Brand Guides
Duurzame mannenkleding: de mooiste, meest stijlvolle merken (Brand Guide)

Duurzame mannenkleding: de mooiste, meest stijlvolle merken (Brand Guide)

In deze uitgebreide Brand Guide vind je de mooiste merken voor eerlijke en duurzame mannenkleding, met een focus op casual en streetwear. En check de merken allemaal even, want het zijn stuk voor stuk labels met een goeie stijl en idealen. Ik heb geprobeerd om deze guide zo goed mogelijk te cureren. Je vindt er veel mooie merken voor tijdloze basics, items met prints en een aantal merken met een wat edgier stijl.

 

Overigens hoop ik dat je zelf ook even research doet voordat je ergens koopt en checkt of het merk matcht met jouw idealen. Merken kunnen in de tussentijd hun werkwijze veranderen (alles 24/7 checken is voor mij niet haalbaar ;)) en ik heb niet 100% zicht op wat er gebeurt. Ik vind het ook belangrijk om te vermelden dat bepaalde termen die ik gebruik, relatief zijn. ‘Fair/onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd’ betekent dat ik het merk op dit gebied vertrouw (dat wil niet zeggen dat er nooit iets kan gebeuren in de keten). En ‘gemaakt van duurzame materialen’ is een vrij zwart-witte benadering van de impact van een materiaal vanuit de productie. Alle materialen hebben impact en de meningen verschillen over de duurzaamheid van een materiaal als biologisch katoen. Bovendien doel ik hiermee niet op duurzaamheid in de vorm van levenslengte en kwaliteit; daar heb ik vaak tenslotte geen ervaring mee (het gaat echt om de productie). Vorm daar zelf je mening over 🙂 Alles in deze guide is relatief. Ik hoop je vooral wegwijs te maken en een beetje op weg te helpen in de duurzame merkenjungle.

 

De mooiste merken voor duurzame mannenkleding (in deze guide):

Teym  |  ARMEDANGELS (+ kortingscode)OCTOBRE Éditions  |  ASKET  |  Colorful Standard   |  Another Aspect  |  Patagonia  |  Knowledge Cotton Apparel  |  Veja  |  Pangaia  |  DEDICATED.  |  Kuyichi  |  Filippa K  |   Brava Fabrics  |  Hund Hund  |  Acne Studios  |  Nudie Jeans   |   Unrecorded  |  Pinqponq  |   Womsh  |  Kings of Indigo  |  Thinking MU  |  New Optimist

Teym

 

✓ fair geproduceerd (in Europa)
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ tijdloos design en hele hoge kwaliteit

 

Teym is één van de mooiste Nederlandse merken voor écht goed ontworpen, kwalitatieve basics. Je vindt er voor het winterseizoen o.a. fantastische truien, warme (en waterdichte) parka’s, beanies en sweat suits. Stuk voor stuk uitgedacht tot in perfectie en ik spreek uit ervaring: veel mensen in m’n omgeving hebben items van Teym (ik ook) en de kwaliteit en pasvorm is zó goed. De volledige collectie wordt bij vaste, eerlijke productiepartners geproduceerd in Europa en Teym gebruikt zo duurzaam mogelijke materialen. Een enorme aanrader: prachtig merk en echt vanuit idealen begonnen.

 

Bekijk de collectie

 

 

ARMEDANGELS

 

✓ fair geproduceerd (+ Fair Wear member)
✓ gemaakt van duurzame, gerecyclede en veelal gecertificeerde materialen
✓ tijdloos design en grote collectie basics

 

ARMEDANGELS is één van de grootste en bekendste idealistische merken voor duurzame mannenkleding. Deze ecopionier focust al sinds het begin in 2007 op een duurzame werkwijze en een zo eerlijk en duurzaam mogelijk productieproces. Het merk gebruikt duurzame (en steeds meer gerecyclede) materialen, produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Het fijnste is misschien wel dat je er een enorme en brede collectie vindt; voor ieder wat wils. En ARMEDANGELS is ook nog relatief betaalbaar, waardoor het voor veel mensen een interessante keuze is.

