Duurzame kledingkast
Guide: duurzame kledingtips voor tieners (wat kun je wél met een klein budget?)

Guide: duurzame kledingtips voor tieners (wat kun je wél met een klein budget?)

Je zit op de middelbare school of je studeert net, en je vindt duurzaamheid belangrijk. Op allerlei vlakken probeer je je impact te verkleinen. Ook in je kledingkast. Het internet staat vol met prachtige duurzame kledingmerken. Je zou er dolgraag willen kopen… als je meer geld zou hebben. Met jouw budget is het echt (nog) onmogelijk. Herkenbaar – aan het begin van m’n duurzame reis stond ik er ook zo voor. Inmiddels heb ik zoveel geleerd en ik weet zeker dat deze tips voor tieners jou gaan helpen om een awesome duurzame kledingkast te bouwen. Enjoy! 🙂

 

7 jaar geleden is het alweer. Eind december 2015 was ik zó klaar met m’n koopverslaving; ik besloot om nu eindelijk echt toe te werken naar een duurzame kledingkast (lees m’n verhaal hier). Veel geld had ik niet. Ik kocht wel eens vintage, maar de duurzame kledingmerken die ik ontdekte waren minstens drie keer zo duur als m’n fast fashion. Dat vond ik frustrerend. Ik dacht: “zo’n duurzame kast is leuk voor mensen met een goede baan, maar ik kan dat helemaal niet betalen”.

 

Little did I know 🙂

 

Nu is het 2023. Ik schrijf al jaren over duurzame kleding en heb er inmiddels m’n baan van mogen maken (zó tof!). Inmiddels heb ik zóveel lessen geleerd. Ik merk dat duurzaamheid enorm leeft onder jongeren en dat vind ik geweldig. Ik krijg steeds vaker vragen: wat kan ik wél met een klein budget? Is er niks mogelijk, of ken je toch een aantal betaalbare duurzame kledingmerken? Gelukkig is er – ongeacht je budget en leeftijd! – ontzettend veel mogelijk. Veel oplossingen voor tieners liggen in omdenken en creatief zijn. Je moet het maar net weten. En besef dat je gewoon niet alles kan en probeer daar rust in te vinden. Je kunt alleen doen wat binnen je mogelijkheden ligt en je bent al zóveel bewuster bezig dan leeftijdgenoten. Daar mag je trots op zijn.

 

Je kunt alleen doen wat binnen je mogelijkheden ligt en je bent al zóveel bewuster bezig dan leeftijdgenoten. Daar mag je echt trots op zijn.  

De beste duurzame kledingtips voor tieners:

 

Koop minder en geef jezelf bedenktijd

 

Een duurzame kledingkast begint bij beseffen dat je het niet per se behaalt door bij (vaak duurdere) idealistische merken te kopen. Het klinkt cheesy, maar het is zó waar: het duurzaamste kledingstuk hangt al in je kast. Sterker nog: je bent het allerduurzaamst bezig – als je naar milieu-impact kijkt, tenminste – als je helemaal niks meer koopt. Nu snap ik heus wel dat dat niet haalbaar is. Je lichaam verandert en je stijl misschien net zo goed. Toen ik op de middelbare school zat, heb ik heel wat stijlen verkend. Heerlijk vond ik dat, en achteraf ook belangrijk. Ik zal dan ook nooit tegen tieners zeggen dat ze trends moeten vermijden, want hallo: je zit nog midden in het grote ontwikkelproces en daar hoort spelen met stijl, sociale normen en zelfexpressie gewoon bij.

 

Wat mij hielp aan het begin van m’n duurzame reis: veel bewuster en minder kopen. Als student had ik een hardnekkige koopverslaving en ik kocht me een ongeluk aan alle fast fashion die ik tegenkwam. Het gevolg: ik verkocht kleding al na een paar maanden weer door omdat ik het zat was (destijds op Marktplaats, maar zóveel mensen zie ik nu hetzelfde doen op Vinted). Als íets niet duurzaam is… 🙂

 

Dus ga voor elke aankoop bij jezelf na:
•  Heb ik dit echt nodig?
•  Is het echt een toevoeging aan m’n garderobe (heb ik niet al iets soortgelijks)?
•  Is het van goede kwaliteit?
•  Is het tijdloos (ben ik dit niet al na een paar maanden zat)?

