Brand Guides
Brand Guide: de mooiste duurzame plus size kleding (grote maten)

Brand Guide: de mooiste duurzame plus size kleding (grote maten)

Laat ik meteen afrekenen met de titel. Ik weet dondersgoed hoe negatief ‘plus size’ en ‘grote maten’ klinkt en eigenlijk wil ik die woorden niet gebruiken. Ik wil juist inclusiviteit omarmen en iedereen is prachtig en goed zoals-ie is. Liever schrijf ik over ‘duurzame kledingmerken die een breder matenspectrum bedienen’. Maar dat Googlet niemand. En aangezien ik met dit artikel zoveel mogelijk mensen wil bereiken, heb ik gekozen voor een SEO-proof titel. Ik hoop dat je dat begrijpt.

Als ik aan de ideale duurzame mode-industrie denk, zie ik aan een grote, positieve, inclusieve wereld voor me. Gelukkig is het idealistische keuze-aanbod enorm! … voor mensen met maat 36 tot 42, dan. Daarboven (en -onder) wordt het ineens moeilijk. Veel mensen met een andere maat zijn dan ook gefrustreerd: wíl je duurzamer kopen, wordt het je verdomd moeilijk gemaakt. Dat is jammer. Want duurzame schatten moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Zoveel mooie merken (die toegankelijk zijn voor Nederlandse vrouwen) zijn er helaas nog niet. Maar ze zíjn er wel. Met liefde heb ik ze voor je gebundeld. Ken je mooie merken die ik nog niet ken? Deel ze vooral in de comments!

 

Het is oké als je voor ‘normale’ merken kiest als je jouw maat niet ‘duurzaam’ kunt vinden. We doen wat we kunnen!

 

Overigens wil ik benadrukken dat je je écht niet slecht hoeft te voelen als je voor fast fashion merken kiest als je niks duurzaams kunt vinden in jouw maat. Het lijkt me vreselijk om het gevoel te hebben dat het volgen van je idealen je veroordeelt tot een uiterlijk waar je je helemaal niet prettig bij voelt. En zelf zou ik dat nooit doen. Het gaat hier ook om jóu. Focus op het kopen van kleding waar je je prachtig in voelt en die je daardoor ontelbaar veel keren gaat dragen. Dat is het allerbelangrijkste. En ook heel duurzaam.

 

De mooiste merken voor eerlijke en duurzame plus size kleding:

 

Reformation
Nu-in
Unrecorded
Christy Dawn
Mara Hoffman
Lucy and Yak
Girlfriend Collective
L’Atelier Radiance
Vetta
Elizabeth Suzann
Universal Standard
Tala
Hope and Harvest
Ace & Jig
Thought
Lara Intimates
Seasalt Cornwall

 

Andere duurzame modemerken met een bredere maatrange:
Mudd and Water   |   Nomads Clothing   |   Gudrun Sjöden   |   Ubuntu Wear (en kijk eens in online vintage stores, daar is zoveel moois te vinden!)

 

 

 

 

Reformation
XS – 3XL

 

✓ fair
✓ sustainable

 

Voor menig duurzame modeliefhebber is Reformation één van de mooiste merken. Reformation maakt gebruik van gerecyclede en natuurlijke materialen (al twijfel ik daar soms aan, want ik zie ook vaak synthetische materialen bij producten staan). De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in de eigen fabriek in L.A., waar het merk ook gevestigd is. Overigens is niet  de volledige collectie van Reformation beschikbaar in grotere maten, maar het merk heeft wel een hele mooie ‘Extended Sizes‘ collectie. En heel fijn: de douanekosten, invoerrechten én verzendkosten zitten al inbegrepen bij de prijs. Zo kom je niet voor nare verassingen te staan. Nice!

 

Bekijk de Extended Sizes collectie van Reformation

 

 

 

 

Nu-in
EU34 – EU56

 

✓ duurzame materialen
✓ fair geproduceerd (zegt Nu-in, niet veel info)
Ik vind Nu-in een lastig merk om te beoordelen. Meer lezen? Check dan ‘Hoe duurzaam is Nu-in?

 

Sinds januari 2021 heeft het upcoming ‘fashion.sustainably driven.’-merk Nu-in een Extended Sizes collectie. En hoewel je (via bovenstaand artikel) misschien wel weet dat ik door de soms lage prijzen nog met een scheep oog naar het merk kijk, vind ik het fantastisch dat Nu-in nu zo inclusief is geworden. De Extended Sizes collectie gaat t/m maat EU56 en daarmee is het merk één van de meest inclusieve in deze lijst. Je vindt er mooie basics: sweaters, hoodies, tops en jeans, gemaakt van duurzame materialen. Style én price wise een belangrijke toevoeging aan deze guide.

 

Bekijk de Extended Sizes collectie van Nu-in

 

 

 

 

Christy Dawn
XS – 3XL

 

✓ duurzame materialen
✓ fair geproduceerd in L.A.