 

Bekijk de collectie

 

 

OCTOBRE Éditions

 

✓ B Corp (moederbedrijf Sézane)
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ voornamelijk gemaakt van duurzame materialen

 

OCTOBRE Éditions is een Frans merk, ook wel bekend als het mannenmerk van het populaire (en voor z’n stijl geliefde) Sézane. Het moederbedrijf is sinds 2021 B Corp. OCTOBRE heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en is ook hard bezig om z’n hoeveelheid duurzame materialen te vergroten. Vooral de knitwearcollectie is erg goed. Het merk werkt met kleine drops om overproductie tegen te gaan en doet niet aan uitverkoop. Style wise ook erg mooi!

Bekijk de collectie

 

 

ASKET

 

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzaam productieproces
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ tijdloze collectie en radicale transparantie

 

Als er één merk inspirerend is op het gebied van radicale transparantie, is het ASKET. Het Zweedse merk, dat staat voor ‘Zero Compromise Garments’, produceert niet alleen fair en zo duurzaam mogelijk, maar heeft er ook hard aan gewerkt om als één van de weinige merken een compleet inzicht in z’n Impact Transparency te krijgen. Je vindt er een uitgebreide collectie tijdloze wardrobe essentials.

 

Bekijk de collectie

 

 

Colorful Standard

 

✓ fair geproduceerd in Europa (voornamelijk Portugal)
✓ duurzaam productieproces
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ tijdloze collectie

 

Colorful Standard is een mooi merk voor als je betaalbare basics zoekt. En ook als je daarin een hele specifieke kleur zoekt, want Colorful Standard biedt zoveel colour shades aan dat sommige producten zelfs in 54(!) kleuren verkrijgbaar zijn. Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal en maakt uitsluitend gebruik van verantwoordelijke materialen. Ik heb zelf ook een aantal items van dit merk en ik vind de kwaliteit erg goed (helemaal voor de prijs). Check de kortingscode hieronder voor 10% korting.

a

Bekijk de collectie

 

 

Another Aspect

 

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzaam productieproces
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ tijdloze collectie

 

Style wise één van mijn favoriete merken in deze lijst. Another Aspect is een Deens kledingbedrijf dat is opgericht vanuit idealen. Het merk wil de kledingindustrie verbeteren door uit te gaan van de meest duurzame designs, hoge kwaliteit, duurzame productie en een relatief toegankelijke prijs. Another Aspect gebruikt duurzame materialen en werkt samen met twee vaste, eerlijke productiepartners: een kleine women owned fabriek in Izmir, Turkije, en een klein familiebedrijf in Florence, Italië. Echt het checken waard.

 

Bekijk de collectie

 

 

Patagonia

 

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ activistisch merk op het gebied van natuurbescherming
✓ tijdloze collectie van hoge kwaliteit

 

Patagonia is één van de oudste ecopioniers die er zijn. Het in 1973 opgerichte merk staat bekend om z’n activistische campagnes (herinner je je de iconische ‘Don’t Buy This Jacket’ campaign nog op Black Friday?). Het bedrijf zet zich actief in voor natuurbescherming en schuwt hierbij niet het bekritiseren van de politiek en machthebbers. Het merk maakt gebruik van kwalitatieve en soms ook innovatieve duurzame materialen. Patagonia focust op eerlijke arbeidsomstandigheden (zoals je ook in de nieuwe Good On You rating kunt lezen). En hoewel het merk dat afgelopen tijd soms negatief in het nieuws is geweest op dit gebied, wil ik wel geloven dat dit inderdaad een grote focus heeft. Fijn merk voor outdoorkleding en duurzame fleece jacks.

 

Bekijk de collectie

 

 

Knowledge Cotton Apparel

 

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ tijdloze collectie van hoge kwaliteit

 

Knowledge Cotton Apparel is een heel idealistisch merk met een hele fijne, grote collectie en heel veel trouwe fans. Knowledge maakt gebruik van duurzame materialen (en alle producten, op enkele verantwoordelijk geproduceerde wollen items na, dragen het PETA Approved Vegan logo) en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Ze hebben een onwijs mooie collectie die mij qua stijl doet denken aan alles dat Freshcotton verkoopt: fijne basics, maar ook Patagonia-like fleece jacks en puffer jackets voor de winter. Heel nice.