 

Werk met een wishlist

 

Geef jezelf ook wat bedenktijd. Ik werk vaak met een wishlist, waarop 3-5 (soorten) items staan die ik echt heel graag wil. Ik probeer vaak 3 maanden te wachten voordat ik iets koop. Het geeft je tijd om goed na te denken waarom je iets wil: wil JIJ het echt, of laat je je toch stiekem verleiden door je omgeving? Bijvoorbeeld iemand tegen wie je opkijkt; mensen op school of een influencer. Onderschat die invloed niet. Miskopen zijn allesbehalve duurzaam. Hier vind je tips hoe je ze kunt voorkomen.

 

 

 

M’n favo tip: koop vooral tweedehands en vintage

 

We kopen wereldwijd jaarlijks 100 miljard kledingstukken. 70% hiervan wordt nog steeds verbrand (ja, echt). Terwijl er al zoveel moois is gemaakt! Tweedehands en vintage kleding is daarom een super duurzame en ook nog betaalbare optie! Op Vinted is tegenwoordig ook voor tieners zóveel te vinden voor een klein prijsje, in alle stijlen die je kunt bedenken. Zeker weten dat je daar slaagt. En als je er vaker rondspeur, wordt het steeds gemakkelijker om de parels er tussenuit te vissen. Toch wil ik een kanttekening plaatsen bij de populaire app: er zijn namelijk heel wat (fast fashion) koopverslaafde vrouwen actief. Die je wil je het liefst niet supporten met je aankoop. Met het geld kopen ze tenslotte weer nieuwe fast fashion. In dit artikel lees je hoe je duurzaam kunt kopen op Vinted.

 

Kleding die 25 jaar oud is of ouder, noemen we vintage. Ik HOU ervan en kocht als tiener vaak vintage laarzen, wijde jassen en paillettentops. Toen ik rond m’n 18e in Amsterdam of Rotterdam ging shoppen, bezocht ik altijd de Episode. Nog steeds is dat een geweldige winkel voor betaalbare vintage (denk: perfecte vintage Levi’s 501 voor €35, cowboy boots voor €45, kabeltruien voor €25). Ze zitten in een aantal steden. Het leuke aan vintage is dat je er écht unieke parels kunt vinden die niemand anders heeft. En ook fijn: aangezien alles weer terug komt, vind je er alle trends. Vooral als je van de ‘90’s en ‘00’s houdt, kun je er zó goed slagen! Google wat er bij jou in de buurt zit.

 

De leukste vintage adresjes in Amsterdam

 

En haal je vrienden of ouders eens over om een vintage shopping day in bijvoorbeeld Amsterdam (mijn stad) te doen. Daar zitten zoveel fijne stores dat je de hele dag zoet bent:

 

Episode (zit op meerdere plekken), Zipper, Rumors Vintage, Penny Lane, Indianaweg, Marbles Vintage, We Are Vintage, Kilo Store (meerdere locaties)  en Vijzel Vintage. Stuk voor stuk geweldige stores, waar je creatief helemaal los kan en allerlei stijlen vindt – van ‘60’s tot ‘00’s. Ik zal binnenkort een Amsterdam vinted shopping guide maken, abonneer je op m’n gratis e-mail newsletter als je ‘m in je inbox wilt. Nog een tip: ga op een dag dat de IJ-hallen zijn. Dat is een enórme vlooienmarkt op het NDSM terrein in Amsterdam Noord, vol super betaalbare vintage verkopers. Het wordt eens per maand gehouden in het weekend, kijk hier wanneer het weer is. Ook top voor unieke interieurspullen voor je (studenten)kamer.

 

In dit artikel vind je de fijnste vintage adresjes in Rotterdam. Je kunt trouwens ook kringlopen door het hele land checken, die zijn ook spotgoedkoop. Ik slaag er alleen minder snel, want het aanbod is vaak beperkt.

