Sara's duurzame reis
Kritische voorjaarsschoonmaak – sellin’ my stuff!

Kritische voorjaarsschoonmaak – sellin’ my stuff!

Eerlijk? Dit is een beetje een pijnlijk artikel. Één waarin ik openlijk moet toegeven dat ik de afgelopen twee jaar, ondanks mijn conscious fashion regime, nog steeds wel eens miskopen heb gedaan. En dat dit achteraf soms precies de aankopen bleken te zijn waarbij ik júist dacht “YES! Ik heb perfectie gevonden!”. Dat is niet leuk, maar ik ben er wel graag eerlijk over.

Gelukkig heb ik vooral de afgelopen maanden geleerd om nog veel kritischer naar mezelf en mijn stijl te kijken, en om nog minder en selectiever te kopen. Bovendien weet ik dat ik van ver kom (lees hier over mijn voormalige koopverslaving) en ik ben nog steeds blij voor de stappen die ik wél heb gemaakt.

Meer ruimte in mijn hoofd en meer ruimte in mijn kast: ik verkoop!

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en dat betekent een grote schoonmaak, zowel in mijn hoofd als in mijn kast. Ik overdenk veel wat ik wil (ja, ook in het leven) en hoe ik met mijn spullen om wil gaan. Een opgeruimd hoofd vereist een opgeruimde kast. Één waarvan ik in ieder geval 80% van de spullen regelmatig draag en die het liefst geen items bevat die ik eigenlijk niet aandoe omdat ze niet perfect zijn, of aandoe omdat ik het zonde vind om ze niet te dragen “want ze hebben me ooit een flinke duit gekost toen ik nog in de veronderstelling was dat ze wél perfect waren”. Dat laatste is me het afgelopen jaar toch een paar keer overkomen. Damnit!

Tijd om dingen weg te doen, en om openlijk voor mijn fouten uit te komen. Ik heb het afgelopen jaar al veel kleding weggegeven (waardoor ik nu een vrij beknopte kast overheb, hoera!) en een aantal perfect-maar-toch-ook-niet-items verkoop ik nu in mijn Tictail shop. Hieronder vind je er een aantal, samen met hun verhaal. Een les aan mezelf en misschien ook aan anderen.

Bekijk mijn persoonlijke Tictail shop, waar ik mijn kleding en accessoires verkoop!

Asos Reclaimed Vintage
polkadot dress, maat 38

Ik vond deze jurk súperleuk en super Frans. En omdat ik al heel lang niks had gekocht, mocht ik ‘m van mezelf. Een cadeautje aan mezelf, en een tegemoetkoming aan mijn vriend die vond dat ik vaker jurkjes moet dragen (en gelijk heeft-ie!). En nog steeds vind ik deze jurk superleuk. Maar het ding is: ik doe hem uiteindelijk nooit aan, omdat ik hem toch wel een beetje retro vind. Ik denk dat ik stippen heel leuk vind, maar misschien toch niet voor mezelf? Anyway, deze jurk hangt al gloednieuw in mijn kast for ages en hoewel mijn vriend maar blijft zeuren dat ik hem aan moet doen, denk ik dat-ie toch niet helemaal een Joy Sparker is voor mij.

Bekijk de jurk hier in mijn Tictail shop

Reformation Oyster dress, maat M

De Reformation Oyster dress is een beetje een pijnlijk verhaal. Na een lange zoektocht naar dé perfecte wikkeljurk kwam ik ‘m tegen. Hij was net online bij Reformation en ik was meer dan verliefd. Oh, en ontzettend duur. Ik had deze jurk koste wat het kost nodig; hier had ik maanden – nee, wel bijna twee jaar – op gewacht. Omdat ik niet precies wist hoe de maat zou vallen, bestelde ik een M. Ik kon hem toch strakker knopen, dacht ik. Toen ik hem ontving, was ik OVER.THE.RAINBOW. Zielsgelukkig. Hij zat mooi en ik was blij. Helaas zorgde de slechte zomer ervoor dat ik hem slechts 2x aan had kunnen doen en daarna ben ik iets afgevallen, waardoor mijn borsten zijn gekrompen (bah, niet leuk) en het jurkje net niet mooi meer viel. En nu doe ik hem niet meer aan. Ik moet eerlijk zijn naar mezelf: deze jurk is toch niet perfect. Voor mij, dan.