Bekijk de collectie

 

 

Veja

 

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ fair geproduceerd in Brazilië
✓ tijdloze collectie

 

Veja is één van de mooiste duurzame sneakermerken die er zijn. Het Frans bedrijf maakt al sinds 2005 – als eerste – sneakers, gemaakt van verantwoordelijke materialen als natuurlijke rubber, gerecyclede PET-flessen en biologisch katoen. Veja gebruikt ook leer (al zijn er ook heel veel vegan modellen), maar gaat daar wel verantwoordelijk mee om. Het bedrijf produceert bij vaste, eerlijke productiepartners in Brazilië. Aangezien ook de materialen voornamelijk in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen worden gewonnen, wordt er relatief lokaal gewerkt. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Pangaia

 

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ activistisch merk op het gebied van natuurbescherming
✓ tijdloze collectie van hoge kwaliteit

 

Als Harry Styles rondloopt in je merk (rechts), weet je in ieder geval dat je het goed hebt gedaan op stijlgebied. Pangaia is momenteel één van de grootste en populairste merken voor duurzame sweat suits, al hebben ze inmiddels een enorme collectie. De naam is een combinatie tussen PAN (focus op inclusiviteit) en GAIA (liefde voor moeder aarde); en het bedrijf staat bekend om z’n duurzame textielinnovaties (bekijk ze hier). Daarnaast focust het merk ook op eerlijke arbeidsomstandigheden (lees er meer over in de Good On You rating) en ik hoor hele goede verhalen over de kwaliteit.

 

Bekijk de collectie

 

 

DEDICATED.

 

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd

 

Dedicated is een prachtig duurzaam Zweeds label dat niet alleen duurzame materialen gebruikt (zoals biologisch katoen, gerecycled polyester en Tencel), het merk produceert ook onder eerlijke arbeidsomstandigheden, is transparant over z’n suppliers en heeft een hele lijst duurzame certificeringen op z’n naam staan. Qua stijl vind je er zowel basics als prints en een grote collectie voor een complete garderobe.

 

Bekijk de collectie

 

 

Kuyichi

 

✓ focus op mooie, (vegan) duurzame denim
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ tijdloze wardrobe essentials van hoge kwaliteit

 

Kuyichi is een Nederlands kledingmerk dat oorspronkelijk als jeansmerk is begonnen. Je vindt er een grote collectie jeans vanaf €100, altijd gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch/gerecycledkatoen en hennep. Alle modellen zijn vegan en de patches zijn gemaakt van maïs. De complete collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd. Heel mooi merk, waarbij ik ook echt te spreken ben over de kwaliteit.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Filippa K

 

✓ voornamelijk gemaakt van duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ tijdloze wardrobe essentials van hoge kwaliteit

 

Misschien wel één van de allermooiste merken voor tijdloze wardrobe essentials: Filippa K. Of je meer dressed up office wear zoekt of een mooie tijdloze trui of tee; Het Zweedse Filippa K heeft hele mooie modellen in goede fits en (vanuit mijn eigen ervaring) hoge kwaliteit. Het merk maakt voornamelijk gebruik van duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Filippa K is sinds 2008 Fair Wear member, waarmee het merk ook kan bewijzen dat het daarmee bezig is.

 

Bekijk de collectie

 

 

Brava Fabrics

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd (lokaal in Spanje en Portugal)
✓ gemaakt van duurzame / gerecyclede materialen
✓ tijdloze wardrobe essentials

 

Het Spaanse Brava Fabrics is een fijn merk als je van prints houdt. Je vindt hier vooral veel shirts (blouses), t-shirts en sweaters met prints en gemaakt van mooie materialen. En voor AW22 zag ik ook mooie chino’s, jeans en corduroy pantalons voorbij komen. Brava Fabrics gebruikt duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden lokaal in Spanje en Portugal. Het merk focust op tijdloos design en kwaliteit.

