Brand Guides
Guide: duurzame en vegan sneakers

Guide: duurzame en vegan sneakers

De sneakerwereld is de afgelopen jaren zo ongeveer geëxplodeerd. Bezoek een gemiddelde sneakerwinkel of webshop en je vindt de mooiste sneakers in alle modellen, kleuren, materialen en stijlen die je je kunt voorstellen. Allemaal heel leuk, maar wat als je niet wilt dat ze via moderne slavernij in elkaar zijn gezet? Of wat als je veganistisch wilt leven, maar niet wilt inleveren op stijl?

Dan is de keuze helaas nog niet zo groot. Alle bekende sneakermerken produceren – voor zover ik weet – onder erbarmelijke omstandigheden. Ik schreef al eerder over de misstanden in de schoenenindustrie (incl. een Duitse docu) en echt… it ain’t pretty. Het aantal conscious sneakermerken is vooralsnog op een paar handen te tellen, maar wat ben ik blij dat ze er zijn! Ik heb 11 merken voor je op een rij gezet die ik als modeliefhebber erg kan waarderen en die óók nog fair trade zijn, het milieu zo min mogelijk belasten of gebruik maken van vegan ‘leer’. Ik krijg regelmatig de vraag wat de allerbeste keuze is, als ik alle idealistische gebieden bij elkaar zou pakken. Ik kan je één ding zeggen: de perfecte keuze bestaat niet en die ga ik dus ook niet voor je maken. Ik wil dat je een keuze maakt die voor jou haalbaar is en goed voelt; bovendien is het maar net waar jij veel waarde aan hecht. Sommige merken uit de lijst zijn holistisch met duurzaamheid bezig, andere merken zijn fair trade. Er zitten opties bij voor zowel de groene critici als degene die langzaam, met kleine stapjes, bewustere keuzes wil maken. En ook de vegans onder ons kunnen bij 6 merken terecht (Native, Good Guys, Matt & Nat, Ethletic, Rombaut en EKN (één model). Toegegeven: een aantal merken zijn flink aan de prijs (en dan echt in de categorie “keep on dreaming”). Maar als je het kunt betalen en je hecht veel waarde aan design, is het misschien wél de perfecte optie voor je. Helaas zijn de meeste sneakers (voor zover ik weet, laat het me anders weten!) alleen via webshops beschikbaar. Het is nog even niet anders. Ik hoop dat ik je met deze lijst een beetje op weg kan helpen!

EKN fair sustainable ethical vegan footwear brand

EKN

(duurzaam, fair trade)

Ik begin met een wat kleiner merk dat velen van jullie nog niet zullen kennen. EKN is Duits sneakermerk dat uitsluitend gebruik maakt van biologische en voor sommige onderdelen gerecyclede materialen. De sneakers worden fair trade geproduceerd in Portugal en alle onderdelen worden met de hand gemaakt. Een heel mooi merk! Én goed nieuws voor vegans: de zandkleurige Argan sneaker is van veganistische, gerecycled suede! In Nederland zijn de sneakers van EKN verkrijgbaar via Sneakerpappie (een webshop voor vegan sneakers).

Zespa

(duurzaam, fair trade)

Persoonlijk vind ik de sneakers van Zespa echt fan-tas-tisch. De luxe, leren sneakers van dit kleinschalige, Frans merk zien er niet alleen prachtig uit; ze zijn ook nog van hoge kwaliteit (als ik de recensies mag geloven) en eerlijk en met de hand gemaakt in Frankrijk. Zoals Zespa zelf zegt: “100% French made”. Deze schoenen zijn natuurlijk geen optie voor veganisten, maar voor de bewuste modeliefhebber die een duurzaam en eerlijk geproduceerd kwaliteitsproduct verkiest boven de chemische massaproductie in Azië, is dit een mooi alternatief. Zespa is in Nederland exclusief verkrijgbaar via Bottines, een webshop in eerlijke en duurzaam geproduceerde schoenen (kijk er ook als je op zoek bent naar mooie sandaaltjes, hier!). Verzendkosten zijn gratis binnen Nederland!

