Brand Guides
Brand Guide: de 23(!) mooiste edgy & trendy duurzame kledingmerken

Brand Guide: de 23(!) mooiste edgy & trendy duurzame kledingmerken

Bij duurzame kledingmerken denken veel mensen (nog steeds!) aan minimalistische basics. Maar kom op: anno 2024 zou je echt beter moeten weten –  in elke stijl is er zoveel moois te vinden! In deze Brand Guide verzamelde ik de mooiste modische en trendy duurzame kledingmerken (ook veel Y2K opties). Enjoy! 🙂

 

Gaan trends en duurzaamheid wel samen?

 

Ik ben me ervan bewust dat er nu waarschijnlijk een groep donkergroene critici over me heen valt met de mededeling dat “trends en duurzaamheid helemaal niet samengaan”. En ergens zit daar natuurlijk een kern van waarheid in, MAAR:

 

1. Hoe duurzaam een item is hangt compleet af van jouw stijl en hoe lang je het item met liefde gaat dragen. Als iets weer uit is, maar jij blijft het fantastisch vinden omdat het helemaal jouw stijl is, kan het voor jou een hele duurzame keuze zijn.

 

2. Er is een héle grote groep modeliefhebbers die nog totaal geen duurzame keuzes maken, maar die wél enorm aan gaan op deze stijl. Hoe fijn is het dat ook mensen van buiten onze bubbel voor eerlijke alternatieven kunnen kiezen? De duurzame beweging is tenslotte pas succesvol als steeds meer mensen stappen zetten. Dat doe je niet door het duurzame aanbod tot slechte Scandinavische basics gaat beperken. We hebben júist deze groep nodig en dit is een belangrijke stap.

 

3. Ik praat uit ervaring: ik startte mijn duurzame modereis in 2015 met de aanname dat er “vast toch geen merken zouden zijn in mijn stijl”, die vrij trendy was. Maar toen ik mezelf pushte om me in duurzaamheid te verdiepen, ontdekte ik Reformation: een vrij trendy en vrouwelijk merk dat mijn beeld van sustainable fashion totaal veranderde – in a good way 🙂 Mijn eerste bewuste aankoop was een jurkje van Reformation en het goede gevoel dat ik eraan overhield was dé ideale voedingsbodem om me er verder in te verdiepen. Dat hoop ik ook met deze guide te bereiken.

 

Een belangrijke toevoeging: alle merken in deze guide focussen op eerlijke arbeidsomstandigheden en ongeveer de helft gebruikt duurzame materialen. Dat vind ik jammer; ik zie nog zoveel (nieuwe!) synthetische materialen. Maar bewust consumeren betekent afwegingen maken en omdat ik ook andere dingen erg belangrijk vind – zoals arbeidsomstandigheden en lokale productie – heb ik ze wel meegenomen. Overigens heb ik een fijne materiaaltip: waar je ook koopt en wat het materiaal ook is, ga het liefst voor een monomateriaal. Wat dat is, lees je hier.

 

De mooiste edgy & trendy duurzame kledingmerken:

 

Studio Nani
Alohas
Reformation
Swedish Stockings
Laagam
Ganni
Felt Atelier
Enso Vintage
Martan
All Things Mochi
Maison Cléo
Paloma Wool
Amlul

The Launch
Feners
Aeyde
Tach
Hund Hund
Miista
Pura Utz
Esthé
Olivia Rose
Confidante

 

 

Studio Nani

 

Maat S – XL
✓ fair en lokaal geproduceerd in Nederland
✓ gemaakt van duurzame materialen en natuurlijke verfmethodes
✓ kleinschalige productie, no seasonal collections, no sale

 

Zeker één van mijn favorieten in deze guide: Studio Nani. Alle items worden gemaakt van deadstock zijde en jersey op basis van munt, en door Studio Nani zelf lokaal geproduceerd in Rotterdam. Alle items worden met de hand geverfd met bloemen en planten, waardoor elk item uniek is (zo mooi!). De collectie werkt met een made to order systeem: je plaatst je bestelling en daarna worden jouw items pas gemaakt. Dat heeft niet alleen het voordeel dat alle materialen worden gebruikt (= geen afval), je kunt zo namelijk ook precies jouw wensen doorgeven. En dat betekent dat alle maten en lengtes mogelijk zijn. Geef op de website aan dat je een ‘custom‘ item wilt en het wordt speciaal voor jouw lichaam gemaakt. Fan!

