Inspiratie
Kijk uit voor ultrafast furniture – zo kan ons interieur veel duurzamer

Kijk uit voor ultrafast furniture – zo kan ons interieur veel duurzamer

Ben je een superbewuste slow fashionista en support je alleen eerlijke en duurzame initiatieven? Verdiep je dan ook eens in de impact van fast furniture, want die markt is vergelijkbaar en net zo bizar. Vervuilende, mensonterende productieprocessen, chemicaliën, enorme afvalhopen en miljoenen kilo’s in de verbrandingsoven – Dat kan duurzamer!

 

Als ik terugkijk op de interieurkeuzes die ik in mijn leven heb gemaakt, ben ik best tevreden. Ik weet niet beter dan dat ik voornamelijk tweedehands meubels heb. Dat was deels een geldkwestie, als student en ook daarna zat ik altijd krap bij kas, maar ook heb ik van jongs af aan geleerd om bewust met mijn spullen om te gaan. Mijn vader was scheepstimmerman en niet alleen maakt hij veel dingen zelf (heel mooi en kwalitatief!); hij leerde me dat goede spullen stevig moeten zijn en lang mee moeten gaan. Toen een zekere  Zweedse interieurgigant 😉 ons land veroverde en ik papa mee sleepte om er inkopen te doen voor mijn studentenkamer, vond hij het maar niks. Zo goedkoop, dat kan niet anders dan rotzooi zijn, zei hij. 

 

Little did we know: twintig jaar later is de interieurmarkt ontploft. Er zijn miljoenen ‘lifestylemerken’ die ons wekelijks nieuwe trends voeden en ook fast fashion giganten als H&M, Zara en Primark lanceerden succesvolle Home departments die voor enorme omzetten zorgen. Logisch, in een wereld die steeds visueler wordt door de invloed van social media. Alles moet tegenwoordig Insta proof zijn en kleuren en vormen veranderen steeds sneller. 

 

In het adviesrapport Weg met de wegwerpmaatschappij eist een groep gedragswetenschappers eind 2023 van de regering om te stoppen met het stimuleren van fast consuming. Volgens het rapport zijn de uitgaven van huishoudens aan woninginrichting en -decoratie tussen 2000 en 2022 met 22,8% gestegen. Hetzelfde rapport constateert dat jaarlijks ongeveer 80.000.000 kilo aan meubels wordt afgedankt, waarvan 90% wordt verbrandt.

 

Fast Furniture lijkt op fast fashion

 

Hoewel steeds meer mensen zich bewust zijn van de desastreuze gevolgen van fast fashion, lijkt dat veel minder het geval bij fast furniture. Dit is de verzamelnaam voor modegevoelige interieurproducten, zoals meubels en decoraties, die in grote hoeveelheden worden gemaakt en net als fast fashion middels snel wisselende collecties (soms zelfs tientallen minicollecties per jaar!) en standaard uitverkoop met hoge kortingen aan ons worden opgedrongen. Het zijn vaak spullen van slechte kwaliteit, echt bedoeld om kort mee te gaan en gemaakt van goedkope materialen van slechte kwaliteit, vaak behandeld met veel chemicaliën. Fast furniture kenmerkt zich, net als fast fashion, zich door snelle productielijnen en de uitbuiting van arbeidskrachten – alles moet tenslotte snel en goedkoop gemaakt worden. Ook het verkrijgen van grondstoffen gebeurt vaak onethisch, zoals illegale houtkap in de Amazone, en de CO2-uitstoot van deze industrie is enorm. Volgens het rapport vormt fast furniture, net als fast fashion, een grote bedreiging voor de leefbaarheid van onze planeet. 

 

Ultrafast furnituregigant Temu maakt het nog erger

 

Maar intussen blijft het gros van de mensen zich tegoed doen aan spotgoedkope prullen die ‘te mooi zijn om te laten liggen’. En het wordt erger, met de opkomst van spelers zoals Temu, de nieuwe concurrent van Shein. Dankzij zeer agressieve online marketingcampagnes en bizarre kortingen tot wel 95% groeit Temu sneller dan elk ander bedrijf: in 2023 groeiden Temu’s verkoopcijfers SHEIN zelfs voorbij in de Verenigde Staten (bron: Bloomberg). Ik schreef al eerder (https://www.whensarasmiles.nl/shein-grootste-anti-duurzame-ultrafast-fashion-schurk-van-het-moment/) over de vreselijke arbeidsomstandigheden bij fabrieken waar SHEIN produceert om zo goedkoop te kunnen zijn. Je kunt je voorstellen dat dit bij Temu minstens zo mensonterend is en ik hou mijn hart vast waar het heen gaat als de concurrentiestrijd oplaait tussen die twee. 

 

Ik hoop dat dit artikel je aan het denken zet over waar je met je fast furniture aankopen aan bijdraagt: vervuiling, uitbuiting en ongelooflijk veel afval waarvan het gros niet eens gerecycled kan worden. En weet: ik ben ook niet perfect, hoor. Hoewel ons interieur voornamelijk uit tweedehands finds bestaat, zijn ook wíj wel eens gezwicht voor fast furniture – vanwege financiële overwegingen en omdat ik een bank die ik zocht (in een hele specifieke stijl) niet tweedehands kon vinden. Dat is oké, we zijn er erg blij mee en zorgen er goed voor. Maar het is niet ideaal.

 

 

7 duurzame interieurtips

 

Oké, hoe dan wel? Dit zijn een aantal dingen waar ik op let. Check ook mijn tips om bewuster te kopen voor meer inspiratie.

 

1. Besef dat een snel wisselend interieur met goedkope trendy troep je echt geen interessanter, leuker of gelukkiger mens maakt. Je hebt die rotzooi niet nodig. Koop alleen iets als het echt een toevoeging is aan je huis.

2. Houd écht als harde regel aan: koop gewoon niet bij bedrijven als Temu en AliExpress. Zij maken de aarde echt kapot.

3. Geef jezelf (veel) bedenktijd. Veel miskopen (waaronder fast furniture) wordt on the spot gekocht. Als je iets op het oogt hebt, slaap er dan een paar nachtjes over. 

4. Kijk altijd eerst voor tweedehands opties. Echt, er is al zoveel gemaakt. Ik ontdekte pas Whoppah, dat is het grootste marktplaats voor tweedehands design meubels (en droom er stiekem nog steeds van om ooit een tweedehands Eames Lounge Chair te kunnen kopen: ze hebben trouwens ook veel producten uit de Eames X Vitra collectie. Ze hebben trouwens ook hele mooie vintage banken onder €1000, echt interessant om soms even het aanbod te checken.

5. Support kleinere lokale makers. Zij weten vaak precies waar een product vandaan komt of hebben het zelfs zelf gemaakt, waardoor je zeker weet dat je aan iets goeds bijdraagt.

6. Als je verf koopt, kun je kiezen voor duurzame verf. Hebben wij nog niet op de muren, maar Fairf vind ik een erg leuk merk. 

7. En als je nieuw koopt: check altijd eerst de website van een merk. Wat schrijft het bedrijf over duurzaamheid? Wordt er iets gezegd over arbeidsomstandigheden? Zo nee, stuur het merk dan altijd wat verduidelijkende vragen. Uit de antwoorden kun je veel informatie halen of het merk jou écht serieus neemt.

 

__________

 

Bron: RLI
Fotocredits: Unsplash, Whoppah.

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