Duurzame kledingkast
De beste hacks voor stijlvolle, duurzame zwangerschapskleding

De beste hacks voor stijlvolle, duurzame zwangerschapskleding

Als ik momenteel érgens veel vragen over krijg, is het over duurzame zwangerschapskleding. Sinds ik bekend maakte dat ik in februari een kleintje verwacht, staat m’n DM roodgloeiend. Nu ben ik op het moment van publiceren ‘nog maar’ 23 weken zwanger. En ik weet: dé echte mode-uitdaging (lees: bump) moet nog komen. Maar toch pas ik zéker niet meer in normale kleding en heb ik inmiddels al veel dingen uitgeprobeerd. Vooral buiten de gebaande paden om, want ik vind veel maternity wear niet mooi. Bovendien vind ik het niet duurzaam om voor slechts een paar maanden iets nieuws te kopen. Ik zoek het liever bij opties die ik ook ‘gewoon’ kan dragen, na m’n zwangerschap. En wat blijkt? Er zijn nog zoveel mogelijkheden! Om je op weg te helpen, zette ik al m’n favoriete stylish zwangerschapshacks op een rij. Enjoy!

 

 

 

De beste hacks voor stijlvolle, duurzame zwangerschapskleding

 

 

Alles van Lotte Oudshoorn Design

 

Een eerste geweldige tip is Lotte Oudshoorn Design. Eigenlijk alle ontwerpen van dit mooie Nederlandse merk zijn geschikt voor zwangere vrouwen en zelf loop ik momenteel vaak rond in Lotte’s kimono (rechts). Deze heeft een mooie, flinke overslag waardoor je hem gemakkelijk kunt blijven wrappen met een groeiende buik. Draag daar The Belly Wrap overheen om je buik te accenturen en je kunt ‘m al helemáál tot het einde blijven dragen. Die laatste is sowieso een goede tip, want een belly wrap is een fantastische hack om je tees en tops zo lang mogelijk te blijven dragen. Want worden ze te kort omdat je buik er onderuit piept? Met een belly wrap verleng je jouw top optisch, waardoor je buik mooi bedekt blijft. En ze zijn nog verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren ook! Zelf heb ik de zwarte en velvet terra (zo mooi en zacht!).

 

Bekijk de kimono’s
Bekijk de belly wraps

 

 

 

 

De Stieglitz flared leggings

 

Jeetje, wat een hack. Mijn ultieme zwangerschapshack, zelfs. Want momenteel loop ik létterlijk 24/7 in Stieglitz leggings (flares) en ik wens het elke mama to be. De flares van dit Nederlandse merk zijn namelijk super rekbaar, ook bij de bovenband, waardoor ze heel goed meerekken met je groeiende buik. Ik word er blij van omdat ze qua stijl wat meer uitgesproken zijn. En mooie zwangerschapsbroeken vind ik maar moeilijk. Wel goed om te weten: Stieglitz staat bij mij niet bekend als een duurzaam merk. Ik vind ze heel ontransparant en krijg er niet echt goede vibes van. Wel weer positief: de nieuwe flares zijn gemaakt van EcoVero, een duurzamere variant van viscose (lees in dit artikel meer over EcoVero). Mijn Stieglitz legging kocht ik tweedehands via Vinted. En tip: er staan er vrij veel op, dus pak je kans. Een stuk duurzamer dan direct bij het merk kopen.

 

Bekijk Stieglitz flares op Vinted

 

 

 

 

De knitted dresses van Reformation

 

Met een week of 14 begon mijn buik te groeien. Ik zag mezelf steeds vaker rondlopen in wijde truien (en Stieglitz leggings, dat dan weer wel). Zonde vond ik dat, want ik wilde me mooi en sensueel blijven voelen. Een lichaam met prachtige rondingen, dat mag toch benadrukt en gezien worden? In mijn zoektocht naar een mooi jurkje voor tijdens mijn zwangerschap kwam ik terecht bij Reformation. Ze hebben geen speciale Maternity collectie, maar wel veel Maternity Proof items. Met daarin heel veel jurkjes die je met een flinke buik aan kunt.

 

Ik kocht uiteindelijk het jurkje op de linker foto en ik kan je vertellen: beste keus ooit. Hij zit prachtig, mijn buik komt er zó mooi in uit en hij geeft me veel complimenten. En het belangrijkst: ik voel me er fantastisch in. Aanrader, dus. Kies bij jurken voor knitted dresses of jurken van ander rekbaar materiaal. Kom je echt een eind mee.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

De jurken van Atelier Félie

 

Ohh, zo’n mooi merk. Bij Atelier Félie vind je (onder andere) hele mooie zwierjurken. Het merk maakt gebruik van deadstockmaterialen en produceert alle items via een made to order systeem in het eigen atelier in Nederland. Het mooie is dat de Lola (wrap) dress en de Madina dress ook goed te dragen zijn voor zwangere vrouwen!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

 

 

Savara Intimates (mooie voedingsbeha)

 

Zoek je een mooie zwangerschaps- of voedingsbeha? Ik heb de perfecte tip voor je – ook weer uit eigen ervaring. Savara Intimates, een prachtig Nederland duurzaam lingeriemerk, lanceerde in oktober 2021 de Aveline Nursing Bra: een beha die er niet alleen heel mooi uitziet en lekker zit, maar die ook ideaal is voor het geven van borstvoeding doordat de cups los kunnen. Doordat de cups van zacht Tencel zijn gemaakt, rekken ze mee. Ideaal voor je groeiende borsten tijdens je zwangerschap. En aan het buitenkant zie je helemaal niet dat je een voedingsbeha draagt. Perfect, toch?

