Duurzame garderobe
Een duurzame garderobe met een klein budget? Túúrlijk kan dat!

Een duurzame garderobe met een klein budget? Túúrlijk kan dat!

“Maar het is hartstikke duur!”. Het is een hardnekkig stigma dat op de duurzame modewereld zit geplakt. En vaak zíjn duurzame modemerken inderdaad wat prijziger dan we gewend zijn. Ze produceren vaak in kleinere oplages, ze betalen een eerlijke prijs aan hun arbeiders, ze gebruiken materialen die een lagere milieu-impact hebben (en duurder zijn in inkoop) enzovoorts. Begrijpelijk dus, maar de hogere prijzen zorgen er wel voor dat er nog een drempel bestaat om over te stappen. Regelmatig lees ik: “heel leuk hoor, maar ik ben een arme student”. Of “ik heb een heel gezin te onderhouden”. Een duurzame garderobe bouwen, kan dat eigenlijk wel met een kleiner budget?

Oh, jazeker! Geloof me, er zijn talloze manieren om de Zara’s, H&M’s en Primarks te laten voor wat ze zijn, zonder er in stijl of budget op achteruit te gaan. Belangrijk is het dat je perfectionistische gedachten laat varen en een beetje creatief leert zijn. Onthoud: van mij hoef je het echt niet perfect te doen (ik ben zelf ook verre van perfect, ook op modegebied). Elk bewust stapje in de goede richting is er één, en dat is wat telt. Mijn 8 manieren om aan een duurzamere, betaalbare garderobe te bouwen:

 

Goat_organic_apparel_sustainable_basics

1.
Er zijn wél betaalbare
duurzame kledingmerken

Laat ik beginnen met ontkrachten dat duurzame kleding per definitie ontzettend duur is. Dat is namelijk helemaal niet het geval! Er zijn genoeg merken die eerlijk, duurzaam en betaalbaar zijn. Probeer je wel even los te maken van de gedachte dat een t-shirt niet meer dan € 5,- zou mogen kosten, want zeg nou zelf: is dat écht een eerlijke prijs? Bij Goat heb je voor € 17,95 een mooi, eerlijk t-shirt van biologisch katoen – zoals deze beauty – en een basic sweater vind je er voor € 39,95. Prachtige truien, tops, jurkjes, broeken en rokken vind je bij Friday’s Project (echt, ik vind de truien en tops van de AW’17-collectie zo mooi!). Bij Ethletic vind je o.a. de eerlijke en betaalbare (€ 69,95) variant van je vertrouwde All Stars (zowel laag als hoog, in allerlei kleuren). Nét een segment hoger vind je mooie merken als Thinking MU, Armed Angels en Jan ’n June.

 

Buy_less_choose_well_quote_fashion

Foto: Project Stopshop

2.
Buy less, be picky

Zonder nu al te filosofisch te worden (daarvoor verwijs ik je door naar Henry Thoreau, ook erg inspirerend), is het belangrijk om te beseffen dat een duurzamere garderobe begint bij een bewustere mentaliteit. Je kunt simpelweg je fast fashion aankopen inruilen voor een duurzamere variant, maar dan ben je er nog niet. Het is veel interessanter om je zoektocht eerst naar binnen te richten: waarom heb je zo’n behoefte om überhaupt te kopen? Gaat al die trendy kleding je ook écht gelukkiger maken? Onze hersenen kunnen er hardnekkige denkkaders en -patronen op nahouden, die ervoor zorgen dat we – al helemaal in deze maatschappij – nooit écht verzadigd raken. Echte verduurzaming begint bij het loslaten van onze behoefte aan méér. We hebben al die kleding niet nodig om interessant en aantrekkelijk te zijn voor anderen. Kijk kritisch naar je mentaliteit en koopdrang én wees kritisch op je nieuwe aankopen. Stel jezelf vragen voor je iets koopt: “is het “mij”? “Vind ik dit over 5 jaar ook nog steeds mooi?” “Is het gemakkelijk te combineren?” etc. Een simpele truc om je hierbij te helpen, is de 30 Wears Rule van ecofashionpionier Livia Firth.