 

Bekijk de collectie

 

 

Hund Hund

 

✓ gemaakt van duurzame (/deadstock) materialen
✓ fair geproduceerd in Europa

 

Het Berlin based Hund Hund is een prachtig merk als je basics zoekt die totaal niet basic zijn. Ik ben groot fan van dit merk; je vindt er hele mooie (wat wijdere) pantalons, granddad shirts, tanktops en wijdere tees, allemaal met een hele mooie pasvorm. Hund Hund gebruikt uitsluitend duurzame materialen (natuurlijk materialen die Hund Hund zelf ontwikkelde i.s.m. Europese fabric mills) en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vaste kleine productiepartners, ook in Europa.

 

Bekijk de collectie

 

 

Acne Studios

 

✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ (ik heb ervaring met) hele hoge kwaliteit

 

Hoewel dit merk bij mijn weten niet enorm (= te weinig) bezig is met het minimaliseren van de impact uit z’n productieproces, hoort Acne Studios wel in dit rijtje. Mede vanwege de hoge kwaliteit en z’n designkwaliteiten; wat je daar vindt, vind je gewoon lang niet bij veel idealistische merken. En ik kan me voorstellen dat als je van meer designy kleding houdt, je hier graag koopt. Wel heeft Acne Studios namelijk een hele grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden, wat ik één van de allerbelangrijkste – en ondergewaardeerde – onderdelen van duurzaamheid vind. Acne is sinds 2008 Fair Wear member, waarmee het merk ook kan bewijzen dat het hier actief mee bezig is (Acne draagt de hoogste titel, ‘Leader’). Ik ben groot fan van de kwaliteit.

Bekijk de collectie

 

 

Nudie Jeans

 

✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ hoge kwaliteit en focus op reparatie en lang gebruik

 

Het Zweedse Nudie Jeans is een prachtig denimmerk, dat zich naast een duurzaam productieproces ook op het lang dragen en het repareren van kleding focust. Nudie gebruikt GOTS gecertificeerd biokatoen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Daarnaast verkoopt het merk ook oude, gebruikte jeans die gerepareerd zijn en klaar zijn voor een gelukkig tweede leven. Cool merk met een mooie collectie.

 

Bekijk de collectie

 

 

Unrecorded

 

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ tijdloze wardrobe essentials

 

Dit mooie Nederlandse(!) unisex Nederlandse merk heeft het goed begrepen. Unrecorded maakt premium organic basics met een fantastische fit en produceert ze onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vaste partners in Europa. Jordi’s lievelingstrui en ons favoriete denim shirt zijn van Unrecorded en ik ben groot fan van de (dikke) kwaliteit. Kijk dan eens hier, of in de fysieke Unrecorded store in de Negen Straatjes in Amsterdam. Meer lezen over Unrecorded? Een uitgebreide duurzaamheidsanalyse vind je hier.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Pinqponq

 

✓ fair geproduceerd in Vietnam (+ Fair Wear member)
✓ gemaakt van duurzame / gerecyclede materialen
✓ tijdloze wardrobe essentials
✓ PETA approved vegan

 

Pinqponq is een vrij bekend merk; grote kans dat je ze kent van de tassen. Inmiddels maakt het Duitse label ook kleding en outerwear. Pinqponq produceert vanaf het begin onder eerlijke arbeidsomstandigheden en werkt hiervoor samen met een vaste productiepartner in Vietnam. Dat dit ook daadwerkelijk fair gebeurt, kan het merk bewijzen: Pinqponq is sinds 2016 Fair Wear member (een organisatie die zich samen met z’n members inzet om de productieketen eerlijker te maken) en draagt het hoogst haalbare label: Leader. Pinqponq gebruikt uitsluitend duurzame (waarvan veel gerecyclede) materialen, heeft een tijdloze, seizoensoverstijgende collectie en doet niet aan sale. Het merk is 100% PETA Approved Vegan.