Bekijk alle sneakers van Zespa

Veja fair sustainable ethical vegan sneakers

Veja

(duurzaam, fair trade)

Als er één duurzaam sneakermerk is dat momenteel compleet door het dak gaat, is het – zonder er ook maar één seconde over na te hoeven denken – Veja. Dit Franse sneakermerk doet het fantastisch en ontwikkelt zich als een malle: waar Veja met basic modellen begon, is het inmiddels volop aan het experimenteren met oldskool modellen en glitters. Yes, yes, yes!!!

Veja is goed bezig op alle vlakken en produceert zowel (officieel) fair trade als zo duurzaam mogelijk. En dat is niet alleen een mooi marketingpraatje: Veja heeft diverse keurmerken op het gebied van duurzaamheid. Alles klopt: ook de verpakkingen zijn 100% gerecycled. Veja maakt gebruik van biologisch katoen, natuurlijke, wilde rubber en plantaardig gelooid leer en is voor een modemerk enorm transparant. Ik ben fan! Veja is o.a. te verkrijgen via de website van Veja zelf (€ 10,- verzendkosten, boven € 150,- gratis) en Nederlandse shops Charlie + Mary en Take it Slow. En bij Zalando, al ben ik er meer voor om idealistische retailers te steunen.

Bekijk alle sneakers van Veja

Rombaut fair sustainable ethical vegan sneakers

Rombaut

(duurzaam, fair trade, vegan)

Rombaut heb ik nog niet eerder genoemd, en dat is eigenlijk belachelijk. Want als er één merk is dat duurzaam, fair en súper innovatief bezig is, is het deze Belgische designer wel. Rombaut produceert niet alleen fair trade en duurzaam. Zo gebruikt hij alleen natuurlijke materialen (o.a. biologisch katoen) en productietechnieken (dus geen chemicaliën!) en komen er geen dieren aan te pas. Sterker nog: Rombaut experimenteert actief met innovatieve materialen van steen, boomschors, natuurlijke rubber en kokosvezel. Rombaut is PETA-approved en dus officieel een vegan designermerk. Producten worden handgemaakt in Portugal.

Bekijk alle vegan sneakers van Rombaut

Duurzame fair sneakers guide Filippa K

5. Filippa K

(duurzaam, eerlijke productie)

Als er één merk is dat ethics & aesthetics combineert, is het Filippa K wel. Dit minimalistische Zweedse label is een lieveling van veel fashionista’s en elke keer als ik naar de collectie kijk, snap ik weer helemaal waarom. Niet veel mensen weten dat Filippa K lid is van de Fair Wear Foundation en dus zijn veilige arbeidsomstandigheden en een leefbaar loon garandeert. Daarnaast heeft Filippa K veel oog voor duurzaamheid, zowel in het productieproces als in materiaalgebruik: de laatste collecties is Filippa K steeds meer duurzamere materialen, gaan gebruiken. Een favoriet van yours truly! Verzendkosten zijn gratis!

Bekijk alle sneakers van Filippa K

Duurzame fair sneakers guide Acne Studios

Acne Studios

(eerlijke productie)

Bij een designermerk als Acne denken de meeste mensen niet zo snel aan goede arbeidsomstandigheden. Toch is het een speerpunt van het Zweedse designlabel, en Acne kan het nog bewijzen ook: sinds 2008 is het merk lid van de Fair Wear Foundation (FWF). Acne werkt veel met langetermijnleveranciers en maakt concreet hoe het de lonen en leefomstandigheden van arbeiders blijft verbeteren (bekijk hier alle brand performance checks). Dit lidmaatschap maakt Acne aantoonbaar een fair trade brand, al zal FWF altijd kritisch blijven op hoe het nog beter kan. Rankabrand geeft Acne een D-label, voornamelijk omdat er publiekelijk nog niet zoveel bekend is over de mate van verduurzaming. Op dat gebied valt er dus nog wel wat te winnen. Maar nog steeds is Acne in mijn scope – en al helemaal in het designsegment – een merk waar ik zou kopen. Ik waardeer het lidmaatschap van FWF enorm, omdat ik weet dat de criteria streng zijn. Overigens niet geschikt voor vegans. Verzendkosten zijn vanaf de Acne website € 10,-, als je ze bij de Bijenkorf bestelt (je kunt ze overigens ook in de winkel passen) is het gratis.

