Brand Guides
De grote duurzame jeans & denim guide

De grote duurzame jeans & denim guide

Op zoek naar de perfecte duurzame jeans? Waarvan je zeker weet dat-ie perfect zit, comfortabel is en ook nog onder eerlijke arbeidsomstandigheden is geproduceerd? In deze lijst vind je alle mooie merken op een rij waar je met een gerust hart kunt kopen.

 

De jeans staat in de mode-industrie bekend als zo ongeveer het allervervuilendste kledingstuk. Bij de productie van een standaard – niet-duurzame – jeans is gemiddeld 8500(!) liter water nodig, onder andere voor het verbouwen van het katoen en het wassen tijdens het productieproces. Ook is de spijkerbroek één van de meest arbeidsintensieve kledingstukken om te maken. Ga maar na hoeveel details jouw spijkerbroek bevat, en dan hebben we het nog niet eens over de wassing gehad.

 

Als je dan bedenkt dat de gemiddelde fast fashion jeans € 40 kost, kun je jezelf achter de oren krabben. Eerder dit jaar publiceerde ABN Amro een onderzoek over de ‘true price gap’ van een jeans: het verschil tussen de inkoopprijs die retailers betalen voor een jeans en de werkelijke productiekosten, inclusief de impact op de lokale samenleving). Het lezen waard! Gelukkig zijn er méér dan genoeg eerlijke en duurzame denimmerken waar je met een gerust hart kunt kopen. Enjoy!

De mooiste merken voor (eerlijke en) duurzame jeans:

Kuyichi
Armedangels
Mud Jeans
Sézane
Nudie Jeans
Filippa K
Joline Jolink
Boyish Jeans
Reformation
Everlane
HNST
Acne Studios

 

P.s. Heeft deze guide jou in je zoektocht geholpen? Wil je iets moois bestellen én (gratis!) mijn werk supporten? Kijk dan onderaan dit artikel met welke affiliatelinks ik in deze guide werk. Ik waardeer je support enorm!

 

 

 

Kuyichi

 

✓ fair geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen
✓no seasonal collections, no sale
✓100% vegan jeans

 

Kuyichi is een Nederlandse duurzame denimpionier die in 2000 werd opgericht en in 2004 de eerste organic jeans ter wereld uitbracht. Kuyichi maakt al vanaf het begin uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals GOTS gecertificeerd biokatoen, gerecycled katoen en inmiddels ook post-consumer recycled denim (gemaakt van oude spijkerbroeken). Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en is sinds 2020 opnieuw Fair Wear member. De volledige collectie is vegan, zo is de patch op de achterkant gemaakt van maïsafval. Ik heb in 2019 bij Kuyichi gewerkt, dus ik durf je met zekerheid te zeggen: dit is echt een prachtig merk. En de fits zijn fantastisch. Mijn favoriet: de Lisette Flare (#1 favoriet), de Nora mom jeans en de Amy bootcut. Ik heb de allebei en ze zitten zó lekker.

 

Bekijk de collectie

 

 

Armedangels

 

✓ fair geproduceerd (Fair Wear member)
✓ uitsluitend duurzame materialen
✓ 100% vegan jeans

 

Dit mooie Duitse merk, dat bekend staat om z’n enorme collectie duurzame basics, heeft ook een grote collectie Detox Denim: duurzame jeans, gemaakt van niet-schadelijke materialen. Armedangels maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen en alle jeans zijn 100%; de patches worden namelijk gemaakt van jacron, een wasbare papiersoort. Armedangels is sinds 2015 en daarmee kan het merk een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen. Fantastisch merk! Wil je er meer over weten voordat je er koopt? Goed nieuws! In dit artikel lees je alles over Armedangels.

 

Bekijk de collectie

 

 

Mud Jeans

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ 100% vegan jeans
✓ circulair merk

 

Het Nederlandse jeansmerk Mud Jeans focust zich op ‘circular denim’ en het verkleinen van de denimafvalberg. Onder andere via het lease-a-jeans-principe, door duurzame materialen te gebruiken (zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen en gerecyclede denim), door eerlijke arbeidsomstandigheden te garanderen en door as we speak toe te werken naar een jeans van 100% gerecyclede denim.