Bekijk de jurk hier in mijn Tictail shop

Vintage Levis 501 (remade), maat 28

De jeans doe ik een beetje met pijn in mijn hart weg. Ik vind het model prachtig, ik hou van het rauwe randje en hij staat werkelijk overal bij. Maar toch pak ik elke keer een blauwe soortgenoot uit mijn kast en deze blijft maar liggen. Zonde! Ook hiervoor geldt: hoe leuk hij ook is, dan moet-ie gewoon weg. Het is overigens officieel maat 30, maar hij valt als maat 28 (in de store staan de afmetingen erbij).

Bekijk de jeans hier in mijn Tictail shop

Vegan Dr. Martens, maat 40

Over mijn vegan Dr. Martens schreef ik ooit met veel enthousiaste bombarie: “ik heb perfectie gevonden!”. “Eindelijk: de perfecte vegan boots!” En nog steeds sta ik daar helemaal achter, want ze zijn ook perfect. Mán, wat zijn deze schoenen van topkwaliteit en wat zijn ze stevig en fantastisch. En toch verkoop ik ze.

Want ze waren qua maat in principe oké, maar een tikkie krap aan de voorkant (ik heb maat 40,5 en dit was 40 – zo vallen ze ook precies). Dat wist ik heus wel, maar ik hoopte ergens nog dat ik ze zou uitlopen – wat bij de leren Dr. Martens het geval is. Na een aantal keer op mijn vegan lievelingen gelopen te hebben, moest ik mijn mening helaas bijstellen. Ze liepen niet uit. Het zijn fantastische topschoenen, maar ik moet toch écht toegeven dat ik ze iets te krap heb gekocht. AU. En nu ik ook andere boots heb die me beter passen, verkoop ik ze, met pijn in mijn hart. En in fantástische staat, werkelijk waar. Ik denk dat je niet eens doorhebt dat ik er een paar keer op gelopen heb, ze zien er écht nog uit als nieuw. En aangezien ik weet dat veel mensen ze te duur vinden (nieuw kosten ze € 170,-) hoop ik zo toch iemand met vrijwel nieuwe schoenen blij te kunnen maken.

Bekijk de schoenen hier in mijn Tictail shop

Stippenjumpsuit (maat S)
& raffia bag

De stippenjumpsuit is zo’n item die ik wel gedragen heb, maar waarmee ik altijd een beetje een haat-liefdeverhouding heb gehad. Aan de ene kant werd ik er altijd súperblij van als ik hem aanhad, aan de andere kant was het niet helemaal mijn model en voelde ik me er een beetje een kind in. Terwijl ik stippen altijd heel leuk vind bij anderen. But “does it spark joy” for me? Nah, dat niet. En daarom mag-ie weg.

Ik vind mijn raffiatas geweldig, maar ik draag hem maar niet. Ik denk dat het komt doordat ik te praktisch ben voor het arme ding. Uiteindelijk zijn het altijd de compacte schoudertasjes of de rugtassen die winnen. Geen gedoe, lekker makkelijk. En hoe mooi deze tas ook is, uiteindelijk kies ik keer op keer voor een ander exemplaar. Het resultaat: ik denk dat iemand anders gelukkiger wordt van deze nog praktisch nieuwe tas.

Bekijk de jumpsuit hier in mijn Tictail shop
Bekijk de raffia bag hier in mijn Tictail shop

Wollen baret

De baret is zo’n item waarvan ik lange tijd dacht: “dít is een trend die echt bij mij past”. Ik hou van de Franse stijl en van rode accenten (hallo, lipstickverslaving) en ik vind de baret een mooi, vrouwelijk hoofddeksel en weer eens wat anders. Maar toen ik daadwerkelijk een baret bestelde en er een keer mee rond ging lopen, besefte ik – ondanks dat ie me heus wel een beetje stond, al zeg ik het zelf – dat het toch niet helemaal mijn hoofddeksel was. En nu ligt ie soort-van-gloednieuw naar aandacht te smachten. Zielig, toch?

Bekijk de baret hier in mijn Tictail shop

Bloemetjesjurk, size 10 (maat 38)

De bloemetjesjurk heb ik maar één keer gedragen naar een bruiloftsfeestje. Achteraf had ik veel liever een jurk bij LENA – The Fashion Library geleend (veel duurzamer en nog goedkoper ook!), maar hé… shit happens. Ik vind hem nog steeds erg leuk, maar tegelijkertijd iets te bloemig voor mezelf. Hoe dan ook; deze jurk ga ik echt geen 30x dragen, hopelijk iemand anders wel! Hij valt mooi strak door de stretchy jerseystof en staat fantastisch bij maat 38.

Bekijk de jurk hier in mijn Tictail shop

Bekijk alle items in mijn persoonlijke Tictail shop!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