 

Bekijk de collectie

 

 

Alohas

 

Maat XS – L
Schoenmaat 35 – 42

✓ fair en lokaal geproduceerd in Spanje
✓ schoenen: ook grote vegan collectie

 

Alohas startte als schoenenmerk, maar heeft inmiddels ook een grote kledingcollectie. Het Spaanse kledingbedrijf staat bekend om het on demand productiemodel. Na een pre-order periode worden alle bestellingen geproduceerd bij de vaste, lokale productiepartners in Spanje waar Alohas mee samenwerkt. Zo kan het merk bijna alleen produceren wat nodig is en wordt er veel milieu-impact uit overproductie bespaard. Alohas werkt met een core collectie werken van veel vaste modellen die jarenlang in de collectie blijven. Elk seizoen wordt deze aangevuld met nieuwe kleuren en weer enkele nieuwe items. Ik moet je wel zeggen: ik vind het heel jammer dat Alohas voor zoveel synthetische materialen kiest.

 

Alohas heeft een snelgroeiende collectie met vegan modellen, zoals cactus- en maïsleer. Bekijk de vegan collectie hier. Benieuwd hoe Alohas scoort op duurzaamheid? Lees mijn uitgebreide merkanalyse (met daarin ook een kritische noot).

 

Bekijk de collectie

 

 

Reformation

 

Maat EU 30 – 56 (size inclusive!)
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ steeds meer duurzame materialen
✓ 4x per jaar sustainability report

 

Reformation is het enige Amerikaanse merk in deze lijst, maar style wise zeker niet de minste. Je vindt er een enorme collectie ‘effortless silhouettes that celebrate the feminie figure’ en dat doen ze ontzettend goed. Daarnaast is het merk al sinds de oprichting in 2009 actief bezig met duurzaamheid. Reformation produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden, gebruikt veel duurzame materialen (al vind ik dat het nog beter kan) en is transparant over z’n werkwijze, o.a. in de uitgebreide Sustainability Reports die wel 4x (!) per jaar uitkomen.

 

Ook is Reformation erg size inclusive: de maten gaan van 32 tot 56. Zo zijn duurzame winterjassen (of iig een betere keuze :)) voor elke maat bereikbaar en dat is geweldig. En ook fijn: hoewel ze in Amerika zitten, zitten de verzendkosten én de invoerrechten bij de prijs inbegrepen. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

 

Bekijk de collectie
Bekijk de Extended Sized Collectie

(t/m maat EU56!)

 

 

Swedish Stockings

 

Maat XS – XXL
✓ fair geproduceerd in Italië
✓ gemaakt van gerecyclede materialen

 

Als ik je één merk mag aanbevelen om je duurzame panty’s te kopen, is het Swedish Stockings. Dit mooie Zweedse merk maakt mooie, kwalitatieve panty’s van gerecyclede nylon – de duurzaamste optie voor panty’s. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd bij hun vaste productiepartner: een zero waste fabriek in Italië.

 

Ik heb zelf veel ervaring met hun panty’s en als je echt voor kwaliteit wilt gaan, zijn hun 60DEN Olivia Tights en de nieuwe Rip Resistant Tights. Ik heb ‘m ook en het is inderdaad een fantastische panty. Ik draag maat M (heb normaal maat EU38). Grote aanrader!

 

Bekijk de collectie

 

 

Laagam

 

Maat XS – L
✓ fair en lokaal geproduceerd
✓ on demand productiemodel

 

Laagam is fun, kleurrijk, bold en mega upcoming. Dit leuke Spaanse merk is niet alleen vrij betaalbaar; maar ook duurzaam bezig: Laagam werkt middels een on demand productiemodel waarbij je items met korting kunt kopen voordat ze worden gemaakt, resulterend in een zero stock policy. Volgens Laagam wordt de hele collectie in lokaal in Spanje geproduceerd, en een deel in Portugal en Italië. Goed nieuws: Laagam is PETA vegan approved, al vind ik het erg jammer dat dit merk voornamelijk synthetische materialen gebruikt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Felt Atelier

 

Het Nederlandse Felt Atelier is zo leuk. Dit expressieve sieradenmerk maakt super kleurrijke oorbellen en kettingen, allemaal met de hand en lokaal in het eigen atelier in Amsterdam. Helaas zijn de materialen (van de normale collectie) bij mijn weten niet duurzaam, maar in de samenwerking met Ace and Tate heeft Felt gebruik gemaakt van leftover-acetaat van zonnebrillen. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

Ganni

 

Maat XXS -4XL (sommige items)
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ duurzame materialen
✓ transparant

 

Toen ik eind 2021 een merkanalyse van Ganni deed, had ik nog geen idee dat het merk zo goed bezig was op duurzaamheids gebied. Ik ben echt onder de indruk! Ganni is niet alleen heel transparant over z’n werkwijze en productieproces; ook op alle duurzaamheidsvlakken laten ze zien dat ze echt actief stappen zetten. Denk aan duurzaam (en ook innovatief op dit gebied!) materiaalgebruik en een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden: Ganni is sinds 2022 Fair Wear member. Ik hou van de manier waarop ganni de consument actief meeneemt in z’n duurzame reis, check het @ganni.lab Instagramaccount – dat volledig is toegewijd aan duurzaamheidscommunicatie! – voor inspiratie.

