Verzorging
Wat smeer jij op je huid? Leer etiketten lezen! (met Naïf)

Wat smeer jij op je huid? Leer etiketten lezen! (met Naïf)

De beauty-industrie is een shady business. Overal wordt met mooie termen gesmeten en tegelijkertijd wordt er steeds meer bekend over schadelijke stoffen die blijkbaar in veel producten zitten. Als onwetende consument is dat frustrerend; ik wil gewoon iets goeds op mijn huid smeren. Geen poespas, geen rotzooi. Maar hoe weet ik of een product goed is voor mijn huid? En de wereld? De ingrediëntenlijst bestaat tenslotte uit complexe, Latijnse termen waar ik nooit iets van begreep. Daardoor geloofde ik de veelbelovende branding op verpakkingen altijd maar gewoon.

But ignorance ain’t bliss. En als ik predik voor meer bewustwording over wat we op ons lijf drágen, waarom verdiep ik me dan niet in wat ik op mijn huid smeer? Tijd voor meer bewustwording en een check in mijn badkamerkastje. Ik wilde dit al lange tijd doen, maar het kwam er nooit van. Gelukkig heeft Naïf, een duurzaam skincaremerk, nu de basiskennis op een rij gezet in een Detox je huid Challenge. In deze Nederlandstalige minicursus leer je wat je huid nodig heeft én waar je bij etiketten op moet letten. Ik deed ‘m en dit is wat ik leerde.

 

 

Over mijn huid en Sara de skincarenoob

Mijn beautykennis altijd nihil is geweest. Het interesseerde me te weinig. Wel kocht ik de laatste jaren veel bij natuurlijke skincaremerken, maar ik bleef een gemaksmens (“ik loop nu langs deze winkel en mijn vorige flacon is op, dus pak ik hier wel iets mee”) en prijsbewust (“mooie natuurlijke merken zijn zo prijzig! Ik ga deze keer wel voor het huismerk”). Maar sinds ik de pil niet meer slik – ik wilde geen gekke hormonen meer in mijn lijf – is mijn huid rommeliger en gevoeliger geworden. Dat heeft mijn interesse voor huidverzorging gewekt. Nu weet ik dat ik niet zomaar alles moet smeren. Én dat sommige van mijn producten schadelijke stoffen bevatten…

 

Weet wat je smeert: leer etiketten lezen (en doe bijvoorbeeld de Detox je huid Challenge)

De eerste – en voor mij meest waardevolle – stap: weet wat je smeert. Oftewel: leer etiketten lezen. De reden waarom er ingewikkelde Latijnse namen op staan, blijkt logisch. Door een gestandaardiseerde naamgeving te gebruiken, kan iedereen – onafhankelijk van welke taal je spreekt – lezen welke specifieke ingrediënten een product bevat. Wel zo transparant en eerlijk.

In de podcast van Naïf leer ik in 10 minuten welke schadelijke ingrediënten (inclusief hun complexe termen) je beter kunt vermijden. In het beknopte E-book, dat je hier gratis kunt downloaden, kun je het nog eens rustig nalezen lezen. Mijn belangrijkste lessen:

Sommige ingrediënten – die verdomde parabenen – verstoren je hormoonhuishouding. Écht skippen, dus.

Ik wist heus wel dat parabenen “slechte dingen zijn die je moet vermijden”. Maar waarom dan, en hoe je ze kunt herkennen? Geen idee. Nu weet ik dat parabenen chemische en schadelijke conserveringsmiddelen zijn. Goed om producten langer houdbaar te houden, maar niet goed voor ons: ze verstoren namelijk de hormoonhuishouding. Ook worden ze regelmatig in verband gebracht met kanker, al is dat niet bewezen en daar wil ik me dan ook niet teveel door laten leiden. Maar als er ook natuurlijke en gezonde alternatieven zijn, waarom zou ik dan stoffen op mijn huid blijven smeren die daar eigenlijk niet horen? Het voelt beter om daar niet aan mee te doen. Op het etiket worden parabenen aangegeven als: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen, isobutylparabeen, phenoxyethanol of PEG. Tijdens mijn badkamerkastjescheck kwam ik een oude reinigingsmelk tegen die phenoxyethanol bevat. Mijn deodorant van Therme bevat methylparabelen en butylparabeen. Daar baal ik van, omdat ik nog geen natuurlijke deodorant heb gevonden die goed werkt. Inmiddels test ik de Cleanser van Naïf; voor mijn deodorant zoek ik een waardige vervanger. Tip: ga ook eens door je badkamertkastje heen. Waarschijnlijk kom je meer parabenen tegen dan je denkt.

In (stiekem) zoveel producten zitten schadelijke microplastics!