 

Bekijk de collectie

 

 

Kings of Indigo

 

✓ fair geproduceerd (o.a. Fair Wear member)
✓ duurzame materialen
✓ 100% vegan jeans

 

Kings of Indigo (K.O.I.) is een Nederlands denimmerk met een grote liefde voor duurzaamheid en een eerlijke keten voor iedereen. K.O.I. is al sinds 2013 Fair Wear member en kan daarmee aantonen dat het een grote focus heeft op goede arbeidsomstandigheden in de productieketen. Het merk maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen, dejeans zijn 100% vegan en K.O.I. is continu bezig met innoveren. Daarnaast is K.O.I. erg transparant, op deze pagina lees je alles over hun duurzaamheidsambities.

 

Bekijk de collectie

 

 

Sézane

✓ B Corp
✓ gebruikt veel duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ inclusief: maat XXS – 4XL

 

Niet de meest betaalbare uit deze lijst, maar wél een interessant merk als je van de Franse stijl houdt en een beter alternatief zoekt. Sézane is een mooi Frans merk en staat bekend om z’n iconische, Parijse stijl. Je vindt er een enorme collectie voor een complete garderobe (bekijk ook zeker hun knits, zoveel keus en zo mooi!). Wat niet veel mensen weten is dat Sézane een B Corp is. En hoewel dat lang niet alles zegt, betekent het wel dat ze op  zowel duurzaam als sociaal vlak inzicht hebben in hun keten en (moeten) focussen op het actief verbeteren ervan. Sézane gebruikt gelukkig steeds meer duurzame materialen (check altijd de materiaalsamenstelling op de productpagina als je dit belangrijk vindt!), heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en produceert 2/3 in Europa (al zegt dat niet zoveel).

 

Wat ik goed vind aan Sézane – voor zo’n groot merk – is dat ze niet werken met seizoenscollecties en uitverkoop, maar met kleinere batches die bij populariteit worden bij geproduceerd (dat is ook de reden dat items snel uitverkocht zijn). Zo probeert het merk overproductie tegen te gaan en altijd een vaste, eerlijke prijs te geven. En ook top: ze zijn erg size inclusive: hun maten gaan (vaak) van XXS – 4XL! Voor je beeld: jeans kosten er €100, truien zo’n €110 en t-shirts rond de €50. Daarmee is Sézane qua prijs vergelijkbaar met veel bekende merken in winkelstraten.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Nudie Jeans

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ grote focus op duurzaamheid en (denim) reparing

 

Ook het Zweedse Nudie Jeans is een prachtig denimmerk, dat zich naast een duurzaam productieproces ook op het lang dragen en het repareren van kleding focust. Nudie gebruikt GOTS gecertificeerd biokatoen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Daarnaast verkoopt het merk ook oude, gebruikte jeans die gerepareerd zijn en klaar zijn voor een gelukkig tweede leven. Cool merk met een mooie collectie.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Joline Jolink

 

✓ fair geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ vegan

 

Joline Jolink is een Nederlandse ontwerpster die een prachtig duurzaam merk runt. De compete collectie wordt gemaakt van duurzame materialen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden (én met respect voor dier en milieu!) geproduceerd. Joline Jolink heeft enkele jeansmodellen in de collectie. Ze heeft niet alleen een webshop, maar ook twee fysieke winkels in Rotterdam en Utrecht waar je met de beste service wordt geholpen. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Filippa K

 

✓ Focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✓ grote focus op duurzaamheid/circulariteit
✓ groeiende core collection

 

Met het klassieke design en de hoge kwaliteit is Filippa K voor veel duurzame modeliefhebbers een favoriet. Filippa K is al sinds 2008 Fair Wear member en kan daarmee aantonen dat het zich al lang tijd inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de productieketen. Het merk heeft een groeiende core collection die nooit ‘out of style’ gaat, en heeft een grote focus op duurzaamheid. Lees er hier meer over.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Boyish Jeans

 

✓ duurzame (en veel gerecyclede) materialen)
✓ 100% vegan
✓CO2-neutraal merk
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd

 

Boyish is een Amerikaans (Californië based) denimlabel met een grote focus op duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden. Boyish maakt gebruik van duurzame materialen en (plant dyed) wassingen, en ook op productiegebied doet het merk veel om z’n milieu-impact zoveel mogelijk te beperken. Op de Sustainability Page deelt het merk uitgebreid waar het allemaal mee bezig is op duurzaamheidsvlak en de lijst is indrukwekkend. Wel mis ik concrete informatie over arbeidsomstandigheden, al zegt het merk dat het uitsluitend samenwerkt met eerlijke fabrieken.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Reformation