 

Bekijk de beha

 

 

 

 

De mooiste merken voor oversized knits

 

Op het gebied van truien geldt eigenlijk altijd: alles oversized is top. Ik ben fan van:

 

• de unisex truien van Unrecorded
• de prachtige wijdvallende knits van Babaa (zowel wollen als biokatoenen opties)
• de tijdloze klassiekers van Teym
• de knits van Filippa K

 

Allemaal merken waar ik achter sta én het zijn stuk voor stuk truien die je zowel tijdens als na je zwangerschap kunt (blijven) dragen. Wel zo duurzaam!

 

 

 

Meer mooie eerlijke/duurzame knitwearmerken ontdekken? Goed nieuws: ook daar zijn uitgebreide Brand Guides voor! Bekijk ook:

 

Guide: de mooiste merken voor eerlijke en duurzame truien
Brand Guide: de mooiste wintertruien van biologisch katoen

 

 

 

 

De maternity panty’s van Swedish Stockings

 

Oké, dit is eigenlijk geen hack, maar een zwangerschapsitem. Maar ze zijn zo fijn dat ik je ze ook hier niet wil onthouden. Het Zweedse Swedish Stockings is al jaren mijn favoriet voor duurzame panty’s. De volledige collectie wordt gemaakt van duurzame materialen (gerecyclede mylon) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd. En het mooiste: je vindt er ook geweldige maternity panty’s. Van fantastische kwaliteit, een heerlijke pasvorm (echt heel comfortabel!) en ze blijven mooi om je buik heen zitten. Ik kan het weten, want ik heb twee stuks die ik met mijn Reformation dress van hierboven draag. Aanrader!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

De heerlijke zwierjurken van Christy Dawn

 

Het Amerikaanse Christy Dawn heeft een fantastische Maternity Friendly collectie. Denk: jurken met stretch, of wijde jurken die je met een tailleband strakker kunt knopen. Christy Dawn gebruikt alleen maar deadstockmaterialen (leftoverstoffen). Dit zorgt ervoor dat er altijd in kleine batches wordt geproduceerd en er dus weinig overstock op de plank blijft liggen. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden én lokaal geproduceerd in LA, waar Christy Dawn ook gevestigd is. Bij shoppen zitten invoerrechten en belastingen al inbegrepen, waardoor je nooit voor verrassingen hoeft te staan.

 

En goed om te weten: Christy Dawn heeft een Extended Sizes collectie, wat betekent dat je er van maat XX t/m 3XL kunt shoppen. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Take It Slow heeft een Maternity proof collectie

 

Maar je hoeft niet alleen bij merken te kijken. De Nederlandse slow fashion webshop Take It Slow heeft een aanbod ‘maternity proof’ kleding: items die je zowel tijdens als na je zwangerschap kunt dragen door de wijde pasvorm. Denk bijvoorbeeld aan de duurzame regenjassen van Maium, die je zo wijd kunt openritsen als je wilt (rechts). Of de klassieke wijde blouses van Thinking Mu (links). Prima als zwangerschapskleding!

 

Bekijk de collectie

 

(en gebruik de code SLOWSARA10 voor 10% korting op de hele collectie! Bekijk alle kortingscodes hier)

 

 

 

 

De superzachte, rekbare ondertops van Woron

 

Het Deense Woron is een fijne tip voor súperzachte ondertops. Ik heb zelf dit exemplaar en die draag ik momenteel regelmatig als ik thuis werk. De top geeft subtiele ondersteuning, kan in veel gevallen zonder beha gedragen worden (super comfy!) en iemand vertelde me dat je er ook goed borstvoeding mee kunt geven. Woron werkt uitsluitend met een core collectie, produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en ik ben heel blij met de geweldige kwaliteit!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

De chillwear van Armedangels

 

Een ander mooi merk voor duurzame zwangerschapskleding is Armedangels. Ook zij hebben geen specifieke Maternity collectie, maar ze hebben veel wijde items in hun collectie die je heel goed tijdens je zwangerschap kunt dragen. Ik heb een aantal truien van ze die ik momenteel draag. Armedangels maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden (en is succesvol Fair Wear member, waarmee het merk ook kan bewijzen dat het écht focust op het welzijn van z’n werknemers). Kijk vooral bij de sweaters, tops, truien en jurken: heel veel moois!

 

Bekijk de collectie

 

 

Palanta (kledingbibliotheek)

 

Palanta is een circulaire online kledingbibliotheek met een focus op (aanstaande) moeders en kindjes. Je vindt er uitsluitend eerlijke en duurzame kledingmerken. Kleding huren is perfect als je zwanger bent of een kleintje hebt; in deze periodes verander je tenslotte snel van maat. Wat ik mooi vind aan Palanta is dat je losse items kunt huren en dat verzendkosten gratis zijn. Ook betaal je geen borg. De women’s collectie huur je vanaf 2 weken en kidswear voor minimaal 4 weken. Op de website vind je vaste prijzen bij elk item, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Op de 20e en 25e van de huurmand ontvang je een reminder, zodat je het item zeker op tijd inlevert, of langer huurt.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Shop de mooiste eerlijke zwangerschapskleding

Op zoek naar mooie items voor tijdens én na je zwangerschap (wel zo duurzaam)? Ik verzamelde de allermooiste slow fashionparels in deze Fair Shopping Guide. De meeste heb ik zelfs getest, en ik heb er zulke goede ervaringen mee.

 

 

__________

 

 

Fotocredits: alle foto’s in dit artikel over zwangerschapskleding zijn afkomstig van en eigendom van de mooie merken zelf.

 

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