 

3.
Kies kwaliteit

Ook duurzaam: koop alleen nog maar kleding waarvan je weet dat het lang mooi blijft. Zo kun je het langer dragen en meer draagbeurten uit elk kledingstuk halen. Mocht je – om welke reden dan ook – geen kleding van duurzame merken kunnen kopen (bijvoorbeeld omdat je het niet kunt betalen), kies dan in ieder geval voor kwalitatieve stukken, van welk merk dan ook. Dat twee-euro-lapje mag er dan nog prima uitzien op de hanger; na twee keer wassen kun je het scheefgetrokken vodje alweer weggooien. Doodzonde, toch?

Kies dus altijd voor kwaliteit, ook als je nog bij reguliere merken koopt. Hoewel ik doorgaans vrij kritisch ben op COS, ben ik wél erg tevreden over de kwaliteit van de kleding. Ik koop er nu bewust niet meer (niet duurzaam geproduceerd, weinig duurzaam materiaalgebruik, geen eerlijke productie), maar alle stukken die ik nog van COS heb, blijven mooi en gaan lang mee. Nu wil ik winkels als COS niet promoten, maar ik wil wél benadrukken dat ik snap dat je er koopt als het voor jouw gevoel beter is dan wat je daarvoor kocht. Kwaliteit voor kwantiteit, altijd!

 

Secondhand_fashion_on_a_budget_Levi's_501_cutoff_shorts

Ik ben nog steeds zó blij met mijn tweedehands Levi’s 501 shorts (via Episode en de IJ-hallen)!

4.
Koop tweedehands

Een andere, écht duurzame keuze, is het kopen van tweedehands kleding. Zo geef je gebruikte kleding een tweede leven en beperk je de milieu-impact die je met nieuwe aankopen zou hebben. Hoewel sommige mensen bij tweedehands kleding nog steeds aan stinkende, vormloze ‘oudemensenkleding’ van de kringloop denken, zijn er allerlei manieren om aan fantastische, betaalbare, kwalitatieve, schone en vaak zelfs unieke tweedehands stukken te komen! Graaf naar schatten op online tweedehands platforms, ga voor vintage walhalla’s (zoals bij Episode, de IJ-hallen, Vintage Kilo sales, Zipper en Laura Dols) of voor boho (Indianaweg 10). Voor al mijn tweedehands mode- en shoptips én waar ik mijn grootste schatten vond, kijk hier in dit uitgebreide artikel!

 

Mango_Join_Life_Collection_sustainable_or_not

Campagnebeeld van de Mango Committed collectie

5.
Geef natuurlijke en duurzame
materialen voorrang

Een andere duurzamere keuze die je kunt maken, is vanaf nu alleen nog (of steeds vaker) natuurlijke en duurzame materialen kopen. Zo kun je voor biologisch katoen kiezen in plaats van voor normaal katoen (lees hier over de verschillen). Of kies voor Tencel, een relatief nieuw, duurzaam materiaal, gemaakt van houtpulp. Je vindt deze materialen veel bij duurzame merken, maar ook reguliere modeketens gaan er steeds meer op over. Zo gebruiken Monki en Weekday alleen nog maar biologisch katoen in hun denims (perfect voor betaalbare jeans, rokjes en denim jacks!). & Other Stories en Sissy Boy maken ook steeds meer gebruik van natuurlijke en duurzamere materialen, zoals Tencel en biologisch katoen. Asos Reclaimed Vintage maakt gebruik van leftoverstoffen.

