Tips van Sara
Doe mee met de Fair Fashion Challenge van Mondiaal FNV (en mij)

Doe mee met de Fair Fashion Challenge van Mondiaal FNV (en mij)

En verander je koopgedrag in slechts één maand!

Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar geloof me: ook ík ben exact op deze manier aan mijn duurzame modereis begonnen. Vier jaar geleden was ik mijn koopgedrag zat en besloot ik mezelf een challenge op te leggen: “Koop één maand alleen maar eerlijke en duurzame kleding”. In die maand leerde ik zoveel en kreeg ik zóveel energie van de nieuwe mogelijkheden, dat ik voor altijd het roer omgooide. Met die gedachte als basis heb ik met Mondiaal FNV meegewerkt aan het ontwikkelen van de Fair Fashion Challenge. Deze week gaat de campagne live en ik ben de ambassadeur. Een eer.

Ga ‘m ook aan. Probeer het gewoon eens. Je kunt jezelf geen bult vallen en ik beloof je dat het ontzettend goed gaat voelen. Mark my words.

 

 

Wat is een Fair Fashion Challenge en waarom is-ie zo nodig?

Nog steeds worden vele miljoenen mensen in de kledingindustrie zo verschrikkelijk behandeld. Sterker nog: in de schaduw van de fast fashion industrie is een mensonterend werkklimaat nog steeds de norm. Grote kans dat jouw kleding is gemaakt onder omstandigheden waar je eigenlijk helemaal niet achter staat. De reden: wíj willen fast fashion, het liefst zo goedkoop mogelijk.

Mondiaal FNV zet zich daarom keihard in om werknemers van over de hele wereld aan betere arbeidsomstandigheden en een leefbaar loon te helpen. Door te lobbyen en op hoog niveau invloed uit te oefenen, maar ook door ons te inspireren om bewuster te kopen. Als je kiest voor merken die met respect voor de makers produceren, verduurzaam je niet alleen je kledingkast, maar draag je ook actief bij aan een betere kledingindustrie. Waarin de makers zo behandeld worden als wij dat ook zouden willen. Wel zo eerlijk, toch?

Via jouw Fair Fashion Challenge, die je zelf kunt beginnen op wélk moment je maar wilt, ga je de uitdaging aan om een maand lang alleen maar eerlijke kleding te kopen. Van basics tot ondergoed en zelfs uitgesproken stukken. Wat je voorkeur of kledingsmaak ook is, alles is tegenwoordig ook fair te vinden. Je kunt je challenge helemaal op jouw manier invullen. Het gaat erom dat je jezelf motiveert om voor één keer, in korte tijd, bewust te kopen. Om zo, net als ik, vier jaar geleden, te ervaren hoe makkelijk het is om eerlijke keuzes te maken én dat je helemaal niet op stijl hoeft in te leveren.

 

FNV Mondiaal Fair Fashion Challenge Het zit me niet lekker

 

De uitdaging: koop één maand alleen maar eerlijke kleding

Misschien denk je nu: “slechts één maand? Waarom niet langer? Zoveel kleding kopen mensen toch niet?” Dat dácht je. De gemiddelde Nederlander koopt bijna vier kledingstukken per maand, wat jaarlijks uitkomt op zo’n 46 items. Gekeken naar de bergen tassen die uit Primark, Zara en H&M komen gehobbeld, denk ik dat de gemiddelde fast fashionista nog veel meer koopt. Belangrijk aan een challenge is dat-ie haalbaar is. Dat het een uitdaging is, maar wel een hele toegankelijke. Één maand voelt voor veel mensen – voor mij ook, destijds – als goed te doen.

Maar hoe je ‘m precies aanvliegt, is natuurlijk aan jou. Lees mijn artikel op de website van Mondiaal FNV voor mijn beste beginnerstips en -tricks, en allerlei plekken waar je fijne duurzame inspiratie kunt vinden. Binnenkort verschijnen er meer artikelen . Ik zou het gaaf vinden als heel veel mensen de challenge gaan doen. Ken je mensen in je omgeving die dit eens zouden willen proberen? Delen wordt gewaardeerd 🙂 Samen kunnen we het verschil maken!

 

Lees het artikel hier

 

 


 

Fotocredits
Renée Doorn

Bron
NOS, Mondiaal FNV

Hoewel dit artikel gaat over een samenwerking met FNV Mondiaal, is dit géén gesponsord artikel. De samenwerking betrof mijn inhoudelijke betrokkenheid aan het project en het maken van content voor Mondiaal FNV. Omdat ik zoveel mogelijk nieuwe mensen wil laten meedoen, besloot ik om er ook op mijn platform over te schrijven. En oké, ik ben ook gewoon tróts op deze mooie samenwerking 🙂

 


 

Meer beginnerstips en -tricks om je challenge te starten? Lees dan ook:

Je eerste stappen naar een duurzame garderobe
Checklist eerlijke merken
Duurzame Brand Guides
Mijn ervaring met een No Buy Challenge