Brand Guides
Brand Guide: de mooiste duurzame pakken & business wear

Brand Guide: de mooiste duurzame pakken & business wear

Op zoek naar een mooi, duurzaam pak? Een goede pantalon die met liefde is gemaakt? De perfecte blazer, die je gelukkig met een gerust hart kunt kopen? Je bent hier aan het juiste adres. In deze brand guide vind je de allermooiste eerlijke en duurzame pakken en business wear die er momenteel te vinden is. Hey, you’re welcome!

 

We leven in een gekke tijd waarin nog steeds veel mensen thuiswerken. Ik heb dan ook geen idee hoeveel mensen momenteel de behoefte hebben aan business wear 😉 En toch vind ik het belangrijk om deze guide te maken, want dit segment lijkt soms een beetje te ontbreken in de duurzame modewereld. In deze guide vind je alleen maar merken die hun idealen heel hoog hebben. Dat betekent niet dat er geen verschillen zitten in hoe ze te werk gaan. Ik heb mijn best gedaan om de wereld toegankelijk te maken voor je en jij kunt alleen zelf bepalen of een merk met jouw idealen matcht. Succes!

 

Merken voor eerlijke en duurzame pakken in deze guide:

 

Floria Collective
Kuyichi
Teym
Sézane

Capsule Studio Amsterdam
Joline Jolink
Closed

Emeka
Filippa K
Saenguin
Joline Jolink
Vanilia

 

Daarnaast:

 

Duurzame panty’s

 

Swedish Stockings (super fijne, kwalitatieve panty’s, fair gemaakt van duurzame materialen!)

 

Office appropriate shoes

 

AeydeAlohas en Flattered, vind ik mooie schoenenmerken met veel tijdloze, klassieke opties.
Bekijk ook de Brand Guide voor de mooiste eerlijke enkelaarzen.

 

Mooie klassieke sieraden:

 

 

Business bags

 

Denise Roobol, O My Bag, Myomy.

 

 

 

Floria Collective

 

✓ core collectie & no sale policy
✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Floria Collective is een Nederlands slow fashion merk dat zich focust op tijdloze, klassieke items en goed gesneden damespakken met een mooie fit. Floria gebruikt natuurlijke materialen, produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en is transparant over alle partners, wat ik erg goed vind. De collectie is beknopt en vol aandacht ontwikkeld. Ik ben fan.

Bekijk de collectie

 

 

Kuyichi

 

✓ fair geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen
✓no seasonal collections, no sale

 

Kuyichi is een Nederlandse duurzame denimpionier die in 2000 werd opgericht en in 2004 de eerste organic jeans ter wereld uitbracht. Kuyichi maakt al vanaf het begin uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals GOTS gecertificeerd biokatoen, gerecycled katoen en inmiddels ook post-consumer recycled denim (gemaakt van oude spijkerbroeken). Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en is sinds 2020 opnieuw Fair Wear member. De volledige collectie is vegan, zo is de patch op de achterkant gemaakt van maïsafval. Ik heb in 2019 bij Kuyichi gewerkt, dus ik durf je met zekerheid te zeggen: dit is echt een prachtig merk. Sinds 2023 heeft Kuyichi ook een aantal pakken in de collectie. Vooral deze palazzo pants vind ik erg mooi.

 

Bekijk de collectie

 

 

Teym

 

✓ core collectie & no sale policy
✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ duurzame materialen

 

Het Nederlandse Teym is een slow fashion label dat focust op mooie klassiekers, hoge kwaliteit en eerlijke productie. Je vindt er een langzaam groeiende core collectie van tijdloze kledingstukken, in prachtige kleuren en rijke stoffen, bedoeld om heel lang mee te gaan. Teym produceert uitsluitend in Europa bij vaste, eerlijke partners. The Everyday Suit werd in 2022 geïntroduceerd en bestaat uit een op workwear gebaseerde Jacket en Pants, verkrijgbaar voor zowel mannen als vrouwen. Zo mooi en veelzijdig, voor allerlei gelegenheden geschikt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Sézane 

