Brand Guides
Guide: de mooiste duurzame pakken / business wear

Guide: de mooiste duurzame pakken / business wear

Op zoek naar een mooi, duurzaam pak? Een goede pantalon die met liefde is gemaakt? De perfecte blazer, die je gelukkig met een gerust hart kunt kopen? Je bent hier aan het juiste adres. In deze brand guide vind je de allermooiste eerlijke en duurzame pakken en business wear die er momenteel te vinden is. Hey, you’re welcome!

 

We leven in een gekke tijd waarin nog steeds veel mensen thuiswerken. Ik heb dan ook geen idee hoeveel mensen momenteel de behoefte hebben aan business wear 😉 En toch vind ik het belangrijk om deze guide te maken, want dit segment lijkt soms een beetje te ontbreken in de duurzame modewereld. In deze guide vind je alleen maar merken die hun idealen heel hoog hebben. Dat betekent niet dat er geen verschillen zitten in hoe ze te werk gaan. Ik heb mijn best gedaan om de wereld toegankelijk te maken voor je en jij kunt alleen zelf bepalen of een merk met jouw idealen matcht. Succes!

 

Merken voor eerlijke en duurzame pakken in deze guide:

 

Capsule Studio Amsterdam
Emeka
Filippa K
Admise Paris
Suitsupply
Saenguin
Acne Studios
Serendipity Vintage Dreamer
Joline Jolink
Vanilia

 

Daarnaast:

 

Duurzame panty’s

 

Swedish Stockings (in Nederland o.a. verkrijgbaar via Take it Slow)

 

Office appropriate shoes

 

Aeyde, FlatteredAlohasAbout ArianneMiista.
Bekijk ook de Brand Guide voor de mooiste eerlijke enkelaarzen.

 

Classy jewelry:

 

 

Business bags

 

Denise Roobol, Matt and Nat, O My Bag, Myomy.

 

 

 

 

 

 

Capsule Studio Amsterdam

 

✓ fair geproduceerd in Polen
✓ duurzame materialen

 

Wat zijn ze mooi, de pastelkleurige duurzame pakken van Capsule Studio Amsterdam. Als modeliefhebber miste oprichtster Anna een frisse, eerlijke wind in de pakkenwereld. Dus startte ze haar eigen label, voor iedereen die graag een (deel van een) pak draagt, maar niet op zoek is naar een standaard klassieke, corporate suit. De volledige collectie wordt fair geproduceerd in een kleine fabriek in Warschau, Polen, en gemaakt van leftovermaterialen van grote merken, die anders weggegooid zouden worden.

 

En nu het leukste. Als je de code ‘WHENSARASMILES’ bij de checkout in de webshop gebruikt, krijg je 15% korting op de gehele collectie.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Emeka

 

✓ fair geproduceerd in Kenya
✓ duurzame materialen
✓ black owned company

 

Emeka is één van mijn absolute favorieten in deze lijst. Niet alleen omdat dit mooie merk naast basic pakken ook hele mooie uitgesproken stijlen in de collectie heeft. Ook niet vanwege de verfijndheid. Emeka is een black owned bedrijf met een holistische visie op duurzaamheid. Het merk werkt uitsluitend met leftovermaterialen en alle pakken worden met de hand én een hoop liefde gemaakt op het platteland van Kenya. De makers worden gewaardeerd voor hun vakmanschap en het resultaat is tijdloze pakken die een levenslang met liefde kunnen worden gedragen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Filippa K

 

✓ fair geproduceerd
✓ deels duurzame materialen

 

Filippa K is een all time favourite voor tijdloze kwaliteitsbasics en een perfect merk voor klassieke business wear. Het Zweedse label is Fair Wear member, wat betekent dat het merk goede arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel heeft staan. Filippa K werkt helaas niet helemaal met duurzame materialen (wel steeds meer, check altijd de materiaalcompositie), maar de stukken zijn van hele hoge kwaliteit en gaan heel lang mee als je ze goed verzorgt. Je vindt er onder andere basic colberts, pantalons en rokken.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Suitsupply (Suistudio)

 

✓ fair geproduceerd

 

Wat niet veel mensen weten, is dat ook Suitsupply Fair Wear member is. Daarmee kan het merk aantonen dat het een grote focus heeft op goede arbeidsomstandigheden. Ook achter de schermen in de duurzame modewereld hoor ik positieve verhalen over de stappen die dit merk maakt. Suitsupply werkt nog niet héél veel met duurzame materialen, maar de stappen zijn er zeker. Zo gebruikt het merk steeds meer ‘Circular Wool’, geüpcyclede wol. Lees hier het Sustainability Report 2018-2019.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Admise Paris

