Duurzame materialen
Opvallende inzichten die ik over duurzame denimstoffen heb geleerd (in mijn eerste tijd bij Kuyichi)

Opvallende inzichten die ik over duurzame denimstoffen heb geleerd (in mijn eerste tijd bij Kuyichi)

Over de duurzaamheid van (denim)stoffen bestaan veel aannames. Niet zo gek, want het is ook een complex onderwerp. Dat geldt ook voor merken en de stoffen die ze gebruiken voor hun producten. Voordat ik bij Kuyichi ging werken (nu alweer 3 maanden geleden), had ik snel mijn oordeel klaar over merken en de stoffen die ze gebruiken. Is vegan per definitie duurzamer? Waarom worden spijkerbroeken slechts van deels gerecyclede denim gemaakt en niet voor de volle 100%? En waarom gebruiken duurzame merken nog steeds elastane? Inmiddels heb ik hier – door mijn werk – de antwoorden op en ik wil ze heel graag met je delen!

 

Als merk wil je een zo duurzaam mogelijk product maken, maar klanten vragen (vaak onbewust) om iets heel anders

 

Misschien wel het belangrijkste dat ik heb geleerd – waar ik dus blijkbaar de grootste aanname over had – is dat je als merk soms in tweestrijd zit tussen het gebruik van duurzame materialen en klantbehoeftes. Als duurzaam merk wil je een zo duurzaam mogelijke stof gebruiken, met zo min mogelijk milieu-impact. Dat betekent dat je biologische materialen wilt gebruiken, waar mogelijk gerecycled en zo min mogelijk ‘wassing’ maakt, omdat dit het meest duurzaam is.

Dat klinkt in theorie allemaal fantastisch, ware het niet dat de behoeftes van de consument vaak om iets anders vragen. De meest duurzaam geproduceerde jeans bevat namelijk geen wassing en dat betekent dat je een ‘dry denim’ krijgt: een stugge stof zonder details. Veel mensen vinden dat niet mooi en willen liever een vintage effect. Daar is een behandeling voor nodig, en elke behandeling heeft – duurzaam of niet – weer extra milieu-impact. Bovendien willen verreweg de meeste mensen een broek met stretch (vooral bij strakke modellen, zoals skinny jeans), dat maakt het comfortabel en hij sluit erdoor mooier aan. Om stretch in een broek te krijgen, is echter elastane nodig: een synthetisch materiaal dat helaas nog niet bestaat in een duurzame vorm die ook nog sterk is. En een jeans moet kracht aankunnen om lang mee te gaan. Ook dat is tenslotte duurzaam.

Als merk wil je enerzijds zo duurzaam mogelijk produceren, aan de andere kant wil je producten maken die van topkwaliteit zijn en die zoveel mogelijk mensen mooi vinden. Hoe meer mensen een duurzame broek kopen, hoe groter de duurzame beweging. Ik sta er helemaal achter dat dit zwaarder weegt en dat duurzame denimmerken daarom soms een beetje niet-duurzame materialen gebruiken (als de rest van de broek maar uit GOTS gecertificeerde biologisch katoen o.i.d. bestaat). Dit inzicht heeft mijn mening doen nuanceren en ik denk dat het goed is als meer mensen dit weten.

 

 

Er is een reden waarom in duurzame spijkerbroeken niet 100% gerecyclede katoen wordt gebruikt, maar ‘slechts’ 20%.

 

Soort-van-hetzelfde geldt ook voor iets anders: het gebruik van gerecyclede denim in een nieuwe spijkerbroek. Ik kwam erachter dat Kuyichi – en wel meer duurzame merken – jeans maakt met daarin 20% gerecyclede denim. Heel tof, natuurlijk, maar ik vroeg me ook af waarom dit niet gewoon 100% is. Dat is toch veel duurzamer?

Nee! En het antwoord op die vraag ligt in het recycleproces. Dat gaat als volgt. Eerst worden de ‘toplocks’ (de bovenkanten met alle details) eraf geknipt, omdat deze niet geschikt zijn voor recycling. Daarna woerden de ingezamelde denims op kleur gesorteerd. Vervolgens gaan de denims in de shredder en worden ze verpulvert tot een soort gruis: nieuwe vezels. Hier wordt vervolgens nieuw garen van gesponnen. Doordat de stof door de shredder is gegaan, zijn de vezels korter geworden dan daarvoor; een nieuwe vezel is altijd het langst. Dat heeft invloed op hoe sterk een stof is. Je kunt best een jeans van 100% gerecyclede denim maken, maar dan zou hij van veel slechtere kwaliteit zijn en dus veel sneller kapot gaan. En als iets niet duurzaam is… Je kunt dus beter 20-30% gerecyclede denimvezels gebruiken en de rest aanvullen met biologisch katoen om een écht goed kwaliteitsproduct te maken. Ik had geen idee!

 

Een stof die gemaakt is van een duurzaam materiaal, is niet automatisch van goede kwaliteit

 

Nu je het bovenstaande hebt gelezen, is dit punt een vrij open deur, maar ik vind het wel belangrijk om dit te vermelden. Vroeger had ik de aanname dat een kledingstuk van een duurzaam materiaal automatisch van goede kwaliteit was. Inmiddels heb ik veel ervaring met verschillende duurzame denims en ik heb gemerkt dat de kwaliteit en afwerking ontzettend verschillen. Dat een t-shirt van biologisch katoen is gemaakt, wil niet zeggen dat het een duurzaam t-shirt in gebruik is. Goed om op te letten!

 

Zo. Een hoop geleerd, toch? Ik ben benieuwd: wat wist jij hier al van? Ik ben benieuwd hoe jullie merken beoordelen en of je aannames over bovenstaande punten had, net als ik. En ik weet nog lang niet alles, maar…