 

Bekijk de collectie

 

 

ENSO Vintage

 

Een parel in de vintage wereld is ENSO Vintage. Hun aanbod in high quality curated modern vintage is echt fantastisch. Je vindt er sophisticated, tijdloze stukken van hoge kwaliteit – zowel toegankelijker geprijsd als echte designer pieces, en ook hun Upcycled collectie is zo goed. Ze gebruiken hiervoor vintage blouses die ze met de hand vermaken tot unieke stukken. Als je in Amsterdam bent, bezoek dan ook écht even hun fysieke store aan de Elandsgracht 12H. 

 

Bekijk de collectie

 

 

Martan

 

Maat S – L
✓ duurzame materialen
✓ circulaire werkwijze
✓ deels made to order

 

Van de Nederlandse merken in deze Guide is Martan zeker één van de inspirerendste en duurzaamste. Het circulaire designhuis gebruikt namelijk afgedankt luxe hotellinnen als basismateriaal, dat wordt omgevormd tot bijzondere designitems van hoge kwaliteit. Een deel van de collectie wordt ook nog made-to-order geproduceerd. Helaas kan ik de op de website niks over (eerlijke) arbeidsomstandigheden vinden.

 

Bekijk de collectie

 

 

All Things Mochi

 

Maat S – L
✓ voornamelijk deadstock (leftover) materialen
✓ focus op eerlijke productie

 

Als je van kleur houdt, kijk dan echt even bij Mochi. Het Amsterdam based merk heeft een supersterke visuele signatuur en staat bekend om crochet, geüpcyclede pieces en super kleurrijke jurken in bijzondere pasvormen en prints. Mochi heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en werkt meet kleine batches om overproductie te voorkomen.

 

Bekijk de collectie

 

 

Maison Cléo

 

Alle maten mogelijk(!)
✓ made to order
✓ fair en lokaal gemaakt in Frankrijk
✓ uitsluitend leftovermaterialen

 

Ohh, Maison Cléo is geweldig. De stijl van dit modische Franse merk is om op te eten: vrouwelijk, sensueel, jong en zwierig. Ook de de werkwijze is inspirerend: Maison Cléo werkt met een made to order model: items worden pas gemaakt als je ze bestelt, om overproductie te voorkomen. Én dat betekent dat je elke maat kunt bestellen die je wilt! Bovendien gebruikt MC alleen maar leftovermaterialen van Franse modehuizen en fabrieken én is het merk super transparant over de materiaal- en arbeidskosten die er in elk kledingstuk zitten.

 

Bekijk de collectie

 

 

Feners

 

Maat XS – XL
✓ eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ lokaal geproduceerd in Spanje

 

Het Spaanse Feners is een merk om in de gaten te houden. Qua stijl zijn ze super trendy en hoewel je daar als duurzame diehard kritisch op kunt zijn, denk ik dat ze voor veel fashionista’s een geweldig alternatief zijn voor soortgelijke merkjes die níet fair produceren. Tof aan Feners: ze zijn transparant én ze produceren bij vast productiepartners in thuisland Spanje. Super lokaal dus, en dat betekent vaak dat er goed zicht is op eerlijke arbeidsomstandigheden.

 

Feners is gestart als schoenencollectie en is het ook echt waard om te checken als je laarzen zoekt. Meer merken voor duurzame laarzen vind je in deze Brand Guide.

 

Bekijk de collectie

 

 

The Line By K

 

Maat XS – XL
✓ fair geproduceerd in L.A.

 

Werkelijk alles dat The Line by K maakt, vind ik prachtig. Het merk maakt helaas geen gebruik van duurzame materialen en ook op het gebied van transparantie vind ik ze erg slecht bezig (lees: er wordt gewoon bijna geen info gedeeld), maar ik weet wel dat The Line By K onder eerlijke arbeidsomstandigheden en lokaal in Los Angeles produceert, waar het merk ook zelf zit. Goede controle op arbeidsomstandigheden, dus. Wel even opletten: waarschijnlijk betaal je douanekosten en invoerrechten als je hier iets koopt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Amlul

 

Maat XS – L
✓ fair en lokaal gemaakt in Spanje

 

Amlul is een aantal jaar opgericht door de succesvolle (en super stijlvolle!) Spaanse influencer Gala Gonzalez en style wise echt heel fijn. Amlul werkt niet met modeseizoenen en produceert fair en lokaal bij vaste, eerlijke productiepartners in thuisland Spanje. Ook op het gebied van milieu-impact maakt Amlul stappen: het merk gebruikt steeds meer duurzame materialen en focust op hoge kwaliteit.