Wist je dat scrubcrème meer dan 100.000 deeltjes microplastics kan bevatten? En dat deze rotdingen ook vaak in tandpasta en shampoo zitten? Microplastics worden vaak toegevoegd om de structuur of elasticiteit van een product te verbeteren. Deze plastic deeltjes zijn alleen heel schadelijk voor jou en de planeet (lees hier meer over hun impact). Altijd skippen, dus. Microplastics worden op verpakkingen als volgt aangegeven: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephthalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA), Nylon, Silica en Tocopherol acetate. Ik gebruik Naïf’s Circular Face Scrub al een jaar (voor deze samenwerking was ik al een enthousiaste klant!) en dat is echt een topproduct. Deze scrub is 100% natuurlijk en daarmee 100% biologisch afbreekbaar én onschadelijk, want de scrubdeeltjes zijn gemaakt van calciet uit Amsterdams drinkwater. Meer informatie over microplastics vind je op deze campagnewebsite van de Plastic Soup Foundation, waar je ook meteen merken kunt checken die net als Naïf het ‘zero plastic inside certificate’ hebben.

Mijn lippenbalsemverslaving moet stoppen

Ik ga een bekentenis doen: al sinds mijn tienerjaren kamp ik met een vrij ernstige lippenbalsemverslaving. Ik moet altijd een potje binnen een bereik van 1 meter hebben (ja, echt), anders word ik onrustig. En mijn lippen ook. In lippenbalsem zitten namelijk stofjes in die onze huid niet nodig heeft én die je verslaafd maken, zoals petroleum. Onze huid is namelijk een lerend orgaan. Door continu lippenbalsem te smeren, maakt-ie zelf geen vocht meer aan. Stoppen, dus. Hoewel ik graag rondloop met ingevette lippen, verzamel ik nu moed om mijn verslaving aan te pakken. Van Naïf kreeg ik persoonlijk de afkicktip om een beetje kokosolie in een reispotje te doen als ik écht omhoog zit 🙂

Met toegankelijke skin foods creëer je een gezonde huid van binnenuit

Je kunt smeren wat je wilt, maar als je rotzooi blijft eten, blijft je huid natuurlijk onrustig. Op de tweede dag van de challenge ging ik over voeding nadenken. Toegankelijke skin boosters zijn volgens Naïf: gember (schijnt ontstekingsremmend te werken, dus goed bij acne), tomaat, avocado, rode bieten, noten, kiemen en vochtrijke voeding. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer skin foods, maar dit rijtje is lekker behapbaar en daarom gemakkelijk te onthouden (hands up als je het anders ook niet onthoudt ;)).

Het voelt goed om meer te weten over huidverzorging. Al met al heb ik nog steeds veel te leren. Hoewel ik nu weet welke stoffen ik beter kan vermijden en welke food basics mijn huid oppeppen, wil ik nu dieper in de etikettenwereld duiken. Als ik erover nadenk, is het belachelijk dat we zo weinig weten van iets dat zó dicht bij ons komt. Op het gebied van mode ken ik alle verhalen achter mijn koopkeuzes, maar op het gebied van verzorging en voeding weet ik nog zo weinig. Dat is niet gek, want in onze complexe wereld kost gewoon veel moeite om ergens helemaal in te duiken. Maar ik ga het wel doen. En ik ben blij dat Naïf deze challenge heeft ontwikkeld; voor mij was het een toegankelijke trigger die me nieuwsgierig naar meer maakte. Tijd voor een 2.0-cursus! Naïf? 😉

Ook de Detox je huid-challenge doen (en korting op een Face Kit van Naïf)? Bekijk ‘m hier!

 

 


Naïf in het kort

Naïf is een natuurlijk en transparant Nederlands skincaremerk dat in 2012 werd opgericht vanuit de missie om de cosmeticawereld puurder en betrouwbaarder te maken. Zodat iedereen ooit weer naïef de winkel in kan lopen, omdat we (weer) op ieder product kunnen vertrouwen. Dat doet Naïf niet alleen door duurzame, pure producten te maken, maar ook door mensen op te voeden over huidverzorging. Dat is tenslotte hard nodig. Vandaar ook deze challenge 🙂 De boodschap: wees lief voor je huid en weet wat je smeert.

De producten van Naïf zijn 100% vegan, glutenvrij en dierproefvrij. En helemaal natuurlijk. Nou ja, bíjna helemaal, want Naïf maakt wel gebruik van synthetisch parfum. Dit is bewust gedaan, omdat deze in verhouding met natuurlijk parfum de minste kans op allergische reacties heeft. De verpakkingen zijn gemaakt van bioplastic, met als hoofdingrediënt suikerriet. Overigens is Naïf ooit begonnen als Baby & Kids huidverzorgingslijn. Ben je zwanger of heb je een kindje? Kijk dan écht eens rond in hun assortiment, veel moeders in mijn omgeving gebruiken hun producten en zijn daar super tevreden over.

 


 

Dit artikel is naar eigen invulling geschreven in samenwerking met Naïf Care. Ik sta 100% achter de missie van dit mooie merk en ik ben blij dat we op deze manier samen meer bewustwording kunnen creëren. Ik ben al een tijd, ook ver voor deze samenwerking, actief en enthousiast gebruiker van enkele van hun producten.