 

Misschien wel één van mijn favoriete merken in deze lijst. Bij Christy Dawn vind je de allermooiste jurken (en okée, ook veel andere items, maar hun jurken… pfoe!). Denk: een beetje Rouje X folk vibes. Het Amerikaanse merk heeft zowel duurzaamheid als eerlijke arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel staan. Zo gebruikt Christy Dawn alleen maar deadstockmaterialen (leftoverstoffen). Dit zorgt ervoor dat er altijd in kleine batches wordt geproduceerd en er dus weinig overstock op de plank blijft liggen. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden én lokaal geproduceerd in L.A., waar Christy Dawn ook gevestigd is.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Mara Hoffman
XXS – XXL

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Mara Hoffman is de meest recente toevoeging aan deze lijst en meteen één van de mooiste, als je ’t mij vraagt. Voor dit prachtige Amerikaanse merk tel je wel wat meer neer dan het gemiddelde merk in dit rijtje, maar pfoe, je krijgt er ook wel iets héél moois voor. Vooral de pantalons en chique jurken zijn persoonlijke favorieten. Mara Hoffman maakt bij mijn weten (maar check altijd zelf de productpagina) gebruik van duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden (hier vind je een overzicht van de fabrieken). Blij met deze toevoeging!

 

Bekijk de Extended Sizes collectie van Mara Hoffman

 

 

 

 

Unrecorded
XXS – XXL (unisex)

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen
✓ geen seizoenscollecties, geen sale

 

Een merk waar je misschien niet zo snel aan zou denken, is Unrecorded. Dit Nederlandse unisex merk heeft maat XXS t/m XXL (herenmaten) in de collectie en dat betekent dat de matenrange voor vrouwen tot XXXL gaat (voor vrouwen kun je tenslotte altijd een maat kleiner nemen). Dat biedt niet alleen mogelijkheden voor oversized fits – zelf heb ik een super oversized Oxford shirt van hen in herenmaat XXL – ook voor grotere maten kun je er dus terecht. Unrecorded maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal.

 

Bekijk de collectie van Unrecorded

 

 

 

 

Girlfriend Collective
XXS – 6XL

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen
✓ geen seizoenscollecties, geen sale

 

Girlfriend Collective is een Amerikaans sport- en loungewearmerk dat inclusiviteit hoog in de vaandel heeft staan. Alle producten zijn gemaakt van duurzame materialen. Een voorbeeld: de leggings van Girlfriend Collective zijn gemaakt van 25 gerecyclede PET-flessen. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd bij een vaste, eerlijke (SA8000 gecertificeerde) partner in Vietnam. Girlfriend Collective is in Nederland verkrijgbaar bij de prachtige duurzame webshop thegreenlabels.com. en Take It Slow.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

 

 

 

Universal Standard
4XS – 4XL

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd

 

Universal Standard is een true inclusivity brand. Het Amerikaanse merk werd opgericht om elke vrouw zich mooi te laten voelen: iedereen verdient het om zonder angst of rotgevoel te kunnen shoppen. Universal Standard focust op mooie, tijdloze designs en hoge kwaliteit. De collectie wordt volgens de FAQ-pagina onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in de VS, Peru, Frankrijk en China. Op zoek naar een mooie jeans? Universal Standard heeft een hele wijde denim range.

 

Bekijk de collectie van Universal Standard

 

 

 

 

Vetta Capsule
32 t/m 46

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Vetta is een Amerikaans merk dat bekend staat om hun duurzame capsulegarderobes. Elke capsulegarderobe – Vette biedt er meerdere aan – bestaat uit vijf tijdloze kledingstukken waarmee je, door te mixen en matchen, tot wel 30 combinaties kunt maken. De volledige collectie is gemaakt van duurzame materialen (zoals biologisch katoen en Tencel) en op eerlijke wijze geproduceerd in verschillende fabrieken door heel Amerika heen. Let op: als je bij Vetta bestelt, komen daar nog wel verzendkosten en douanekosten bij.

 

Bekijk de collectie van Vetta

 

 

 

 

Lucy and Yak
(XXS t/m XXL)

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Lucy and Yak is leuk! Bij dit Engelse merk vind je súperleuke (en ook nog unisex) tuinbroeken, boiler suits en andere uitgesproken items, vaak felgekleurd. Vooral de tuinbroeken vind ik erg, erg leuk. Lucy and Yak is idealistisch en probeert op elk vlak zo duurzaam en liefdevol mogelijk te werken.  Zo gebruikt het merk uitsluitend biologisch katoen. De kleding wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in India; bovendien ontvangen alle werknemers vier keer het Indiase minimumloon. En extra leuk voor ons: Lucy and Yak is ontzettend betaalbaar!