 

✓ B Corp
✓ gebruikt veel duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ inclusief: maat XXS – 4XL

 

Niet de meest betaalbare uit deze lijst, maar wél een super interessant merk als je van de Franse stijl houdt en een beter alternatief zoekt. Sézane is een mooi Frans merk en staat bekend om z’n iconische, Parijse stijl. Je vindt er een enorme collectie voor een complete garderobe (bekijk ook zeker hun knits, zoveel keus en zo mooi!). Wat niet veel mensen weten is dat Sézane een B Corp is. En hoewel dat lang niet alles zegt, betekent het wel dat ze op  zowel duurzaam als sociaal vlak inzicht hebben in hun keten en (moeten) focussen op het actief verbeteren ervan. Sézane gebruikt gelukkig steeds meer duurzame materialen (check altijd de materiaalsamenstelling op de productpagina als je dit belangrijk vindt!), heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en produceert 2/3 in Europa (al zegt dat niet zoveel).

 

Wat ik goed vind aan Sézane – voor zo’n groot merk – is dat ze niet werken met seizoenscollecties en uitverkoop, maar met kleinere batches die bij populariteit worden bij geproduceerd (dat is ook de reden dat items snel uitverkocht zijn). Zo probeert het merk overproductie tegen te gaan en altijd een vaste, eerlijke prijs te geven. En ook top: ze zijn erg size inclusive: hun maten gaan (vaak) van XXS – 4XL! Voor je beeld: jeans kosten er €100, truien zo’n €110 en t-shirts rond de €50. Daarmee is Sézane qua prijs vergelijkbaar met veel bekende merken in winkelstraten.

 

Bekijk blazers
Bekijk pantalons

 

 

Capsule Studio Amsterdam

 

✓ fair geproduceerd in Polen
✓ duurzame materialen

 

Wat zijn ze mooi, de pastelkleurige duurzame pakken van Capsule Studio Amsterdam. Als modeliefhebber miste oprichtster Anna een frisse, eerlijke wind in de pakkenwereld. Dus startte ze haar eigen label, voor iedereen die graag een (deel van een) pak draagt, maar niet op zoek is naar een standaard klassieke, corporate suit. De volledige collectie wordt fair geproduceerd in een kleine fabriek in Warschau, Polen, en gemaakt van leftovermaterialen van grote merken, die anders weggegooid zouden worden.

 

En nu het leukste. Als je de code ‘WHENSARASMILES’ bij de checkout in de webshop gebruikt, krijg je 15% korting op de gehele collectie.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Closed

 

✓ focus op eerlijke productie (Fair Wear member sinds 2021)
✓ gebruikt steeds meer duurzame materialen

 

Bij Closed kun je zo goed slagen als je mooie tijdloze blazers en pantalons zoekt. Dit merk heeft al sinds het begin in 1978 een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en schrijft uitgebreid over z’n fabrieken op de website. Het merk werd in 2021 member van de Fair Wear Foundation, een internationale organisatie die samen met z’n members (merken) werkt aan goede arbeidsomstandigheden in de productieketen. Dat is fantastisch nieuws en bewijs voor mij dat Closed echt serieus is. Lees hier meer over wat zo’n Fair Wear membership precies betekent in de praktijk. Zo mooi!

 

Bekijk de blazers
Bekijk de pantalons

 

 

Joline Jolink

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame (/gerecyclede) materialen
✓ geen seizoenscollecties en sale, tijdloze core collectie

 

Wat ik zo leuk vind aan de Rotterdamse Joline Jolink is dat ze niet alleen een prachtige collectie neerzet op een zo bewust mogelijk manier, maar ook dat ze een heel leuk en lief mens is. Joline Jolink heeft duurzaamheid in alle facetten van haar merk verweven. Van het gebruik van duurzame en gerecyclede materialen tot eerlijke productie, van een anti-sale-beleid tot kleine no waste collecties. Naast een webshop heeft ze twee winkels: één in Rotterdam en één in hartje Utrecht. Mooi merk; hier zit zóveel liefde in! In dit artikel lees je meer over haar inspirerende visie.

