Brand Guides
Guide: de mooiste duurzame jurken voor een bruiloft en speciale gelegenheden

Guide: de mooiste duurzame jurken voor een bruiloft en speciale gelegenheden

Heb je binnenkort een trouwerij, een feest of een andere speciale gelegenheid? En wil je er – vanzelfsprekend – stunning uit zien, maar wel op een ethische manier? In deze Brand Guide vind je de mooiste duurzame jurken voor bruiloften verzameld, in allerlei stijlen en prijscategorieën. Zeker weten dat er iets moois voor je tussen zit 🙂 Enjoy!

 

Wat was hier veel vraag naar: een Brand Guide voor wedding wear – voor gasten, dan. En dat snap ik: gekeken naar duurzame kledingmerken ligt de focu toch vaak op basics en casual wear. Gelukkig zijn er genoeg merken waar je met een groot stijlgevoel en een gerust hart kunt kopen. Bekijk ook zeker even de opties voor kleding huren die ik aan het begin van deze guide deel. Niet alleen duurzamer dan kopen, maar ook nog veel betaalbaarder; helemaal als het maar voor één keer is. En inmiddels vind ik het een open deur, maar toch deel k het voor de zekerheid: bekijk ook (eerst) tweedehands opties, zoals Vinted. Er is al zoveel moois gemaakt! Ga je zelf trouwen en ben je op zoek naar een fantastische duurzame bruidsjurk of trouwpak? Check dan zeker De grote duurzame bruidsjurken en trouwpakken guide!

 

In de afbeeldingen bij deze guide ligt de focus op jurken, want hier kreeg ik verreweg de meeste vraag naar. Maar kijk vooral naar de stijl van het merk en klik door bij wat jou aanspreekt – veel van de merken hebben ook prachtige tops, pantalons, rokken en soms zelfs pakken in de collectie.

 

Disclaimer  |   in de titel gebruik ik het woord ‘duurzame’. Daar voel ik me dubbel over, want het klopt niet. Voordat je iets echt duurzaam mag noemen, moet het aan heel veel eisen voldoen. Eisen die veel merken in deze guide (en zelfs bijna niemand) lang niet altijd waar kunnen maken. Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt en vaak in de context van greenwashing. Maar de realiteit is nu eenmaal dat veel mensen ‘duurzaam’ gebruiken in hun zoektermen. En als ik zichtbaar wil blijven, júist tussen alle niet-duurzame merken en platforms (die wel de budgetten hebben om de massa te bereiken), moet ik het woord toch gebruiken. Ik hoop dat je dat begrijpt.

De mooiste duurzame jurken voor een bruiloften en speciale gelegenheden:

 

Sézane
Reformation
Jan ‘n June
Sissel Edelbo
Laagam
Arkitaip
Atelier Félie
Ganni
Zazi Vintage
Alohas
Floria Collective
Faithfull
Christy Dawn
Mochi
Amlul
Rita Row
King Louie
Common and Sense
Swedish Stockings (mooie panty’s)

 

Voor schoenen zou ik even bijAlohas en Sézane kijken. Zij hebben een prachtige en uitgebreide collectie wedding proof schoenen. En vergeet niet mijn Grote Eerlijke Merkenindex te bekijken: een zoektool die je helpt om per categorie de mooiste duurzame kledingmerken te ontdekken. Ook als je tassen of sieraden zoekt!

 

 

De beste opties voor duurzaam kleding huren

 

Voordat ik de fijnste merken deel: overweeg eerst om een item te lenen of te huren. Er is namelijk al zoveel gemaakt, en grote kans dat iemand in je omgeving precies heeft wat je zoekt, en het bijna nooit draagt. Een simpel appje naar vrienden en familie kan wonderen doen! 🙂 Fijne tip om duurzaam én gratis aan nieuwe item te komen: organiseer eens in de zoveel tijd een kledingruil, met vrienden of met je werk. Hier lees je hoe je dat succesvol doet.

