Verzorging
Waarom ik alleen nog maar natuurlijke zonnebrandcrème smeer

Waarom ik alleen nog maar natuurlijke zonnebrandcrème smeer

Hoewel de crisis onze lentebeleving nu flink in de soep gooit, zit ik al regelmatig met mijn hoofd in de zon. Helaas hebben wij geen tuin of balkon, dus zit ik soms in het open raam of ga ik even in het park zitten. Wát een weer! En aangezien het zonnebrandcremeseizoen om de hoek staat – en we eigenlijk al moeten smeren omdat de zonsterkte steeds hoger wordt – heb ik me alvast een beetje ingelezen in de wereld van chemische en natuurlijke zonnebrandcrème. En daarom in beautynoobtaal: wat zijn de verschillen en waarom is het zo belangrijk om natuurlijke zonnebrand te smeren?

Jaarlijks verdwijnt er meer dan 14.000 ton (TÓN!) zonnebrand in de oceanen. Da’s veel. Tot vorig jaar had ik er nooit over nagedacht dat het vettige laagje dat altijd rond me in zee dreef, misschien wel schadelijk zou kunnen zijn. Wist ik veel – de crèmes die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn hier tenslotte toegestaan. Prima spul dan toch?

Hoe werkt een chemische zonnebrandcrème?

Nou nee, blijkt dus. De meeste zonnebrandcrèmes – helemaal van de bekende merken – blijken namelijk hartstikke chemisch te zijn. Sterker nog: in sommige landen, zoals Bonaire, Hawaii en Palau, zijn ze inmiddels verbode, omdat ze zo schadelijk zijn voor zowel de oceanen als ons lichaam. Dat komt met name door het Uv-filter dat zorgt voor de zonbescherming.

De meeste crèmes bevatten namelijk een chemisch Uv-filter. Dit trekt na het smeren via discutabele nanodeeltjes in je huid en absorbeert de Uv-straling. Doordat je huid hierop reageert, word je beschermd tegen de zon. Dat klinkt fantastisch als je niet weet dat die chemische filters de huid kunnen irriteren. Krijg je vaak kleine bultjes na het smeren van zonnebrandcreme? Grote kans dat het hierdoor komt. Ook ik had hier vaak last van en ik dacht altijd dat het door de zon kwam. Blijkt nu dat je het kunt voorkomen.

Daarnaast verdwijnt er dus veel crème in de zee. Uit een studie bleek dat sommige chemische ingrediënten voor een deel verantwoordelijk zijn voor de verbleking van koraal en zee-organismen. Vond ik best heftige informatie toen ik het tegenkwam. Daarom is Naïf, het natuurlijke skincaremerk waar ik al deze info vandaan heb, een petitie begonnen om in de Tweede Kamer het gesprek te openen over een mogelijk verbod op chemische UV-filters. Teken de petitie hier!

Hoe weet ik of mijn zonnebrandcrème chemische bad guys bevat?

Simpel: doe een ingrediëntencheck op de achterkant van het label! De volgende ingrediënten betekenen dat het product een schadelijke, chemische samenstelling heeft:
– oxybenzone
– octyl methoxycinnamate
– octocrylene
– avobenzone

Lees hier meer over chemische filters.

Oké, waarom is natuurlijke zonnebrandcrème dan zoveel beter?

Natuurlijke zonnebrandcrème beschermt je op een hele andere manier tegen de zon. Het bevat een mineraal filter, dat een laagje op de huid legt dat de zonnestraling weerkaatst. Aangezien er geen slechte deeltjes worden opgenomen door de huid, heeft dit dus geen negatieve gevolgen voor ons lichaam, hoe gevoelig je huid ook is. Bovendien bevat natuurlijke zonnebrandcrème geen (nano)deeltjes die schadelijk zijn voor de oceanen. Ook mooi meegenomen.

Naïf lanceert een natuurlijke zonnebrandcrème zonder witte waas

Hoe ik dit allemaal weet? Via Naïf, een natuurlijk (en Nederlands!) skincaremerk dat net een hele fijne natuurlijke zonnebrandcrème heeft gelanceerd. Deze crème is 100% natuurlijk, 100% vegan en is vrij van microplastics (dit product heeft het Zero Plastic Inside certificaat van de Plastic Soup foundation). De verpakking is gemaakt van suikerriet en draagt het ‘I’m Green Plastic’ logo.

Oh, en hij laat ook nog eens geen witte waas achter op je huid, smeert supermakkelijk uit – tried & tested – en voelt na het aanbrengen aan als een zachte bodylotion. Geen geplak, dus (maar écht niet). Dat van die witte waas is overigens vrij uniek in de natuurlijke zonnebrandwereld; het ding met minerale UV-filters is namelijk dat het standaard een witte waas achterlaat. Dat is de reden dat er nanodeeltjes in cremes zitten, hierbij wordt de zinkoxide in zulke kleine deeltjes opgeknipt dat het goed uitsmeert. Aan deze natuurlijke crème is echter  kokosolie, olijfole, zonnebloemolie en candelillawas (afkomstig van een plant, in plaats van bijenwas) toegevoegd en daarom krijg je geen witte waas.

Die grote review komt eraan (maar hier lees je alvast een sneak peek :))

Aangezien ik ben gezegend met een tuin- en balkonloos appartement in Amsterdam (je hoort me verder niet klagen hoor ;)) moet mijn grote review nog even uitblijven – ik wil het namelijk wel goed kunnen testen – maar hij komt er over een paar weken aan!

Wél heb ik al getest hoe-ie uitsmeert. En inderdaad: geen witte waas te bekennen en hij smeert fantastisch uit. Daardoor hoef ik maar een beetje te gebruiken om mijn huid te beschermen. Het voelt een beetje alsof ik bodylotion opsmeer en mijn huid voelt glad en totaal niet plakkerig aan. Vooral over dat laatste ben ik erg te spreken, want ik haat een plakhuid. De geur is dezelfde als de dagcrème van Naïf die ik al een aantal maanden graag gebruik: een hele zachte, neutrale geur. Hoewel ik die laatste misschien minder nodig zal hebben in de zomer, volgens Naïf kan ik deze crème namelijk prima ‘alleen’ gebruiken, zonder aanvullende producten. Die review heb je dus tegoed. Maar voor zover ik heb kunnen ervaren, wordt dit een nieuwe favoriet.

Bekijk de natuurlijke zonnebrandcrème van Naïf hier


Dit artikel is in samenwerking met Naïf geschreven. Ik ben dankbaar dat ik met zo’n mooi, puur en oprecht skincaremerk mag samenwerken en dat ik hun mooie producten op deze manier een podium kan geven én mijn lezers meer kan leren over een waardevol onderwerp.


Meer leren over natuurlijke huidverzorging? Lees dan ook:

Wat smeer jij op je huid? Leer etiketten lezen!