Kijk/lees/luister
Review: De Verborgen Impact

Review: De Verborgen Impact

Heb jij énig idee wat – álles bij elkaar opgeteld, he! – jouw totale impact is op het milieu? Waarschijnlijk niet. Ook ik had geen idee. Tuurlijk, op modegebied maak ik flinke stappen. En als vegetariër weet ik dat ik het milieu een hoop ontbossing en CO2-uitstoot bespaar. Maar tegelijkertijd weet ik dat ik blinde vlekken heb, net als vrijwel elk ander mens. Onze impact vindt grotendeels buiten ons zicht plaats en is veel groter dan we denken. Hoe kun je écht verduurzamen als je niet weet waar de grootste problemen zitten?

Om die reden heeft Babette Porcelijn het boek ‘De Verborgen Impact‘ geschreven, een boek dat de milieu-impact van de consument op de planeet in kaart brengt. Met het boek wil ze mensen inzicht geven in hóe groot en breed onze invloed op het milieu werkelijk is. Je krijgt inzicht in je eigen impact en je krijgt handvatten voor een duurzamer leven. Zodat we onze negatieve impact kunnen ombuigen naar een positieve.

 

De_Verborgen_Impact_2017_boek_Babette_Porcelijn_review_1000_1

Review:
wat vond ik ervan?

Ik heb het boek tijdens mijn vakantie gelezen, in Vietnam. Meteen al een puntje waarbij het boek me flink op mijn nummer zette. Ik wist namelijk heus wel dat vliegen niet goed voor het milieu was, maar dit boek maakte me ervan bewust dat een retourtje Vietnam de positieve invloed van mijn vleesloze en conscious fashion bestaan in één klap van de baan veegt. En dat is, hoe pijnlijk dan ook, meteen een grote kracht van het boek: de holistische benadering die je verder nergens anders krijgt. Met de keiharde feiten erbij.

Ik vind het goed dat het boek de aandacht niet alleen vestigt op de manier waarop wij impact maken door producten te gebruiken, maar óók op de vaak extreem vervuilende processen waarin onze spullen worden geproduceerd. Een grote blinde vlek bij veel mensen. Zo zijn we ervan overtuigd dat een elektronische auto heel zuinig is, maar het boek geeft een kanttekening: een elektrische auto mag dan zuinig in gebruik zijn, maar de productie ervan is juist verre van duurzaam. En die bewustwording, die in talloze voorbeelden wordt geïllustreerd, vind ik heel waardevol. Een andere, misschien wel nog blindere vlek, is onze indirecte impact. Diesel staat bekend als het enorm vervuilend. Het zogenaamd duurzame alternatief? Biodiesel. Nu is het inderdaad zo dat de directe impact van biodiesel lager is dan die van gewone. Maar doordat het winnen van biodiesel leidt tot grootschalige ontbossing, is de indirecte impact helemaal niet zoveel beter. Die verkeerde perceptie is natuurlijk een grote bedreiging voor werkelijke verduurzaming; als we op aannames leven en niet weten wat écht duurzame keuzes zijn, hoe kunnen we dan écht het goede doen?

Het boek is op onderzoek gebaseerd (waarvoor hulde!) en heel feitelijk. Het bevat veel kennis, berekeningen en schema’s. En dat is goed, want dat is precies wat er nodig is om écht binnen te komen bij mensen en langer speculeren te voorkomen. Tegelijkertijd merkte ik dat het door al die schema’s soms wel heel – eh – schematisch wordt, voor iemand (ik!) die normaliter meer aanhaakt op emotie en beleving. Daardoor kwamen niet alle onderdelen evenveel binnen. Maar inzicht? Dat geeft het zeker. De vele voorbeelden maken het er veel toegankelijker op.

Of je al duurzaam en bewust in het leven staat of niet, ik weet zeker dat dit boek je iets nieuws gaat leren. Zo wist ik heus wel dat de plastic soep een heel groot milieuprobleem is, maar níet dat bandenslijtage (yep, van auto’s) de allergrootste hoeveelheid plastic het milieu in slingert. En omdat je niet alleen inzicht, maar ook praktische tips krijgt, is het gemakkelijk om in kleine stapjes met je impact aan de slag te gaan. Inmiddels heeft Babette ook een online tool ontwikkeld waarmee je jouw eigen totale impact kunt berekenen. Handig! Al met al: aanrader.

Lees hier meer over
De Verborgen Impact

De_Verborgen_Impact_2017_boek_Babette_Porcelijn_review_1000

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