 

Bekijk de collectie

 

 

Womsh

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden (en lokaal) geproduceerd in Italië
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ ook vegan opties, gemaakt van appelleer
✓ persoonlijk: goede ervaring met kwaliteit

 

Een mooi merk voor sneakers is Womsh. Ik heb zelf er ook sneakers van (de Newstart White Red) en ik vind ze geweldig. Het voetbed is echt heel goed ontwikkeld – ik hoefde ze niet eens in te lopen, het zat al vaaf het begin heel comfortabel – en ik ben enorm te spreken over de kwaliteit. Dit Italiaanse merk werd in 2014 opgericht om de sneakerwereld te verduurzamen. Het bedrijf maakt duurzame en eerlijke sneakers van ecologische materialen en ze worden met liefde gemaakt bij Womsh’s vaste productiepartner in Italië. Ook zegt het merk dat de sneakers 0% impact zijn én compleet recyclebaar. Bovendien heeft Womsh een complete vegan lijn, gemaakt van appelleer waarin je bijna alle modellen vindt.

Bekijk de collectie
(en gebruik de code SARA15 voor 15% korting!)

 

 

 

 

Kings of Indigo

 

✓ fair geproduceerd (o.a. Fair Wear member)
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ 100% vegan jeans

 

Kings of Indigo (K.O.I.) is een Nederlands denimmerk met een grote liefde voor duurzaamheid en een eerlijke keten voor iedereen. K.O.I. is al sinds 2013 Fair Wear member en kan daarmee aantonen dat het een grote focus heeft op goede arbeidsomstandigheden in de productieketen. Het merk maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen, de jeans zijn 100% vegan en K.O.I. is continu bezig met innoveren. Zo produceert het merk tegenwoordig 100% gerecyclede én circulaire jeans (heel tof). Daarnaast is K.O.I. erg transparant, lees je alles over hun duurzaamheidsambities.

 

Bekijk de collectie

 

 

Thinking MU

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Thinking MU is een goed merk voor duurzame basics en simpele, mooie items met prints. Het Spaanse merk super idealistisch en dito transparant. Er worden uitsluitend duurzame materialen gebruikt (van gerecyclede materialen tot hennep, bijna altijd van natuurlijke oorsprong en met een focus op organic farming) en Thinking MU produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vaste suppliers (in Spanje, Portugal, China en India – weet dat je in deze landen ook fair kunt produceren) en werkt in het hele proces zo eerlijk en duurzaam mogelijk. Mooi merk.

 

Bekijk de collectie

 

 

New Optimist

 

✓ fair en lokaal geproduceerd in Nederland
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ tijdloze collectie, geen uitverkoop
✓ radicale transparantie (o.a. open atelier in Amsterdam)

 

En last but définitely not least: New Optimist. Dit super duurzame merk is echt een pionier op het gebied van sociale duurzaamheid, lokale productie, duurzaam materiaalgebruik en radicale transparantie. De collectie wordt niet alleen gemaakt van duurzame/gerecyclede materialen (t/m de stiksels en alle details), maar ook ontworpen met oog op circulariteit en lokaal in het eigen productie-atelier in Amsterdam gemaakt. De makers van jouw New Optimist item zijn ervaren vakmensen met een vluchtelingenachtergrond, die via het merk niet alleen een mooie baan hebben, maar ook nog sociaal geholpen worden. In de nieuwe store slash productie-atelier in Amsterdam West kun je makers letterlijk ontmoeten en aan het werk zien. Heel inspirerend bedrijf.

 

Bekijk de collectie

 

 

Wil je me supporten of bedanken?

 

Om mijn platform gratis te houden, doe ik samenwerkingen met idealistische merken waar ik achter sta, en werk ik met donaties. Waardeer je mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee je tijd koopt die ik in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van mijn affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt! 🙂

Tikkie link

(dankjewel!!)

 

 

Fotocredits

Voor dit artikel heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de mooie foto’s, die afkomstig van en eigendom zijn van de merken zelf.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