Bekijk alle sneakers van Acne Studios

Good Guys fair sustainable ethical vegan sneakers

Good Guys

(duurzaam, fair trade, vegan)

Ook het Franse Good Guys is een vegan merk. En niet zomaar één; in 2015 was Good Guys “Best Vegan Brand of 2015” en het won de PETA-award voor “Best Stylisch Casual Shoes”. I like! Alle materialen die Good Guys gebruikt zijn ecologisch en fair trade geproduceerd in Portugal. Good Guys heeft allerlei soorten schoenen in de collectie, zoals deze fijne Chelsea boots van vegan suede, maar mijn favoriet is toch wel hét vegan alternatief voor de witte sneaker. Ik ben niet de enige fan; Emma Watson werd er veelvuldig in gespot en dat gaf het Good Guys de mediaboost die ze verdienden. Bovendien kost deze sneaker € 99; ongeveer hetzelfde bedrag dat je betaalt voor een exemplaar van een fast fashionmerk. Nice!

Bekijk alle vegan sneakers van Good Guys

Matt and Nat fair sustainable ethical vegan sneakers

Matt & Nat

(duurzaam, fair trade, vegan)

Vegan super brand Matt & Nat timmert ontzettend goed aan de weg. Naast de enorme tassenlijn (geloof me; voor iedereen zit er wel wat bij!), produceert dit merk sinds anderhalf jaar ook schoenen. De collecties zijn niet enorm, maar aan de sneakerliefhebber is zeker gedacht: er zijn deze FW’17-collectie 6 modellen verkrijgbaar. Matt & Nat is fair trade en het kunstlederen materiaal waar het grootste gedeelte van de producten van is gemaakt, is vervaardigd uit gerecyclede PET-flessen. Nice! Matt & Nat is PETA-approved en dat betekent dat het merk zich officieel een vegan merk mag noemen. Je vindt de sneakers via de website van Matt & Nat (gratis verzendkosten bij >€100,-) en als je ze wilt passen, kan dat o.a. bij Het Faire Oosten, een grote, eerlijke concept store in Amsterdam-Oost, waar ik graag kom.

Bekijk alle vegan sneakers van Matt and Nat

Duurzame fair sneakers guide Stella McCartney

Stella McCartney

(duurzaam, vegan)

And last, but not least (though the most expensive): Stella McCartney, het enige écht high-end designermerk dat in de wereld van fast fashion en catwalks een duurzaam en diervriendelijk statement maakt. Stella is vegetariër en actief lid van de Engelse dierenbescherming. Ook op het gebied van duurzame productiemethodes en materiaalinnovatie maakt McCartney continu stappen. En ook op het gebied van duurzame partners zit het goed: zo werkt McCartney samen met Parley for the Oceans, dat zich inzet tegen de plastic soep, en de Sea Shepherd, met wie ze een tas voor charity ontwierp. Hoewel ik geloof dat het ook wel goed zit met haar productieproces, kan ik hier geen hard bewijs voor geven. Het is en blijft een aanname.

Bekijk alle vegan sneakers van Stella McCartney

 

Native shoes fair sustainable ethical vegan sneakers

Native Shoes

(vegan)

Het Canadese Native maakt extreem lichtgewicht sneakers die heerlijk lopen. Hoewel ik moet zeggen dat ik geen concrete info heb over of het merk fair trade en / of duurzaam bezig is, al sugereert het van wel. Wat ik wél kan garanderen, is dat het merk 100% geschikt is voor vegans: Native is namelijk PETA-approved! Native is verkrijgbaar bij o.a. Zalando (verzendkosten zijn gratis).

Bekijk alle sneakers van Native Shoes


Meer (fair / sustainable) guides voor specifieke producten?


Vegan schoenenmerken
Vegan tassen
Duurzame (enkel)laarzen
Duurzame plus size merken

Perfecte basic t-shirts
Een duurzamere garderobe met een klein budget

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