 

✓ fair en lokaal geproduceerd in Parijs
✓ tailor made

 

Bij Admise Paris vind je de prachtige moderne pakken in zowel basic als meer opvallende kleuren en met veelzijdige pasvormen. De complete collectie wordt niet alleen in thuisstad Parijs ontworpen, maar ook (fair) geproduceerd. Op het gebied van stoffen mag Admise wat mij betreft nog een tandje bijzetten, maar wat betreft eerlijke productie: prachtmerk.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Serendipity Vintage Dreamer

 

✓ vintage

 

Waarom altijd maar voor nieuw gaan, als er ook fantastische vintage adresjes bestaan? Serendipity is een online vintage shop – één van de mooiste in Nederland, als je ‘t mij vraagt. Ik leerde de leuke vrouwen achter Serendipity onlangs kennen en ze hebben zo’n heerlijke echte, idealistische energie om zich heen. De volledige vintage collectie – waaronder veel designer business wear van o.a. Burberry en Yves Saint Laurent – wordt met de hand uitgezocht en onwijs goed gecureerd. Het resultaat: alleen de absolute parels, altijd in een neutraal kleurenpalet.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Saenguin

 

✓ fair geproduceerd in Litouwen
✓ duurzame materialen
✓ duurzaam productieproces

 

Toen ik jullie op Instagram vroeg om tips voor deze guide, werd Saenguin heel vaak genoemd. En dat snap ik inmiddels, want dit merk is één van de duurzaamste in deze guide. Saenguin is opgericht door twee vrouwen met de missie om meer vrouwen in leiderschapsposities te krijgen. Het middel: prachtpakken, zo duurzaam mogelijk. Saenguin maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals Tencel en bamboe (waarbij in dit geval geen chemicaliën zijn gebruikt, ik heb het bij het merk gecheckt). Zelfs de garen, knopen, ritsen en labels zijn gemaakt van duurzame materialen. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Litouwen, waar de makers een eerlijk loon krijgen. Bekijk hier de Sustainability factsheet. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Acne Studios

 

✓ fair geproduceerd

 

Misschien denk je bij pakken niet zo snel aan Acne Studios, maar het Zweedse edgy designlabel heeft ontzettend mooie pakken in de collectie. Ze zijn vaak allesbehalve basic, maar als wilt shinen op de werkvloer (of waar dan ook) met een uitgesproken stijl: Acne is je merk.

 

Toegegeven: qua milieu-impact (op het gebied van productie) kan het duurzamer, Acne gebruikt namelijk heel weinig duurzame materialen in de collectie. Zonde. Wél produceert het merk onder eerlijke arbeidsomstandigheden, is de pasvorm altijd fenomenaal en de kwaliteit altijd fantastisch. Ook niet onbelangrijk als het gaat over duurzaamheid.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Joline Jolink

 

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Ook de Nederlandse Joline Jolink heeft een aantal prachtige duurzame blazers en andere business wear items in de collectie. De idealistische ontwerpster ontwerpt niet alleen met hart en ziel, maar verweeft haar idealen in alle facetten van het ondernemerschap: van duurzaam materiaalgebruik tot eerlijke arbeidsomstandigheden, kleine productiebatches, tijdloze ontwerpen en geen sale. Naast een webshop heeft Joline Jolink twee winkels, in Rotterdam en Utrecht.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Vanilia

 

✓ fair geproduceerd in Turkije
✓ duurzame materialen

 

Een ander mooi merk  met veel business wear van Nederlandse bodem is Vanilia. Wat niet veel mensen weten, is dat Vanilia een eigen (fair) productie-atelier in Turkije heeft. De complete productie vindt hier onder eigen dak plaats en dat vind ik heel tof. Op het gebied van materiaalgebruik kan het merk nog stappen maken, maar ik heb ooit persoonlijk contact gehad met ze en Vanilia blijkt wél heel bewust stoffen in te kopen (dus weinig tot geen overstock). Wil je er wel kopen, maar dan alleen voor de duurzame stoffen gaan? Vanilia lanceerde onlangs een duurzame collectie, gemaakt van duurzame stoffen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

 

 

___________

 

 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de mooie merken zelf.

 

 

___________

 

 

Affiliatelinks
Dit artikel bevat affiliatelinks van Capsule Studio Amsterdam, Filippa K en Nu-in. Als je via deze link bestelt, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik investeer in meer inhoudelijke verhalen over de duurzame modewereld. Én Brand Guides als deze, waarin ik de jungle van eerlijke merken inzichtelijk probeer te maken voor je. Enorm bedankt voor je hulp!

 

 

___________

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