Duurzame garderobe
Een duurzame garderobe met een klein budget. Hoe dan?

Een duurzame garderobe met een klein budget. Hoe dan?

Er is veel meer mogelijk dan je denkt - alles op een rij!

Je kocht altijd fast fashion, maar je wilt je garderobe verduurzamen. Enthousiast lees je je in en je scrollt door mijn Brand Guides (;)) op zoek naar de mooiste eerlijke kledingmerken. En dan begint het balen in te dalen. Want pfoe. Veel te prijzig voor iemand die krap bij kas zit. Hoe bouw je met een klein budget tóch een duurzame garderobe?

Ook ik begon mijn duurzame modereis met een minibudget

Je wilt niet weten hoeveel (soms gefrustreerde) berichten ik krijg van mensen die duurzame kleding voor bevoorrechte mensen vinden. “Leuk en aardig, die tips van jou, maar ik heb er niks aan. Dat kan ik helemaal niet betalen”. Veel mensen vinden duurzame kleding duur. Té duur. En daarom zetten ze geen stappen. Zonde, want voor iedereen zijn er meer dan genoeg mogelijkheden.

Ik kan het weten, want ook ík begon mijn duurzame modereis met een minibudget. Ik was afgestudeerd en net aan een nieuwe baan begonnen die nog niet zoveel opbracht. Tel daar een hoge huur (want mevrouw wilde in Amsterdam wonen) en andere hoge kosten bij op en je begrijpt dat er onderaan de streep niet veel over bleef voor kleding. Ook ik was daardoor vaak gefrustreerd. Maar tegelijkertijd wist ik ook dat je een gefrustreerde houding je niet ver brengt. Dus ging ik mezelf verdiepen in wat wél kon.

Duurzame garderobe klein budget geen geld betaalbare merken

Prijs vs. prijsperceptie

Mijn eerste belangrijke eyeopener was het inzicht dat mijn prijsperceptie compleet verkeerd was. Net als veel mensen was ik het gewend om twee tientjes neer te leggen voor een top en max (maar dan ook écht max) vijf tientjes voor een jeans. Dat was voor mij als brainless-twenty-first-century-consumer normaal, maar nog geen halve eeuw geleden, voordat globalisering álles veranderde, was kleding wel vier keer zo duur als nu. Dat was niet erg, want mensen wisten niet beter. Men kocht gewoon veel minder, als iets stuk was dan maakte je het gewoon en als je het niet meer paste, gaf je het door aan familie. Inmiddels  zijn we gewend dat we voor een prikkie maandelijks de hele Primark kunnen leegkopen en er elke twee weken nieuwe collecties liggen bij Zara. ‘Snel, hip en goedkoop’ zijn de belangrijkste kledingeisen geworden.

Ken je Veruca nog, uit Sjakie en de Chocoladefabriek? “I WANT IT ALL AND I WANT IT NOW!”. Ik denk dat de Westerse wereld steeds meer op dat verwende rotkind gaat lijken. We staan totaal niet meer stil bij de waarde van onze spullen. Kleding is een wegwerpproduct geworden. Maar kleding heeft waarde, veel meer dan dat. En als je leert hoe een kledingstuk tot stand komt, verandert je kijk op kopen compleet. Geloof me.

De stappen die nodig zijn om één spijkerbroek te maken

Hoe komt zo’n kledingstuk eigenlijk tot stand? Laten we eens beknopt de stappen doorlopen die nodig zijn om een spijkerbroek te maken. De reis begint natuurlijk – al wordt het vaak vergeten – op de katoenplantage, vaak aan de andere kant van de wereld. Het duurt wel acht maanden om katoen te groeien, vaak aan de andere kant van de wereld (bekijk deze aflevering van het programma Genaaid! eens over hoe het er daar aan toe gaat). Dan wordt het geplukt en schoongemaakt. Tot zover de katoenboer. Vervolgens worden de katoenvezels verscheept naar een bedrijf dat er met machines een lange draad van spint. Deze wordt daarna door weer andere machines – maar vaak bij hetzelfde bedrijf – geweven tot een sterk doek.

Aangezien dit doek nog de standaard kleur van katoen heeft, wordt het geverfd; in meerdere baden. Vervolgens wordt in weer een andere fabriek het kledingstuk in elkaar gezet, door een lange productielijn van wel tientallen mensen. Is het dan eindelijk af? Welnee! Bijna alle jeans hebben een wassing waarbij vaak ook nog door mensen met de hand vale plekken of kleurverschillen worden aangebracht. Als dat is gedaan, worden de details bevestigd (of het gebeurt andersom).

Dan is het eindproduct pas af. Het wordt verscheept naar een magazijn, vervolgens verzonden naar retailers en aan jou verkocht. In het hele proces is je spijkerbroek wel door honderd paar handen gegaan.  En dan heb ik nog niet eens de kosten van het merk zelf (design, samples, huur pand, salarissen medewerkers, marketing, etc.) meegerekend.

Veertig euro voor een spijkerbroek is niet ‘normaal’. En nu jij weer.