 

Denk ook écht eens na over kleding huren, helemaal als je iets zoekt voor eenmalig gebruik. Er zijn tegenwoordig zulke fantastische kledingbibliotheken in Nederland en de keuze is enorm! Mijn online lievelingsplekken om kleding te huren:

 

Rerun
Circle Closet
And Onwards
Wauw Closet
Lena Library

 

 

Sézane

 

Maat XXS – 4XL
✓ B Corp
✓ kleine drops, no sale policy
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Qua stijl is Sézane misschien wel mijn favoriete merk – precies de juiste combinatie tussen stijlvol, feestelijk en chique. Vooral hun jurken, hakken en sandaaltjes zijn echt fantastisch (ze hebben ook een grote collectie met hakken voor speciale gelegenheden!). Het Franse merk staat bekend om z’n tijdloze, Parijse stijl en je vindt er een enorme collectie voor een complete garderobe. Sézane is zeker niet het duurzaamste merk in deze guide, maar wat ik echt goed vind is dat ze – voor zo’n groot merk – niet werken met seizoenscollecties en uitverkoop, maar met kleinere batches. Helaas zijn styles daardoor snel uitverkocht (check hun nieuwe collectie dan op woensdag- of zondagochtend om 09:30, want dan lanceren ze nieuwe styles en is de webshop het meest aangevuld), maar zo gaat Sézane wel succesvol overproductie tegen.

 

Sézane is een B Corp, produceert 2/3 van de collectie in Europa  en gebruikt gelukkig steeds meer duurzame materialen, al moeten ze echt nog stappen zetten. Check op de productpagina altijd even de materialen. En lees hier mijn uitgebreide merkanalyse van Sézane.

 

Bekijk de collectie

 

 

Reformation

 

Maat EU 30 – 56 (size inclusive!)
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ steeds meer duurzame materialen
✓ 4x per jaar sustainability report

 

Ook Reformation is fantastisch voor als je een bruiloft hebt. Hun jurkencollectie is enórm en zo ontzettend mooi! Dit is het enige Amerikaanse merk in deze lijst, maar style wise zeker niet de minste. Reformation is sinds de oprichting in 2009 actief bezig met duurzaamheid. Reformation produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden, gebruikt veel duurzame materialen (al vind ik dat het nog beter kan) en is transparant over z’n werkwijze, o.a. in de uitgebreide Sustainability Reports die wel 4x (!) per jaar uitkomen.

 

Ook is Reformation erg size inclusive: de maten gaan van 32 tot 56. Zo zijn duurzame jurken voor een bruiloft voor elke maat bereikbaar en dat is geweldig. En ook fijn: hoewel ze in Amerika zitten, zitten de verzendkosten én de invoerrechten bij de prijs inbegrepen. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

 

Bekijk de collectie
Bekijk de Extended Sized Collectie

 

 

Jan ’n June

 

Maat XS – XL
✓ fair geproduceerd in Polen en Portugal
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Bij het Duitse Jan ’n June vind je niet alleen mooie sophisticated, vrouwelijke basics; sinds dit jaar heeft het merk ook een speciale collectie duurzame jurken voor een bruiloft en speciale gelegenheden! Hoera! De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in eerlijke, gecertificeerde fabrieken in Polen en Portugal. Het merk gebruikt uitsluitend duurzame materialen zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen en Tencel. En fijn: Jan ‘n June is over het algemeen vrij betaalbaar!

 

Tip: als je iets van Jan ‘n June koopt bij Sophie Stone (een Nederlandse duurzame webshop), krijg je met de code SARA 10% korting op alles 🙂

 

Bekijk de collectie
Bekijk de collectie bij Sophie Stone (NL)

 

 

Sissel Edelbo

 

Maat S – L (soms XL)
✓ gemaakt van geüpcyclede indiase sari’s
✓ fair geproduceerd in India

 

Ik hou zo van dit merk: zo kleurrijk, zoveel keus en alles is one of a kind. Het Deense Sissel Edelbo is een grote aanrader voor opvallende jurken en prints. Hun werkwijze is inspirerend: Sissel Edelbo verzamelt oude, gedragen sari’s van Indiase vrouwen, vaak van zijde, en geeft ze een tweede leven. De sari’s worden gereinigd en vervolgens onder eerlijke arbeidsomstandigheden geüpcycled tot prachtige unieke stukken. Ook heeft dit merk een no waste policy en worden er van alle fabric scraps accessoires gemaakt. Krap bij kas? Kijk dan rond in de sale, waar je tot 80% korting de laatste items kunt kopen.

