Brand Guides
GUIDE: De mooiste merken voor duurzame sokken

GUIDE: De mooiste merken voor duurzame sokken

Klaar met je goedkope, gare fast fashionsokken? Ik wel. Sinds ik met m’n No Buy Challenge ben begonnen, ben ik me extra bewust van hoe kwaliteitloos mijn huidige sokkencollectie eigenlijk is. Op een paar van Qnoop na, heb ik nooit echt geïnvesteerd in goede paren. Het resultaat: nu ik een halfjaar niks koop, begeeft de ene na de andere sok het (echt, niet meer te repareren). Ik heb met mezelf afgesproken om ze helemaal af te dragen en daarna in een aantal goede paren te investeren. Op Instagram vroeg ik jullie naar tips voor merken voor kwalitatieve, eerlijke, duurzame sokken. Dit zijn de allermooiste:

 

De mooiste eerlijke merken voor duurzame sokken:

 

Swedish Stockings
Organic Basics
Colorful Standard
Unrecorded
Kuyichi
Nudie Jeans
Healthy Seas Socks
Adam
Qnoop
Darn Tough
Archiduchesse
Thought

 

 

 

 

 

 

Swedish Stockings

 

✓ fair geproduceerd in Italië
✓ duurzame en gerecyclede materialen

 

Oké, bij Swedish Stockings vind je geen dikke warmhoudsokken, maar wel héle mooie sokjes in allerlei kleuren, prints en glitters. Swedish Stockings staat vooral bekend om z’n panty’s van hoge kwaliteit (ik spreek uit ervaring) en maakt gebruik van duurzame materialen, zoals gerecyclede nylon. De enorme collectie wordt geproduceerd in zero waste fabrieken in Italië.

 

Bekijk alle duurzame sokken

 

 

 

 

 

 

Unrecorded

 

✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ duurzame materialen
✓ no seasaonal collections, no sale

 

Bij dit mooie Nederlandse merk vind je minimalistische unisex kleding, altijd van goede kwaliteit en met een duurzame mindset in het achterhoofd. De volledige collectie is gemaakt van duurzame monomaterialen (zoals 100% GOTS gecertificeerd biokatoen) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Portugal. Unrecorded doet niet aan seizoenscollecties en sale; producten blijven altijd in de collectie en kosten €9 per paar. Prima prijs!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

 

 

Organic Basics

 

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen
✓ no seasonal collections, no sale

 

Bij Organic Basics vind je niet alleen supercomfortabel ondergoed; dit mooie Deense merk heeft ook hele fijne basic sokken in de collectie. Organic Basics is een pionier op het gebied van duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in verschillende fabrieken in Europa. Ook is het merk transparant over z’n werkwijze. Zo krijg je op de website een uitgebreid inkijkje in het productieproces en alle fabrieken waar het merk produceert. Enneh… goed nieuws: met de code ‘SMILESOBX‘ krijg je 10% korting in de webshop van Organic Basics (bekijk alle actuele kortingscodes hier).

 

Bekijk alle duurzame sokken van Organic Basics

 

 

 

KORTING: de code ‘SMILESOBX geeft je 10% korting op de volledige collectie van Organic Basics, dus ook de sokken! Hoera!

 

 

 

 

 

Colorful Standard

 

✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ gemaakt van 100% biologisch katoen
✓ no seasonal collections, no sale

 

Bij Colorful Standard vind je mooie, duurzame kwaliteitsbasics in aller kleuren van de regenboog. Bijna letterlijk, noem ene kleur en ze hebben ‘m. Bij Colorful Standard vind je sinds 2020 sokken in wel 20 kleuren. Allemaal gemaakt van 100% biologisch katoen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in de vaste fabriek in Portugal; een plek waar Colorful Standard heel transparant over is. Mooi merk! Enneh… met de code ‘SMILESCS10′ krijg je 10% korting op de volledige collectie bij Colorful Standard, ook de sokken!

 

Bekijk alle duurzame sokken van Colorful Standard

 

 

 

KORTING: de code ‘SMILESCS10′ geeft je 10% korting op de volledige collectie bij Colorful Standard, dus ook de sokken! Hoera!