 

Bekijk de blazers
Bekijk de pantalons

 

 

Emeka

 

✓ fair geproduceerd in Kenya
✓ duurzame materialen
✓ black owned company

 

Emeka is één van mijn absolute favorieten in deze lijst. Niet alleen omdat dit mooie merk naast basic pakken ook hele mooie uitgesproken stijlen in de collectie heeft. Ook niet vanwege de verfijndheid. Emeka is een black owned bedrijf met een holistische visie op duurzaamheid. Het merk werkt uitsluitend met leftovermaterialen en alle pakken worden met de hand én een hoop liefde gemaakt op het platteland van Kenya. De makers worden gewaardeerd voor hun vakmanschap en het resultaat is tijdloze pakken die een levenslang met liefde kunnen worden gedragen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Filippa K

 

✓ fair geproduceerd
✓ deels duurzame materialen

 

Filippa K is een all time favourite voor tijdloze kwaliteitsbasics en een perfect merk voor klassieke business wear. Het Zweedse label is Fair Wear member, wat betekent dat het merk goede arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel heeft staan. Filippa K werkt helaas niet helemaal met duurzame materialen (wel steeds meer, check altijd de materiaalcompositie), maar de stukken zijn van hele hoge kwaliteit en gaan heel lang mee als je ze goed verzorgt. Je vindt er onder andere basic colberts, pantalons en rokken.

 

Bekijk de collectie

 

 

Saenguin

 

✓ fair geproduceerd in Litouwen
✓ duurzame materialen
✓ duurzaam productieproces

 

Toen ik jullie op Instagram vroeg om tips voor deze guide, werd Saenguin heel vaak genoemd. En dat snap ik inmiddels, want dit merk is één van de duurzaamste in deze guide. Saenguin is opgericht door twee vrouwen met de missie om meer vrouwen in leiderschapsposities te krijgen. Het middel: prachtpakken, zo duurzaam mogelijk. Saenguin maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals Tencel en bamboe (waarbij in dit geval geen chemicaliën zijn gebruikt, ik heb het bij het merk gecheckt). Zelfs de garen, knopen, ritsen en labels zijn gemaakt van duurzame materialen. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Litouwen, waar de makers een eerlijk loon krijgen. Bekijk hier de Sustainability factsheet. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Joline Jolink

 

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Ook de Nederlandse Joline Jolink heeft een aantal prachtige duurzame blazers en andere business wear items in de collectie. De idealistische ontwerpster ontwerpt niet alleen met hart en ziel, maar verweeft haar idealen in alle facetten van het ondernemerschap: van duurzaam materiaalgebruik tot eerlijke arbeidsomstandigheden, kleine productiebatches, tijdloze ontwerpen en geen sale. Naast een webshop heeft Joline Jolink twee winkels, in Rotterdam en Utrecht.

 

Bekijk de collectie

 

 

Vanilia

 

✓ fair geproduceerd in Turkije
✓ duurzame materialen

 

Een ander mooi merk  met veel business wear van Nederlandse bodem is Vanilia. Wat niet veel mensen weten, is dat Vanilia een eigen (fair) productie-atelier in Turkije heeft. De complete productie vindt hier onder eigen dak plaats en dat vind ik heel tof. Op het gebied van materiaalgebruik kan het merk nog stappen maken, maar ik heb ooit persoonlijk contact gehad met ze en Vanilia blijkt wél heel bewust stoffen in te kopen (dus weinig tot geen overstock). Wil je er wel kopen, maar dan alleen voor de duurzame stoffen gaan? Vanilia lanceerde onlangs een duurzame collectie, gemaakt van duurzame stoffen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

___________

 

 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de mooie merken zelf.

 

 

___________

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