 

Bekijk de collectie

 

 

Laagam

 

Maat XS – L
✓ fair en lokaal geproduceerd
✓ on demand productiemodel

 

Laagam is fun, kleurrijk, bold en mega upcoming. Dit leuke Spaanse merk is niet alleen vrij betaalbaar; maar ook duurzaam bezig: Laagam werkt middels een on demand productiemodel waarbij je items met korting kunt kopen voordat ze worden gemaakt, resulterend in een zero stock policy. Volgens Laagam wordt de hele collectie in lokaal in Spanje geproduceerd, en een deel in Portugal en Italië. Goed nieuws: Laagam is PETA vegan approved, al vind ik het erg jammer dat dit merk voornamelijk synthetische materialen gebruikt. Maar edgy duurzame jurken voor een bruiloft vind je er zeker genoeg! Het checken waard.

 

Bekijk de collectie

 

 

Arkitaip

 

Maat S – XXL
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Het Engelse Arkitaip heeft een geweldige collectie duurzame zomerjurken (ook heel wedding apropriate!), voornamelijk gemaakt van Belgisch linnen. Met z’n natuurlijke, flowy, tijdloze stijl is Arkitaip zo mooi, ik ben echt fan. De volledige collectie wordt ontworpen in Londen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Portugal. En goed nieuws: ondanks dat Arkitaip vanuit Engeland verzendt, hoef je geen extra douane- en invoerkosten te betalen. Dat doen zij namelijk voor jou. Fijn!

 

Bekijk de collectie

 

 

Atelier Félie

 

Maat 34 – 52
✓ lokaal geproduceerd in Nederland
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ made to order
✓ core collectie (no seasonal collections, no sale)

 

Atelier Félie is niet alleen style wise fantastisch; je kunt er terecht t/m maat 52! Dat komt doordat dit merk made to order werkt: pas na je bestelling wordt jouw kledingstuk gemaakt. Dat zorgt er niet alleen voor dat er geen afval is, maar ook dat Atelier Félie heel flexibel is in het maken van allerlei maten. Het bedrijf gebruikt duurzame materialen, zoals linnen, en produceert lokaal in het eigen atelier in Amsterdam. En ook fijn: ze zijn – helemaal als je kijkt naar de hoge productieprijzen in Nederland – vrij betaalbaar! Een prachtig merk, en heel wedding apropriate!

 

Bekijk de collectie

 

 

Ganni

 

Maat XXS t/m 4XL
✓ fair geproduceerd (Fair Wear member)
✓ voornamelijk duurzame en innovatieve(!) materialen
✓ super transparant en daarin echt een pionier

 

Als ik kijk naar hoe Ganni zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, word ik zo blij. Sinds het merk een aantal jaar geleden besloot om écht actief te verduurzamen, is er ook daadwerkelijk zóveel veranderd. Zoveel dat ik Ganni inmiddels echt een pionier vind en een voorbeeld voor andere modische merken.

 

Niet alleen is Ganni B Corp geworden en super transparant over z’n werkwijze en productieproces (bekijk o.a. het Instagramaccount @ganni.lab, waarop de volledige duurzame reis – eerlijk, en inclusief mijlpalen én uitdagingen – wordt gedeeld). Ganni werkt ook met zoveel duurzame en vooral innovatieve materialen, waarvan ook nog steeds meer vegan materialen. Ook is Ganni sinds 2022 Fair Wear member en zet zich actief in voor goede arbeidsomstandigheden in de hele keten. Ja, dit merk werkt nog steeds met trendy seizoenscollecties en sale (en eigenlijk ben ik daar kritisch op), maar hoe Ganni in de diehard fashionwereld een verschil maakt, is echt prijswaardig. t

 

Bekijk de collectie

 

 

Zazi Vintage

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt
✓ gemaakt van unieke, traditionele, vintage doeken
✓ hoge kwaliteit, gaat een leven lang mee

 