 

✓ lokaal geproduceerd in de eigen fabriek in L.A.
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Reformation is voor veel duurzame modeliefhebbers style wise een grote inspiratie. Het L.A. cool brand heeft een enorme collectie die wat meer trendy is dan andere merken in de lijst. De volledige Ref Jeans collectie wordt gemaakt van duurzame materialen en lokaal geproduceerd in de eigen fabriek in L.A. Goed om te weten (en heel positief!): wil je er bestellen? De verzendkosten en invoerrechten zijn bij de prijzen op de website inbegrepen, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Everlane

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Het Amerikaanse Everlane heeft een grote denimcollectie met daarin allerlei modellen, van baggy tot skinny en super comfy. Het merk heeft als peiler ‘radical transparency’ en op de website vind je veel informatie over de fabrieken waar het merk produceert. Everlane maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Lovely Lane

 

✓ fair geproduceerd
✓ lokaal ontworpen en gemaakt in Nederland

 

Als er één merk is waar je de mooiste ’70’s flares kunt kopen, is het met stip Lovely Lane. De fantastische ontwerpen van Marije Braber geven je niet alleen ellenlange benen en een goeie groove, de volledige collectie wordt ook nog onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Nederland. Inderdaad, súper lokaal dus, en ook nog op een prachtige plek: bij Atelier Made Here, waar vakmensen met een vluchtachtergrond een kans krijgen en hun vak met trots weer kunnen uitoefenen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

HNST Jeans

 

✓ duurzame (en veel gerecyclede) materialen)
✓ CO2-positief merk
✓ geproduceerd in de EU

 

HNST is aan ambitieus duurzaam denimlabel dat circulariteit, kwaliteit en recycling hoog in het vaandel heeft staan. Dit nog vrij nieuwe CO2-positieve merk heeft een beknopte, maar erg mooiste collectie met tijdloze modellen. HNST maakt gebruik van duurzame materialen en 56% van de gebruikte materialen is zelfs gerecycled. De complete collectie wordt geproduceerd in de EU (al kan ik weinig informatie vinden over arbeidsomstandigheden) en zelf tot in de details, zoals de knopen, zijn duurzame keuzes gemaakt.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Acne Studios

 

✓ grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Bij het Zweedse designermerk Acne Studios vind je veel prachtige, wat rauwere denims met een goeie pasvorm en edgy wassingen. Acne Studios is al sinds 2008 Fair Wear member en kan daarmee een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen.

 

Bekijk alle jeans van Acne Studios

 

 

 

 

__________

 

Zoek je het goedkoper?

 

Dan raad ik je aan om eens rond te kijken in vintage winkels. Daar vind je heel veel mooie oude Levi’s 501 broeken in prachtige wassingen, en vaak voor minder-dan-fast-fashionprijzen (rond de €30).

 

Ook bij fast fashionwinkels vind je tegenwoordig “duurzame” collecties. Denk: H&M Conscious, Zara Join Life, etcetera. Ook winkels als Weekday, Monki en Wrangler zeggen duurzame jeans aan te bieden. Let op: het gaat hierbij alleen om duurzamer materiaalgebruik. “Duurzame” jeans van deze merken zijn vaak gemaakt van biologisch katoen, een duurzamere variant dan regulier katoen. Maar dat zegt niks over hoe duurzaam het productieproces is geweest en onder welke arbeidsomstandigheden het kledingstuk is geproduceerd. Dus denk goed na voordat je hier koopt vanuit duurzaamheidsperspectief. Wil je voor een betere optie gaan, maar zie je geen andere mogelijkheid om een duurzame aankoop te doen? Doe wat goed voelt en als dat een aankoop bij één van deze merken is, moet je dat lekker zelf weten. Er wordt gemakkelijk geoordeeld over anderen, maar we kunnen niet in elkaars portemonnee en situatie kijken.

 

 

__________

 

 

Fotocredits
All foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

Affiliatelinks
Dit artikel bevat affiliatelinks van KuyichiUnrecorded, Filippa K, Boyish JeansKings of Indigo en Organic Basics, Reformation, Nu-in en Everlane. Als je via deze link bestelt, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik investeer in meer inhoudelijke verhalen over de duurzame modewereld. Én Brand Guides als deze, waarin ik de jungle van eerlijke merken inzichtelijk probeer te maken voor je. Enorm bedankt voor je hulp!

 

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