De ‘duurzame’ lijnen van fast fashion modegiganten, zoals de H&M Conscious collectie, de Mango Committed Collectie en de Zara Join Life collectie, zijn ook gemaakt van duurzamere materialen. Let op: dit is dan ook meteen het enige duurzame aan deze collecties. De duurzame modewereld heeft er dan ook veel kritiek op: het zou greenwashing zijn. Het productieproces is namelijk nog steeds vervuilend en de arbeidsomstandigheden mensonterend; bovendien zijn de moederbedrijven nog steeds de grootste aanjagers, vervuilers en slavendrijvers van de fast fashionindustrie. Ook ik ben hier erg kritisch op (hier mijn ongezouten mening over de Mango Committed en de Zara Join Life collectie). En toch heb ik ze bewust wél in deze lijst gezet. Ze bieden namelijk een duurzamer alternatief voor de reguliere lijnen van deze merken en doorgaans zijn ze vrij betaalbaar. Ik merk dat deze lijnen vooral studenten die bewuster willen kopen, over de streep trekken. Hartstikke goed om nét dat stapje beter te doen, als je maar blijft beseffen dat het om deelgebieden gaat die deze collecties groot uitmeten.

 

Conscious sale favorieten SS'17 / fair fashion / sustainable fashion

6.
Koop duurzaam in de sale

Hoewel ik van mening ben dat eerlijke, goede initiatieven een eerlijke prijs verdienen, blijft de sale een grote aantrekkingskracht houden op budgetqueens. Met 50% korting wordt een langetermijn-kwaliteitstrui van Filippa K of een vegan tas van Matt & Nat ineens een stuk bereikbaarder. Hoewel veel fair fashionmerken niet aan sale doen (omdat ze meer tijdloze, basic collecties maken, die minder trendgevoelig zijn), kun je twee keer per jaar met flinke korting terecht bij merken als Alchemist (romantisch en vrouwelijk), Kings of Indigo (de perfecte jeans), Veja (duurzame sneakers), Skall Studio (Deens minimalistisch design), Geitenwollenwinkel (allerlei duurzame, vegan merken), Charlie + Mary (allerlei duurzame merken) etc. Zo worden veel meer duurzame merken ineens bereikbaar! Onlangs zette ik mijn SS’17-salefavorieten op een rij, hier.

 

7.
Leen je kleding!

Nog een mogelijkheid om aan fantastische kleding te komen: koop het niet, maar leen het! Bijvoorbeeld bij de awesome LENA Library, de kledingbibliotheek (nu ook online!) waar je maandelijks terecht kunt voor allerlei kleding van je favoriete duurzame merken. Of je nu een zomerjas zoekt, de perfecte jeans of gelegenheidskleding: LENA heeft het allemaal.

Ook kun je het dichterbij zoeken. Organiseer een swap party met je vriend(inn)en, waarbij iedereen zijn of haar leftoverkledingstukken meeneemt. Ruilen maar; definitief of tijdelijk, dat is natuurlijk aan jou! Maar denk er ook eens aan als je een bruiloft of een andere speciale gelegenheid hebt, om een outfit uit je vriendenkring te lenen. Zo zonde als je voor die ene enkele keer een dure jurk moet kopen, die daarna toch alleen maar stof hangt te happen.

8.
Maak zelf je kleding!

Het is iets dat ik mezelf ook écht nog een goed wil aanleren: kleding maken. We kunnen kopen wat we willen, maar zelf je kleding maken is wat mij betreft de meest fantastische manier om iets te creëren dat écht helemaal ‘jou’ is en om ook nog de verbinding aan te gaan met je kleding. Door het zelf te maken, besef je tenslotte wat er allemaal aan jouw kleding vooraf gaat. Oké, het kost je wat uren, maar als je de naaimachine en de naaitricks eenmaal onder de knie hebt, kun je daar een hoop geld mee besparen – en er tegelijkertijd fantastisch én uniek bijlopen.

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Toegegeven, alles is gemakkelijker als je beurs tot de nok toe gevuld is met dikke knaken. Maar geloof me; met een gezonde dosis creativiteit, doorzettingsvermogen en de juiste adresjes kom je net zover!