Wauw. Zoveel aandacht, prachtige stoffen en vooral: puur vakvrouwschap. De prachtige collectie van Zazi Vintage zijn gewoon écht draagbare kunstwerken en ik vind dit merk zó’n inspiratie! Alle items worden in co-creatie ontworpen en van materiaal tot kledingstuk met de hand en heel veel liefde gemaakt door de getalenteerde vrouwen waar Zazi mee samengewerkt, in verschillende culturen over de hele wereld. Het weven, het verfen, het aanbrengen van de prints, het borduren… via alle stappen in het proces wordt met aandacht en vanuit cultureel erfgoed doorgeweven in de items. Ik ken geen merk dat met zoveel liefde en oprechtheid onderneemt, en ook zo transparant is – en ik vind Zazi een genot om te volgen op Instagram. Wel is dit merk wat prijziger, vergeleken met andere merken in deze guide, maar écht het supporten waard. Wat mij betreft de toekomst van mode.

 

Bekijk de collectie

 

 

Alohas

 

Maat 35 t/m 44
✓ fair en lokaal gemaakt in Spanje
✓ made to order (geen overproductie)
✓ schoenen: ook grote vegan collectie

 

Alohas is een mooi Spaans merk dat bekend staat om z’n on demand productiemodel. Na een pre-order periode worden alle bestellingen geproduceerd bij de vaste, lokale productiepartners in Spanje waar Alohas mee samenwerkt. Zo kan het merk bijna alleen produceren wat nodig is en wordt er veel milieu-impact uit overproductie bespaard.

 

Vooral Alohas’ schoenencollectie is een grote aanrader (ik heb zelf de West Boots en de Harper sandals en die zijn fantastisch), maar ze hebben nu ook een uitgebreide kledingcollectie waarvan erg veel wedding wear! De volledige collectie wordt lokaal in Spanje geproduceerd, wat ik echt super vind. Wel een punt van kritiek: op materiaalgebied vind ik de kledingcollectie weinig duurzaam: veel synthetische kleding, helaas. Check dus altijd de productpagina (en dan het kopje ‘Materials’) voordat je er koopt. Benieuwd hoe Alohas scoort op duurzaamheid? Lees mijn uitgebreide merkanalyse (met daarin ook een kritische noot).

 

Bekijk de collectie

 

 

Floria Collective

 

✓ core collectie & no sale policy
✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Echt een prachtig Nederlands slow fashion merk: Floria Collective focust zich op tijdloze, klassieke items en goed gesneden damespakken met een mooie fit. Denk aan prachtige plooibroeken en jasjes die slank gesneden zijn in de taille en net wat langer, waardoor ze vrouwelijke rondingen mooi accentueren. Floria gebruikt natuurlijke materialen, produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en is transparant over alle partners, wat ik erg goed vind. De collectie is beknopt en vol aandacht ontwikkeld. Zo mooi!

 

Bekijk de collectie

 

 

Faithfull

 

Maat XS – XXL
✓fair en lokaal gemaakt op Bali
✓gemaakt van duurzame materialen
B Corp

 

Bij deze ben je gewaarschuwd, want de collectie van Faithfull is zo mooi dat-ie hebberigmakend is. Dit Australistische label werkt vanuit Bali en de volledige collectie wordt onder goede arbeidsomstandigheden lokaal (op Bali, dus) geproduceerd bij kleinschalige familiebedrijven waar Faithfull een hechte relatie mee heeft. Door de lokale benadering is er ook erg goede controle over het productieproces (= heel goed!). meer over de arbeidsomstandigheden lees je hier.

 

Je vindt hier een enorme collectie (práchtige) duurzame jurken voor een bruiloft, feesten en resort wear. Waar Faithfull enkele jaren geleden nog veel niet-duurzame materialen gebruikte, wordt de collectie nu gemaakt van Econyl, linnen, EcoVero, Tencel en andere mooie materialen. Wil je hier iets bestellen? Let dan op: bovenop de producten komen nog verzend- en douanekosten (invoerrechten, etc). En wees je ervan bewust dat je pakketje een flink eind moet reizen voordat het bij jou aankomt. Maar als je echt verliefd bent en je gaat het jarenlang met liefde dragen, zou ik zeggen: go for it ❤️

 

Bekijk de collectie

 

 

Rita Row

 

Maat XS – XL
✓ fair en lokaal geproduceerd in Spanje en Portugal

 

Rita Row is een mooi Spaans merk met vrouwelijke, comfortabele ontwerpen en een grote collectie (o.a. jurken). De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd bij lokale productiepartners in Spanje en Portugal waarmee het merk een hechte langetermijnrelatie heeft. Rita Row gebruikt voornamelijk duurzame (uit Europa afkomstige) materialen, zoals biologisch katoen, Tencel en Ecovero.

