Duurzame materialen
Dit zijn de mooiste duurzame én vegan sandalen… van maïs!

Dit zijn de mooiste duurzame én vegan sandalen… van maïs!

Bij vegan schoenen dacht ik altijd aan plastic stappers met een enorme milieu-impact. Die dan misschien niet bijdroegen aan dierenleed, maar wel de aarde om zeep hielpen. Maar tijden veranderen. En hoe! In de vegan schoenenwereld is de afgelopen tijd zóveel gebeurd dat ik serieus begin te overwegen of ik straks nog wel leer ga dragen. En met dit paar vegan sandalen van The Nude Label (de eerste schoenen in hun collectie), dat er niet alleen fantastisch uitziet, maar ook nog ontzettend duurzaam én innovatief is gemaakt, ben ik om. “Tell me more”, hoor ik je denken. Nou, graag!

 

The Nude Label lanceerde deze week The Wood Sandal, z’n eerste vegan sandalen en meteen een heel duurzaam exemplaar. Wauw!

 

The Nude Label, een duurzaam Spaans modelabel voor basics, kende ik vooral van z’n mooie, eenvoudige ondergoed. Hun mooie, warme kleurenpalet, de eenvoud in stijl en hun diversiteit modellen maakten het merk altijd al tot een voorbeeld. Het merk verkoopt ook mooie, duurzame bodies en swimwear en is goed op weg, want deze week lanceerde The Nude Label z’n allereerste paar schoenen: The Wood Sandal. En dat zijn niet zomaar basics, maar awesome seventies inspired vegan sandalen. En die zijn niet alleen supermooi, maar ook 100% vegan.

Gemaakt van vegan ‘leer’, gemaakt van…. mais (wait-what?!)

 

Voorheen was ik nooit zo’n fan van vegan schoenen. Ze zijn vrijwel altijd van synthetische materialen gemaakt, zoals PU en PVC (plastic). Dat heeft niet alleen een enorme milieu-impact tijdens het productieproces, ook ademt het vaak helemaal niet én ziet het er een beetje goedkoop uit.

 

De schoenen van The Nude Label hebben een ander verhaal. Deze PETA-approved vegan sandalen zijn gemaakt van bio-vegan ‘leer’, gemaakt van een combinatie van mais, gerecycled (post consumer) polyester en slechts 26% PU om de stevigheid te behouden. Ik wist dat mais wel eens wordt gebruikt om jeanpatches van te maken, maar dat dit materiaal is doorontwikkeld voor schoenen is zo’n mooie innovatie! De bovenkant van de zool is gemaakt van gerecycled plastic en de tweede laag van gerecycled karton. Alle materialen hebben dus een natuurlijke of duurzame oorsprong. En dat ben ik nog niet eerder tegengekomen bij zulke schoenen.

 

Met liefde en lokaal geproduceerd in Alicante

 

De vegan sandalen zijn volledig met de hand (stuk voor stuk) en met liefde gemaakt in Alicante, Spanje. The Nude Label houdt de productie van de volledige collectie bewust dichtbij huis, om de transportimpact te beperken en eerlijke arbeidsomstandigheden te kunnen garanderen door nauw samen te werken met de fabrieken. Het houtblok – want daar begint het mee – wordt eerst op maat uitgesneden en helemaal tot perfectie gevormd. Daarna wordt het gewaxt en gelakt om ‘m de uiteindelijke kleur te geven. Zo mooi!

 

Vervolgens worden ze naar de volgende fabriek (in dezelfde stad) getransporteerd en hier wordt het bio-‘leer’ gesneden en in elkaar gezet, stuk voor stuk. Vervolgens worden de twee delen aan elkaar bevestigd.Over het productieproces is The Nude Label super transparant, op deze pagina zie je precies hoe de schoenen worden gemaakt.

 

Review: mijn eigen ervaring met de vegan sandalen van The Nude Label

 

Toen ik deze schoenen ontving van het merk, was ik op slag verliefd. De warm nude-achtige kleur, de stevige block heel, de seventies uitstraling… zó mooi! Vooral van de uitstraling van het vegan ‘leer’ ben ik écht onder de indruk. Het is bijna niet te geloven dat deze schoenen werkelijk van mais (en niet van echt leer!) zijn gemaakt: het is zó soepel en stevig en het ziet er ook echt uit als leer. Als ik van dichtbij kijk, zie ik zelfs de ‘cracks’ die mijn leren schoenen ook hebben.

 

De pasvorm is top en heel comfortabel. Het lopen op platformsandalen met een dikke zool was even wennen voor me, het hout geeft tenslotte niet mee. Maar die gewenning kwam al snel. Overigens vallen ze een tikkie ruim; als je twijfelt tussen twee maken, neem dan altijd de kleinste.

 

Met de aankoop van deze prachtige, innovatieve schoenen support je niet alleen The Nude Label in hun missie, ook gaat een percentage van de opbrengst naar Oxizonia, een nonprofitorganisatie die werkt aan het herbebossen van de Amazone.

 

Ik weet nog niet hoe ze gaan verouderen als ik ze vaak heb gedragen, daarvoor heb ik er nog te weinig op gelopen. Maar ik zal je hier en op Instagram op de hoogte houden 🙂

 

Bekijk de vegan sandalen van The Nude Label hier

 


 

Samenwerking
Ik heb dit artikel geschreven in samenwerking met The Nude Label, een prachtig duurzaam merk . Ik ontving de schoenen om te testen en hoewel ik heel selectief ben op het aannemen van producten (ik leen vaak), vond ik deze zó mooi dat ik wist dat ik ze vaak zou gaan dragen. Ze zijn zo speciaal! Ondanks dat het om een samenwerking gaat, ben ik 100% eerlijk in mijn review. Dat ben ik altijd.

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