee. Ik draag ze alweer 3,5 jaar non stop en hoewel ik 2x de hak heb vervangen, kunnen ze nog jaren mee.

 

Bekijk de collectie

 

 

About Arianne

 

✓ fair gemaakt in Spanje
✓ ook vegan modellen

 

Dit Spaanse merk doet alles lokaal in het thuisland, van het design tot de eerlijke productie. De collectie van About Arianne is niet groot, maar er zitten zéker een aantal modellen bij die het bekijken waard zijn.

 

Bekijk de collectie

 

 

NAE

 

✓ fair gemaakt in Portugal
✓ 100% (PETA approved) vegan merk
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Een mooi 100% (PETA approved!) vegan merk in deze lijst is NAE. Dit Portugese merk probeert het op alle vlakken zo goed en duurzaam mogelijk te doen. De idealen beginnen al bij de naam: NAE staat voor No Animal Exploitation. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden en lokaal in thuisland Portugal geproduceerd. En in tegenstelling tot de meeste vegan schoenenmerken is NAE ook enorm duurzaam-innovatief in materiaalgebruik: zo heeft het merk collecties gemaakt van Pinatex (ananas’leer’), kurk, biokatoen en gerecyclede PET-flessen. Het vegan alternatief voor je Birkenstocks.

 

Bekijk de collectie

 

 

Bottines

 

✓ fair gemaakt in Griekenland (Peloponessos) en Marokko
✓ de duurzame sandalen zijn gemaakt van natuurlijk gelooid leer

 

De duurzame sandalen van Bottines zijn niet alleen heel mooi, maar ook super comfy. En ik kan het weten, want ik loop zelf al zo’n vier jaar op dit paar rond. Ze zijn met de hand – en onder eerlijke arbeidsomstandigheden – gemaakt in Griekenland (Peloponessos), door een echtbaar dat een klein atelier runt en waarmee Bottines een hechte langetermijnrelatie heeft. Ze zijn gemaakt van natuurlijk gelooid leer. De raffiasandalen worden met de hand geknoopt door een collectief van vrouwelijke ambachtslieden in Marokko. Bottines is een mooi, eerlijk, Nederlands merk dat ik graag support.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 


 

Fotocredits:
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

Affiliatelinks
Dit artikel bevat affiliatelinks van AlohasTOMS, Flattered, Aeyde en Filippa K. Als je via deze links bestelt, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik investeer in meer inhoudelijke verhalen over de duurzame modewereld. Én Brand Guides als deze, waarin ik de jungle van eerlijke merken inzichtelijk probeer te maken voor je. Bekijk alle affiliatesamenwerkingen hier als je me wilt supporten. Enorm bedankt voor je hulp!

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