 

Het merk heeft door de jaren heen een wat edgier stijl ontwikkeld. Erg tof! Ze hebben veel mooie jurken en comfy, maar chique tops in de collectie.

 

Bekijk de collectie

 

 

Christy Dawn

 

Maat XS – XXXL
✓ Duurzame materialen
✓ Eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ Extended sizes collectie
✓ Duurzaam productieproces
✓ Groeit duurzaam katoen via eigen regeneratieve landbouw

 

Zoek je de mooiste zwierige jurken in een folky/country-achtige stijl, kijk dan echt even bij Christy Dawn. Het merk is zeker niet de goedkoopste, maar naast de hoge kwaliteit werkt Christy Dawn op zo’n inspirerende manier. Alles klopt. ‘Honoring Mother Earth’ is waar alles om draait: van het verbouwen van de natuurlijke grondstoffen tot duurzame verfprocessen en ethische samenwerkingen met hun productiepartners. En wat ik heel tof vind: Christy Dawn investeert veel in regeneratieve landbouw. Het merk kocht ook stukken land in India om al vanaf het begin van de keten verantwoordelijkheid te dragen voor een regeneratieve manier van produceren. Samen met lokale vakmensen wordt gewerkt aan een mooi eindproduct en het herstellen van het land. Lees hier meer over deze stap. Ook mooi: hun maten gaan tot 3XL.

 

Wist je trouwens dat veel jurken van Christy Dawn geschikt zijn voor zwangere vrouwen? Bekijk de Brand Guide voor Zwangerschapskleding voor alle duurzame zwangerschapsmerken.

 

Bekijk de collectie

 

 

All Things Mochi

 

Maat S – L
✓ voornamelijk deadstock (leftover) materialen
✓ focus op eerlijke productie

 

Als je van kleur houdt, kijk dan echt even bij Mochi. Het Amsterdam based merk heeft een supersterke visuele signatuur en staat bekend om crochet, geüpcyclede pieces en super kleurrijke jurken in bijzondere pasvormen en prints. Mochi heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en werkt met kleine batches om overproductie te voorkomen.

 

Bekijk de collectie

 

 

Amlul

 

Maat XS – L
✓ fair en lokaal gemaakt in Spanje

 

Amlul is een aantal jaar opgericht door de succesvolle (en super stijlvolle!) Spaanse influencer Gala Gonzalez en style wise echt heel fijn. Amlul werkt niet met modeseizoenen en produceert fair en lokaal bij vaste, eerlijke productiepartners in thuisland Spanje. Ook op het gebied van milieu-impact maakt Amlul stappen: het merk gebruikt steeds meer duurzame materialen en focust op hoge kwaliteit.

 

Bekijk de collectie

 

 

King Louie

 

Maat XS-XXL
✓ transparant over productieproces
✓steeds meer duurzamere materialen, tijdloze stijl

 

Ook King Louie kreeg ik getipt voor deze guide. Veel mensen kennen het Nederlandse retro kledingmerk van de vele prints en vrolijke kleuren, maar ook op duurzaamheidsgebied is King Louie goed bezig. Zo is het merk Louie sinds 2015 member van de Fair Wear Foundation, transparent over z’n productlocaties en gebruiken ze er steeds meer duurzame stoffen (check altijd even de materialen op de productpagina’s als je dit belangrijk vindt).

 

Bekijk de collectie

 

 

Common and Sense

 

Maat XS – XL
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Portugal
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

En last but not least: kijk ook eens bij het Nederlandse Common and Sense. Dit mooie merk heeft een classy signature style met veel fijne basics, flowy jurken en mooie tops en pantalons, waarvan veel duurzame kleding voor een bruiloft. Common and Sense werkt hecht samen met enkele eerlijke (langetermijn)productiepartners in Portugal en gebruikt uitsluitend duurzame materialen en deadstockstoffen. Zeker het checken waard!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

__________

 

Fotocredits
Alle foto’s in dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