 

Ook online kun je vintage vinden, al is het aanbod beperkt (mede omdat het super arbeidsintensief is om per stuk te fotograferen en online te zetten). Kijk op Vintage Jungle, Bloesem Vintage, Indianaweg, Twys en Vrijbuiter Vintage.

 

 

Organiseer een kledingruil

 

Steeds meer studenten en volwassenen doen het, maar ook – júist! – voor tieners is het top: een kledingruil. Jongeren zijn doorgaans tenslotte snel uitgekeken op hun kleding (logisch: je verandert zo snel en je stijl dus ook) en het is de ideale manier om gratis je kast uit te breiden! Ik wou dat ik het kende toen ik op de middelbare zat 🙂 Bij een kledingruil neem je allemaal items mee die je niet meer draagt en die ruil je met elkaar. Je kunt dit kleinschalig met je vrienden doen met een hapje en een drankje erbij (super gezellig!). Maar het is nog leuker op grotere schaal: organiseer een kledingruil op jouw school in de aula! Zeker weten dat er veel animo voor is. Om het eerlijk te laten verlopen, kun je werken met een puntensysteem. In dit artikel leg ik je uit hoe een kledingruil organiseert. Het is super simpel!

 

Start een (deels) shared wardrobe

 

Wist je dat we 20% van onze kledingkast 80% van de tijd dragen? Er ligt dus ontzettend veel te verstoffen. Zonde! Heb je er ooit aan gedacht om kleding te delen met vrienden? Mijn vriend en ik houden allebei ontzettend van vintage en ik hou van oversized boxy fits. We hebben veel truien, blouses en jassen die we daarom samen delen. En dat kun je natuurlijk ook met je vriendengroep doen. Helemaal top als je een feestje hebt, of iets anders speciaals. Heb je toch even wat nieuws aan, en nog gratis ook. Met de app COMN kun je online een gedeelde kledingkast creëren met je vrienden. Zo kun je door jullie kast browsen als je wat nodig hebt, en is het meteen duidelijk wie wat van elkaar leent.

 

 

 

Ideaal voor tieners: leer zelf kleding maken

 

Heb je er ooit aan gedacht om zelf kleding te maken? Met ingewikkelde items is dat misschien een uitdaging, maar wist je dat heel veel – juist trendy! – patronen voor tieners super gemakkelijk te maken zijn? Ik vind de meiden van Bomb The Brand heel leuk. Je kunt er niet alleen hun eigen ontwerpen kopen; ze bieden ook fysieke én online naaicursussen aan waarin je leert hoe je een waistcoast, bikini of boho dress maakt. Hun boek Hoe maakt u het? is te gek en staat vol met trendy patronen en tips om zelf kleding te maken en te simpel upcyclen. Denk aan flared pants (of een jeans nog meer flared maken!), schoudertasjes, telefoonkoorden, blouses, etc. Check hun Insta voor inspiratie.

 

Tegenwoordig worden op veel plekken naailessen voor tieners/jongeren aangeboden. Misschien willen je ouders je daar financieel in supporten. Google op jouw woonplaats voor het aanbod, of kijk iemand in je familie lief aan. Veel moeders en oma’s zijn er steengoed in en vinden het waarschijnlijk superleuk om je de fijne kneepjes te leren.

 

 

 

Koop bij duurzame kledingmerken in de uitverkoop

 

Normaal raad ik mensen niet aan om in de sale te kopen, want het op hol geslagen systeem van snelle, trendy seizoenscollecties, Black Friday en uitverkoop is één van de redenen achter fast fashion’s race to the bottom die de complete kledingindustrie in de afgrond drijft (lees hier hoe dat zit). Maar bij tieners vind ik het een ander verhaal. Als je budget niet groot is en daarom geneigd bent om fast fashion te kopen, is saleshoppen bij duurzame merken een supertip. Duurzame kledingmerken zijn duurder omdat ze iedereen in de keten een eerlijke prijs betalen. Ook gebruiken ze doorgaans kwalitatievere, duurzame materialen en doen ze hun best om hun milieu-impact te beperken. Het is belangrijk om – als het binnen je mogelijkheden ligt – deze merken te supporten en niet de fast fashion bedrijven. Het is dus top om in de uitverkoop te kijken; vrij veel merken bieden items uit hun collectie dan aan met 50% korting. Kijk eens bij merken als Armedangels, Sissel Edelbo, verzamelwebshop Sophie Stone (gebruik de code SARA voor altijd 10% korting op de hele collectie!), thegreenlabels.com, Laagam, Verse, Dedicated en Wildthings Collectables.

