Verzorging
Getest: een duurzaam scheerapparaat en wasbare wattenschijfjes van Bambaw (review)

Getest: een duurzaam scheerapparaat en wasbare wattenschijfjes van Bambaw (review)

Duurzamer leven kent vele facetten. Zoveel, dat ik soms een beetje de weg kwijt raak. Je hebt je kleding, voeding, energie, water, waste, uitstoot, vervoer, vakantie, werk, vrijetijdsbesteding, noem maar op (en volgens mij ben ik heel veel vergeten). Ook met beauty- en careproducten kun je écht het verschil maken. De afgelopen jaren testte ik al redelijk wat mooie merken en producten uit, maar een duurzaam scheerapparaat en wasbare wettenschijfjes stonden nog niet op die lijst. Stom, eigenlijk. Want het gebruik ervan is zó simpel en uiteindelijk bespaart het je ook nog geld!

Onlangs deed ik een koffietje met Claudia van thegreenlabels.com, een superleuke slow fashion webshop (en vrouw!). Ze had kort daarvoor haar assortiment uitgebreid: vanaf nu verkoopt ze ook beauty- en careproducten. Zo leuk! Naast een zero waste shampoo bar en een conditioner bar van Helemaal Shea, die ik momenteel nog aan het uittesten ben, vroeg ze of het me leuk leek of ik eens een duurzame safety razor van Bambaw wilde uitproberen. Oh, en of ik al wasbare wattenschijfjes had. Ik vertelde haar dat ik het altijd al eens hadden willen proberen, maar nooit de moeite had genomen. Perfect moment om het eens te proberen! Hieronder vind je mijn bevindingen.

 

 

 

Wasbare wattenschijfjes van Bambaw   (✓✓✓)

Als ik terugreken hoeveel wattenschijfjes ik in mijn leven heb gebruikt, schaam ik me toch wel een beetje. Ik gebruikt altijd zo’n 4 wettenschijfjes per dag; voor elk oog één en dan twee voor mijn gezicht om het echt goed te reinigen (ik heb niet de makkelijkste huid). Dat doe ik sinds ik 14 ben, dus laten we zeggen: 18 jaar x 365 dagen x 4 stuks = toch zeker 26000 stuks. ZESENTWINTIGSUIZEND. Best shocking, toch?

Tijd om over te stappen op wat beters. De reden waarom ik niet eerder wasbare wattenschijfjes had geprobeerd, is dat ze altijd van die tuttige motiefjes hadden. Met blije, oranje bloempjes, streepjes in kleuren die ik helemaal niet mooi vind of ineens knalrode stiksels. Waarschijnlijk júist heel duurzaam gemaakt van leftover fabrics, maar daardoor sprak het me helemaal niet aan. En daarnaast was ik een tikkie sceptisch over de moeite die het zou kosten en hoe snel ze vies zouden worden.

Nou, ik kan je meteen vertellen: ik ben om. Allereerst zien de wasbare wattenschijfjes van Bambaw er supermooi en clean uit. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen en bamboe. En daarnaast zijn ze ontzettend fijn en makkelijk in gebruik. Het gebruik is zo simpel dat ik het eigenlijk niet eens uit hoef te leggen: je doet er een beetje make-up reiniger op, haalt ze over je gezicht heen en stopt ze daarna in het bijgesloten waszakje. Vaak spoel ik ze zelf daarna kort uit met warm water, maar dat is natuurlijk een extra (en minder duurzaam, oeps). Ik doe dit, omdat hiermee mascararesten al deels worden weggespoeld en ze uiteindelijk mooier wit blijven.

Als ik ze heb gebruikt, stop ik het waszakje gewoon bij mijn standaard bonte was (ik heb gemerkt dat het niet afgeeft) van 30 of 40 graden. Zodra ze weer schoon de wasmachine uit komen, zijn ze weer klaar voor gebruik. Easy! Overigens blijven ze niet helemaal perfect wit, maar dat is ook niet nodig en hoeven we niet te verwachten. Al met al: écht kopen, iedereen. Ik word zo blij van hoeveel afval en geld ik bespaar.

Een set ‘reusable makeup remover pads’ van Bambaw bevat een waszakje en 16 wattenschijfjes: 12 groene (velvet; heel zacht) en 4 roze (scrub). De set kost € 14,99 en is ontelbaar veel keer te gebruiken.

Verkrijgbaar via thegreenlabels.com.

 

 

Safety razor van Bambaw 

(✓✓✓)

Voordat ik deze safety razor van Bambaw mocht testen van thegreenlabels.com, scheerde ik altijd met wegwerpmesjes. Heel erg, als duurzame modeliefhebber, ik weet het. Als ik me nu bedenk hoeveel wegwerprotzooi ik er de afgelopen 17 jaar doorheen heb gejast (van die turquoise Gilette Venus dingen), kan ik niet anders dan me een beetje schamen.

Gelukkig zijn er alternatieven, zoals dit mooie, duurzame scheerapparaat. Het is gemaakt van bamboe en metaal dat heel lang meegaat.En hoewel ik moet toegeven dat ik van tevoren een beetje bangig was (zo’n scherp ding!), is het gebruik me alles meegevallen. Super smooth, ik zeg het je!

Dat bangige kwam overigens doordat het natuurlijk om een écht scheermes ging, en er een los en superscherp mesje bij zit dat je erin moet doen. Daardoor wordt het ineens een “echt mes”, in plaats van een beautytooltje. Uiteindelijk ging het bevestigen super makkelijk: je schroeft de steel los, legt het mesje ertussen (dat kan maar op één manier) en je schroeft ‘m weer terug.

De razor is heel makkelijk in gebruik: je haalt hem gewoon over je huid heen. Ik merkte dat ik nog even moest leren hoe hard ik ‘m tegen m’n huid aan moet houden. Het mes is namelijk heel scherp – veel scherper dan die wegwerprotzooi – en er zit geen extra zachte strip op. Je moet er wat voorzichtiger mee zijn en minder druk zetten. Daardoor had ik aan het begin wel wat meer wondjes, vooral op mijn enkels, waar de huid wat dunner is. Maar inmiddels vet ik het van tevoren goed in (met scheerschuim of gewoon met douchegel) en daardoor glijdt het mesje gemakkelijk. Het resultaat: súperglad. Alles. Vooral mijn benen. Met mijn bikinilijn ben ik altijd wel iets voorzichtiger. Ik scheer mijn benen altijd onder de douche. Na het douchen dep ik het scheerapparaat droog en berg ik het weer op.

Mijn eindoordeel is heel, heel positief. Het is niet alleen een heel mooi apparaat, het is ook super duurzaam én uiteindelijk betaalbaarder in gebruik. Je hoeft tenslotte alleen het mesje te vervangen en dat kost slechts zo’n € 0,30 per mesje. Een klein nadeeltje vind ik dat dit scheerapparaat geen huls of reisverpakking heeft, waardoor ik het spannend vind om hem mee te nemen in mijn toilettas. Verder: topapparaat. De safety razor van Bambaw kost € 21,99.

Verkrijgbaar via thegreenlabels.com.

 


 

In dit artikel deel ik mijn 100% eerlijke ervaring met beide producten. Ik mocht ze van thegreenlabels.com testen en het idee om hier een artikel over te scrhrijven, kwam puur voort uit mijn eigen enthousiasme. Ik gebruik deze producten zo graag en ze maken de overstap naar een duurzamere badkamer zó toegankelijk, dat ik het graag wilde delen.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