 

 

 

 

 

Kuyichi

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ tijdloos (no seasonal collections, no sale)

 

Kuyichi is een Nederlandse duurzame denimpionier die in 2000 werd opgericht en in 2004 de eerste organic jeans ter wereld uitbracht. Kuyichi maakt al vanaf het begin uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals GOTS gecertificeerd biokatoen, gerecycled katoen en inmiddels ook post-consumer recycled denim (gemaakt van oude spijkerbroeken). Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en is sinds 2020 opnieuw Fair Wear member. En sinds dit jaar heeft Kuyichi ook duurzame sokken (sportsokken) in de collectie, gemaakt van biologisch katoen. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

 

Qnoop

 

✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ biologische materialen
✓ no seasaonal collections, no sale

 

Qnoop is een oerhollands sokkenmerk met een uitgebreide collectie (men/women/kids). Qnoop heeft z’n naam niet voor niets; elk paar heeft namelijk een lusje en een knoopje, waarmee je ervoor kunt zorgen dat je altijd samenblijven in de was (bést gewenst voor veel mensen, denk ik ;)). Qnoop maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen en produceert bij en vaste, eerlijke fabriek in Portugal.

 

Bekijk de collectie

 

 

Nudie Jeans

 

✓ grote focus op eerlijke productie (Fair Wear member)
✓ duurzame materialen

 

Sportsokkenmensen moeten echt eens kijken bij Nudie Jeans. Het Zweedse duurzame jeanslabel heeft niet alleen een mooie, uitgebreide denimcollectie, maar ook hele fijne sokken, gemaakt van biokatoen. Nudie jeans maakt gebruik van duurzame materialen en heeft een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden, getuige het Fair Wear membership en de ‘Great’ rating op de Good On You app.

 

Bekijk de collectie

 

 

Healthy Seas Socks

 

✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✓ gerecyclede en duurzame materialen

 

Healthy Seas Socks is een vrij nieuw merk met een missie. Het sokkenlabel zet zich namelijk in voor een schonere oceaan, door samen met partner Healthy Seas ‘ghost’ visnetten uit de zee te halen en deze te transformeren tot gerecyclede nylon, die samen met biologisch katoen tot sokken worden verwerkt. Onder eerlijke arbeidsomstandigheden, trouwens, want moederbedrijf Star Sock is sinds 2015 Fair Wear member.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Darn Tough

 

✓ hoge kwaliteit met levenslange garantie

 

Van dit merk had ik nog nooit gehoord totdat ik een artikel op Voor De Wereld Van Morgen (ASN Bank) las. De sokken van dit Amerikaanse merk schijnen namelijk zo kwalitatief te zijn, dat er levenslange garantie op zit. Bijzonder, toch? Darn Tough staat niet bekend om een eerlijk of duurzaam productieproces (ik kan er in ieder geval niks over vinden op hun website), maar duurzaamheid zit ‘m natuurlijk in meer dan dat. Als kwaliteit voor jou het aller belangrijkst is, kijk dan zeker eens bij hen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Archiduchesse

 

✓ lokaal geproduceerd in Frankrijk
✓ gerecyclede collectie

 

Archiduchesse is een voor mij nieuw merk, dat ik op Instagram getipt kreeg. Dit Franse merk produceert lokaal in het thuisland (geen hoge milieu-impact door transport dus, en ook een grotere kans op eerlijke arbeidsomstandigheden) en heeft een Recycled collectie, waarin gebruik is gemaakt van duurzame materialen. De collectie is enórm en over de kwaliteit hoor ik hele goede verhalen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Thought

 

Bij het Engelse Thought vind je een grote collectie in een tijdloze, wat meer volwassene, landelijke stijl. De volledige collectie wordt gemaakt van duurzame materialen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt door partners waar je hier meer over kunt lezen. Ook ontwerpt Thought zo tijdloos mogelijk, om kleding te maken waar je zo lang mogelijk van kunt genieten.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

__________

 

 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

 

Affiliatelinks
Dit artikel bevat affiliatelinks van Unrecorded en Organic Basics. Als je via deze link bestelt, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik investeer in meer inhoudelijke verhalen over de duurzame modewereld. Enorm bedankt voor je hulp!

 

 

__________

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