 

Bekijk de collectie van Lucy and Yak

 

 

 

 

Elizabeth Suzann
XXS – 4XL

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd

Elizabeth Suzann is een Amerikaans merk dat zich focust op tijdloze, flowy ontwerpen en een bewuste manier van produceren.De volledige collectie wordt (lokaal) in house ontworpen én geproduceerd. Het merk werkt ‘made to order’, dat betekent dat jouw kledingstuk pas wordt gemaakt zodra jij het bestelt. Daardoor hoeft Elizabeth Suzann geen grote stock op te slaan en wordt overproductie tegengegaan. Elizabeth Suzann werkt deels met duurzame(re) materialen, zoals linnen, maar ook minder duurzame materialen (lees in dit artikel meer over welke materialen wel en niet duurzaam zijn). Dit merk is overigens één van de meest prijzige in de lijst. En let op: bovenop je bestelling komen verzendkosten en douanekosten.

 

Bekijk de collectie van Elizabeth Suzann

 

 

 

 

Tala
(XS t/m XL)

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Tala heeft vergeleken met andere merken in deze lijst een vrij kleine matenrange, maar communiceert wel in een breed matenspectrum. Sterker nog, ‘all inclusivity’ is het paradepaardje van dit Engelse sportswearmerk. Dus ik wilde ‘m toch meenemen (al weet ik nog niet zo goed wat dit betekent) 🙂 Tala maakt vrijwel uitsluitend gebruik van geüpcyclede materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. En het mooie is: dit merk is ook nog vrij betaalbaar! Nice!

 

Bekijk de collectie van Tala

 

 

 

 

Hope and Harvest
(XS t/m X(X)L)

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd

 

Met de slogan ‘engineering for curves’ wéét je dat Hope and Harvest zich keihard inzet voor meer inclusiviteit in de modewereld. Het Australistisch merk staat bekend om z’n kleurrijke prints en heerlijke flow dresses en wordt regelmatig gespot bij actrice Rebel Wilson. Hope and Harvest produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Op het gebied van materiaalgebruik kan het duurzamer, maar ik denk dat veel vrouwen eerlijke productie heel belangrijk vinden en daarom al goed voor dit mooie merk zouden kunnen kiezen.

 

Bekijk de collectie van Hope and Harvest

 

 

 

 

Thought
(34 t/m 46)

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Bij het Engelse Thought vind je een grote collectie in een tijdloze, wat meer volwassene, landelijke stijl. De volledige collectie wordt gemaakt van duurzame materialen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt door partners waar je hier meer over kunt lezen. Ook ontwerpt Thought zo tijdloos mogelijk, om kleding te maken waar je zo lang mogelijk van kunt genieten. Helaas kon ik geen afbeeldingen van de grotere maten bij Thought vinden, anders had ik deze natuurlijk bijgevoegd.

 

Bekijk de collectie van Thought

 

 

 

 

Ace & Jig
(XXS t/m 2XL)

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Hou je van warme kleuren, relaxte fits en prints? Kijk dan eens bij Ace & Jig, een Amerikaans merk dat zich kenmerkt door tijdloos design, het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen en de eerlijke productie die plaatsvindt in India. Vooral de lange hippiejurken vind ik érg tof!

 

Bekijk de collectie van Ace & Jig

 

 

 

 

Lara Intimates
(cup 55A t/m 80J)

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Lara Intimates is het meest – en eigenlijk het enige écht – inclusieve duurzame  lingeriemerk dat ik ken. En daar ben ik blij om, want het was ontzettend lastig om lingeriemerken te vinden die niet alleen de meest gangbare maten bedienen. Ik ben ontzettend blij dat Lara Intimates er is, want het is niet alleen een heel leuk merk, het gebruikt ook uitsluitend daadstock (leftover) materialen en heeft een hele grote focus op zero waste. De volledige collectie wordt lokaal gemaakt in Londen, in een fabriek die geheel wordt gerund door vrouwen. Hoe cool is dat?!

 

Bekijk de collectie van Lara Intimates

 

 

 

 

 

 

 

Seasalt Cornwall
(32 t/m 54)

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Seasalt Cornwall, een Engels merk, heeft een hele brede size range: maten gaan namelijk van maat 32 tot 54. Top vind ik dat. Seasalt Cornwall maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in fabrieken in India, Turkije, Vietnam, China en Bulgarije. Lees hier meer over hun duurzaamheidsbeleid. Helaas kon ik geen afbeeldingen van de grotere maten bij Seasalt Cornwall vinden, anders had ik deze natuurlijk bijgevoegd.

 

Bekijk de collectie van Seasalt Cornwall

 

 

 

 

 

 

Fotocredits:
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

Affiliatelinks
Dit artikel bevat affiliatelinks van Reformation, Nu-in, Unrecorded, Christy Dawn, Girlfriend Collective en Universal Standard. Als je via deze link bestelt, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik investeer in meer inhoudelijke verhalen over de duurzame modewereld. Én Brand Guides als deze, waarin ik de jungle van eerlijke merken inzichtelijk probeer te maken voor je. Enorm bedankt voor je hulp!