 

Ook heb ik regelmatig kortingscodes voor duurzame merken, bekijk het actuele aanbod op m’n Kortingscodes pagina.

 

 

 

Spaar eens voor een duurzaam kledingstuk (en kijk je ouders lief aan ;))

 

Om door te gaan op m’n eerste tip: wellicht is het wel mogelijk om eens in de zoveel tijd te sparen voor een duurzaam kledingstuk. Ik zou dan kiezen voor een mooie basic, zoals een mooie jeans van Kuyichi of Mud Jeans (vanaf €100) of een dikke trui van Armedangels (plm. €80). Items die je lang met liefde zult dragen en waar je veel plezier van hebt.

 

Zeeman is heel goed bezig

 

FYI: van alle low budget ketens scoort Zeeman verreweg het best. Sterker nog: je zou het niet verwachten, maar ze zijn zó goed bezig! Zowel op het gebied van materiaalgebruik, eerlijke arbeidsomstandigheden (zo is Zeeman Fair Wear member en scoren ze goed!), circulariteit en bewustwording. Mag ook gezegd worden.

 

Kijk je ouders soms lief aan

 

Ook een goeie tip voor tieners: kom je bij zo’n aankoop heel krap te zitten, kijk je ouders dan eens lief aan. Wellicht willen ze jouw duurzame consumptiegedrag stimuleren door eens per zoveel tijd een deel van een duurzaam kledingstuk (of het verschil met een soortgelijk item van een fast fashion merk) te betalen. Ik ken ouders die dat doen. Al ligt dat natuurlijk lang niet altijd binnen hun mogelijkheden. Maar wie weet, gooi het eens open. Of spreek af dat je ouders de reparatiekosten betalen als iets stuk gaat. Ook dat is tenslotte een duurzame oplossing.

 

Let op materialen

 

En dan m’n allerlaatste tip: als al het bovenstaande niet werkt, probeer dan heel bewust te kopen. Ook al is het bij een fast fashionmerk (ja, dat dit uit míjn mond komt ;)). Let op tijdloosheid en kwaliteit, maar ook op het materiaal. Dit kun je zien in het kledinglabel, of in een webshop op de productpagina. Is het gemaakt van een synthetisch materiaal (zoals polyester)? Liever niet doen. Zowel op het gebied van productie als microplastics is dit een hele slechte keuze. Kies liever voor items van linnen, hennep, Tencel, EcoVero, gerecycled of biologisch katoen of – duurzaam geproduceerde – wol. Voor meer info verwijs ik je graag naar het gratis Gidsje Voor Duurzaam Winkelen van circulariteitsexpert Rosa Scholtens. Ze geeft hier goede tips die je makkelijk kunt toepassen.

 

Laat je duurzame reis vooral leuk zijn. Geniet van het schatgraven in vintage winkels en op kledingruils. Deel wat vaker kleding met vrienden. Probeer zelf iets te maken of koop wel eens bij een mooi merk. Dan maak je al ZO’N groot verschil. Enjoy 🙂

 

 

________

Fotocredits tips voor tieners (chronologisch)

 

Sissel Edelbo, Bomb The Brand, Rumors Vintage, Indianaweg, IJ-hallen, Fashion For Good, Bomb The Brand, Sissel Edelbo, Wildthings Collectables, Kuyichi, Armedangels.

 

 

Heeft  When Sara Smiles je geholpen?

 

Dit platform is gratis en dat zal het altijd blijven 🙂 Heb je veel aan mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee ik tijd in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van deze affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt!

Tikkie link 🧡

(dankjewel!!!)

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