Duurzame garderobe klein budget geen geld betaalbare merken

1.
Check hoe efficiënt je al koopt. Kan het minder of beter?

Duurzamer kopen begint bij slim investeren. Voor veel mensen geldt dat ze te weinig nadenken voordat ze iets kopen en daardoor snel een miskoop doen. Ook ik had vroeger een enorme stapel t-shirts (minstens 40, denk ik) in m’n kast waarvan ik de helft niet eens droeg en de andere helft na een jaar alweer vervormd of verwassen was. Ik dacht amper na voor ik iets kocht en dat resulteerde in stapels ‘mwah’-tjes, ‘oké-voor-erbij’-tjes en ‘omdat-het-vet-goedkoop-in-de-sale-is’-jes. Doordat ik nooit voor perfectie ging, droeg ik veel items amper en viel de ‘cost per wear’ achteraf alsnog hoog uit. Ga eerst bij jezelf na of je wel efficiënt koopt.

2.
Denk twee keer na voordat je iets koopt

Lijkt een open deur, maar wordt heel vaak vergeten. Nu ik veel beter nadenk voor ik iets koop, ben ik veel minder gaan kopen. Wat ik heb, draag ik veel vaker en ik heb veel minder vaak iets nieuws nodig omdat ik heel lang doe met de spullen die ik heb. Een voorbeeld: mijn lievelingstrui is van Filippa K. Nadat ik er een paar maanden naar had zitten kwijlen, besloot ik ervoor te gaan sparen. Inmiddels heb ik hem al vier jaar en misschien wel 500 – niet gelogen – keer gedragen. Nog steeds is-ie mooi en ik zal hem nog heel lang blijven dragen. Doordat-ie perfect is, heb ik minder de behoefte om nieuwe truien te kopen. Op de korte termijn kan iets een grotere investering lijken, maar op de lange termijn kun je onderaan de streep goedkoper uit zijn.

Duurzame garderobe klein budget geen geld betaalbare merken

3. Ken je betaalbare duurzame merken

Ben je nog steeds gefrustreerd? Kijk dan eens in mijn Betaalbare Brand Guides, waarin ik allemaal duurzame kledingmerken deel die helemaal niet zo prijzig zijn als je misschien denkt. Natuurlijk is het onrealistisch om fast fashionprijzen te verwachten van eerlijke en duurzame merken, maar denk eens aan Armedangels, Confidante, Lucy and Yak, King Louie, Colorful Standard, Veja en Collection and Co.

4. Ga voor vintage en tweedehands… een feestje!

M’n allerbeste kooptip. Mán, wat houd ik van vintage. Is het niet om de creativiteit die het bij me opwekt, dan is het wel om de uniciteit en het idee dat zo’n kledingstuk uit een andere decade komt. Zo speciaal! Bovendien: het idee dat vintage altijd maar stoffige stinkmeuk is, is écht achterhaald. Mijn grootste garderobeschatten zijn vintage. Bij vintage kun je wel sneller denken aan fast fashionprijzen, al zit daar natuurlijk ook veel variatie in. Check mijn Online Vintage brand guide voor de allermooiste vintage webshops!

Kijk ook op platforms als United Wardrobe, Etsy en Vinted voor betaalbare tweedehands kleding. Ook zijn er in steden vaak tweedehands of vintage markten te vinden. De IJ-hallen in Amsterdam is een hele bekende, waar je echt geweldige items vindt voor een prikkie (ook voor kids!).

Duurzame garderobe klein budget geen geld betaalbare merken

5. Ruil, leen of krijg (hartstikke gratis)

De allergoedkoopste manier, want: hartstikke gratis! Een paar van mijn mooiste schatten (zoals het giletje op deze foto) zijn oudjes van m’n mama, die ik een trots tweede leven geef. Natuurlijk moet je hier een beetje geluk in hebben, maar er is vást wel iemand in je omgeving in wiens kast je kunt snuffelen.

Ook hoor ik steeds vaker om me heen dat mensen met een klein clubje  een ‘clothing swap party’ doen. Ze nemen dan allemaal items mee die ze niet meer dragen (maar die nog wel mooi zijn) en onder het genot van een drankje – the more fun, the better! – ruilen ze hun kleding. Ook op grotere schaal vinden swap parties plaats door heel Nederland, waarmee je met een puntensysteem kleding van anderen kunt ‘pakken’ op basis van hoeveel punten je zelf bijgedragen hebt. Ik zal binnenkort eens kijken of ik wat adresjes voor je kan verzamelen 🙂

Als je een speciale gelegenheid hebt (of gewoon als je uitgekeken bent op je kleding), vraag dan eens rond in je familie- of vriendenkring. Misschien kun je wel iets moois van iemand lenen, of afspreken dat je eens in de zoveel tijd wat stukken tijdelijk ruilt met elkaar. Kijk ook eens in mijn Kledingbibliotheken Guide.

Duurzame garderobe klein budget geen geld betaalbare merken

 Kijk niet naar wat niet kan, maar naar wat binnen jóuw mogelijkheden past

Voor elk budget zijn er dus opties. Ja, met een grote beurs is er meer mogelijk, maar dat geldt natuurlijk voor alles. Het gaat erom dat je doet wat voor jóu werkt en vooral dat je er ook een beetje van geniet. Een duurzame garderobe is dan ook niet iets dat je ‘even’ bouwt, het is een lange-adem-project. Ook ík bouw nog steeds en ook ík kan vaak neit kopen wat ik wil. Maar ik kijk naar wat binnen mijn mogelijkheden past. Vergeet niet dat er allerlei wegen zijn richting een duurzame garderobe, er is niet één perfect route. Kies het pad dat past bij jouw behoeftes en mogelijkheden. Dat is veel leuker dan zuurpruimen over alle beren op een weg die eigenlijk niet de jouwe is 🙂


Foto’s
Gigi Hadid door Zoe Ghertner voor British Vogue (FEB2020)