Uncategorized
Laat je stem horen, stem met je hart!

Laat je stem horen, stem met je hart!

Waar we ons vandaag hard voor maken, zet de koers voor onze toekomst!

We leven in een roerige tijd. Aan de ene kant hebben we meer kansen en mogelijkheden dan ooit, en tegelijkertijd heerst er veel onzekerheid en steeds meer verdeling. Veel mensen zijn bang. Voor migratiestromen, voor aanslagen en oorlogen, voor de macht van instituten en autoriteiten, voor de toenemende invloed van technologie, voor klimaatverandering. Het is niet duidelijk waar de toekomst heen gaat. En juist dát is voor mij een reden om mijn stem te laten horen, en te stemmen met mijn hart.

Het vertrouwen in de politiek is laag.
Vooral onder jongeren.

Het vertrouwen in de politiek is laag, helemaal onder jongeren onder de 30. Het is niet zo dat de politiek jongeren niet interesseert – de millennial (mensen die geboren zijn tussen 1982 en 2000) staat bekend om zijn toenemende idealisme en betrokkenheid. En toch voelt hij doorgaans een afstand tot de politiek. Een enorme, zelfs. De nieuwe generatie staat sceptisch tegenover de grootse beloftes en veel te ingewikkelde, oneindig lange verkiezingsprogramma’s die we momenteel op ons afgevuurd krijgen. Politiek is moeilijk te begrijpen en het vergt veel van ons om een goede keuze te maken. Bovendien lijken politici zich soms meer bezig te houden met concurreren dan met het het waarmaken van hun mooie praatjes en onze idealen. Veel jongeren voelen zich onbegrepen. En daardoor stemmen ze niet. En omdat ze een minder actieve stemgroep zijn, richten politieke partijen hun campagnes minder op hen. Waardoor jongeren zich wéér niet aangesproken voelen. Een vicieuze cirkel, als je niet oppast.

Wat we nu stemmen, bepaalt ónze toekomst!

Dat betekent dat er nog ontzettend veel te winnen valt. De 850.000 jongeren die dit jaar voor het eerst mogen stemmen, zijn samen goed voor 13 zetels. Dat is veel, en het is dan ook belangrijk dat ook zij hun stem laten horen. Juist jongeren hebben baat bij het toewerken naar een betere toekomst – zij zíjn tenslotte de toekomst. Bovendien blijkt uit de peilingen dat ze doorgaans progressiever zijn, en belangrijke ontwikkelingen als de Brexit als het presidentschap van Trump waren anders gelopen als de uitslag van jongeren had afgehangen. De vergrijzing zet door, en met een groeiende groep ouderen lijkt het mij (vanuit mijn eigen bril bekeken, daar ben ik me bewust van) goed als dit tegenwicht krijgt door jongeren te activeren om ook naar de stembus te gaan. Als je verandering wilt, heb je je daarvoor hard te maken. Zo simpel is het. Voor mij een extra reden om mijn stem te laten horen!

Initiatieven die stemmen gemakkelijker maken

Gelukkiger zijn er steeds meer platforms die de politiek toegankelijker proberen te maken voor jongeren. Onder andere Tim Hofman zet zich hier hard voor in. Hij weet vele jongeren te bereiken met zijn onwijs populaire online videoreeks #POLERTIEK en zijn stemcampagne De Stembus. Ook Vice deelt berichten die jongeren laten nadenken over hun standpunten.

Mocht je nou willen stemmen, maar je hebt werkelijk géén idee hoe je het moet aanvliegen, probeer dan een Stemwijzer. Vul de officiële Stemwijzer in, of probeer eens de Jongerenkieswijzer, die speciaal voor jongeren is ontwikkeld. Of kijk op Stem Dan voor toegankelijke stemtips voor jongeren. Voor mensen die – net als ik – het milieu erg belangrijk vinden, is er het Groen kieskompas. En als je seksualiteit en emancipatie belangrijk vindt, kijk dan eens op de Politieke Seksewijzer.

omega-terra-movie (1)

Voor mij is het duurzaamheid een belangrijk topic. We kunnen nu invloed uitoefenen op de toekomst van onze aarde.

Hoe ga ik stemmen? Voor mij persoonlijk zijn het verduurzaming, klimaatverandering, energievoorziening en (dieren)welzijn belangrijke topics. Hoe tegenwoordig (even lekker generaliserend) met het milieu wordt omgegaan, vind ik een grote schande. Daar ben ik stellig in. We behandelen dieren en de natuur als waardeloze consumptievoorwerpen en we staan te weinig stil bij de boemerang die we langzaam terug krijgen. Waar is de Noordpool over een paar decennia? Wat gebeurt er met diersoorten? En met bevolkingsgroepen? De huidige stroom klimaatvluchtelingen (mensen die naar andere gebieden trekken omdat hun eigen omgeving ombewoonbaar is geworden door klimaatveranderingen, bijvoorbeeld doordat de grond te droog is geworden) bestaat uit 14,7 miljoen mensen. Maar als het zo doorgaat, is de prognose voor 2050 dat 250 miljoen mensen zich gaan verplaatsen naar betere gebieden – nog los van de mensen die door politieke spanningen vluchten. De verwachting is dat de wereldbevolking blijft toenemen, terwijl het bewoonbare gebied op aarde steeds kleiner wordt. Ontwikkelingen als deze houden me bezig.

Ik wil meer opkomen voor waar ik in geloof. Het is tijd om onze stem te laten horen, en niet alleen in de verkiezingen.

Ik wil toewerken naar een wereld waarin wij en onze ((achter)klein)kinderen gelukkig oud worden. Ik wil over 50 jaar terugkijken op een tijd waarin we ons vol liefde hebben hardgemaakt voor een betere planeet en er waren voor elkaar. Niet een wereld waarin we achterover hangend en consumerend hebben toegekeken en dachten: “het heeft toch geen zin wat ik doe, het is een druppel op een gloeiende plaat”.

En daarom laat ik mijn stem horen. Voor het eerst écht out in the open, trouwens. Ik vind echter, in tegenstelling tot vroeger, dat de wereld best mag weten waar ik in geloof. Sterker nog; ik vind dat mensen veel meer zouden moeten delen waar ze voor staan, wat anderen daar ook van vinden. Wees trots op je mening en je stem, waar je op 15 maart ook je rode kruisje zet! Ik stem dit jaar op de Partij voor de Dieren (na ook gedacht te hebben aan Groenlinks), een kleine partij met grote idealen en een doorzettingsvermogen dat ik bewonder. Gebruik je stem ook voor waar je in gelooft! Stem met je hart. Waar we ons vandaag hard voor maken, zet de koers voor onze toekomst!

Afbeelding: Terra Documentary.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