 

Bekijk de collectie

 

 

The Launch

 

Maat XS – XL
✓ fair en lokaal geproduceerd in Nederland
✓ made-to-order productiemodel (no waste)

 

The Launch is zo’n leuk, sympathiek merk. Én de meest Nederlandse in deze Guide, want The Launch werkt in z’n geheel lokaal in het eigen atelier in Nederland! Bijzonder is het made-to-order productiemodel: als je een bestelling plaatst, wordt jouw item binnen 3 weken gemaakt. Zo voorkomen ze overproductie en kunnen ze zelfs zero stock/waste werken.

 

Bekijk de collectie

 

 

Aeyde

 

Maat 36 t/m 42
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Italië
✓ staat bekend om topkwaliteit

 

Zó mooi: Aeyde is een Duits designer schoenenmerk met een fantastische tijdloze collectie, waarvan een deel terugkomende core collectie is. Aeyde hecht veel waarde aan vakmanschap en een slow productieproces, en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vaste Italiaanse fabrieken (altijd familiebedrijven) waar het merk een hechte relatie mee heeft.

 

Bekijk de collectie

 

 

Tach

 

Maat XS – XL
✓ fair gemaakt in Uruguay

 

Tach heeft zo’n heerlijke stijl. Veel kan ik er niet over zeggen, want helaas is het merk allesbehalve transparant, maar toch hoor ik er veel goede verhalen over en Tach claimt in ieder geval dat de hele collectie onder eerlijek arbeidsomstandigheden lokaal in thuisland Uruguay wordt geproduceerd.

 

Bekijk de collectie

 

 

Hund Hund

 

Maat XS – XL
✓ fair geproduceerd in Europa
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Meer liefhebber van een edgy stijl, en op zoek naar merken met en meer Y2K vibe? Check dan zeker even Hund Hund. Dit Berlin based label gebruikt duurzame materialen (nieuwe of deadstock materialen) en produceert bij vaste, kleinschalige productiepartners in Europa. En ook fijn: Hund Hund is vrij betaalbaar. Wel een kritische noot: waar ik voorheen goede informatie over hun productieproces op de website las, hebben ze dit helemaal verwijderd. Totaal niet transparant, dus. Ik heb ze hier een bericht over gestuurd voor verduidelijking. Doe dit ook vooral, samen kunnen we merken aan het denken zetten!

 

Bekijk de collectie

 

 

Miista

 

Maat 35 t/m 42
✓ fair geproduceerd in Spanje
✓ materialen vrij lokaal gesourced

 

Het Engelse Miista is een heerlijk schoenenmerk met een eclectische stijl en bijzondere details. Als je op zoek bent naar echt aparte modische modellen, kleuren en materialen: kijk hier eens rond. Miista produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vaste productiepartners in Noord-Spanje (het merk zegt zelf dat het kleine productiebatches zijn, maar ik vind dat ze een vrij grote halfjaarlijkse sale hebben voor een bedrijf dat dat zegt :)). En ook goed: ook alle materialen worden vrij lokaal gesourced: in Italië, Portugal en Spanje.

 

Bekijk de collectie

 

 

Pura Utz

 

Één van de meest ethische bedrijven in deze Guide, en ook nog één van de stijlvolste als je ‘t mij vraagt :), is Pura Utz. Bij dit Deense merk vind je de mooiste sieraden, handgemaakt van heel veel kraaltjes, en de hele collectie wordt onder meer dan fair trade omstandigheden geproduceerd door een vrouwencommunity productiepartners in Guatemala. PUra Utz betaalt 4x de industriestandaard in Guatemala, zorgt voor excellente secundaire arbeidsvoorwaarden en heeft als doel om 51 vrouwen volledig te empoweren. Ook is Pura Utz transparant over materialen en de prijsopbouw. Echt een fantastisch bedrijf.

 

Bekijk de collectie

 

 

Paloma Wool

 

Maat EU34 – 44
✓ fair en lokaal geproduceerd in Spanje

 

Het Spaanse Paloma Wool experimenteert graag. Waar het een paar jaar geleden echt nog een kleurrijk, funky label was, vind je er nu veel aarde- en grijstinten en late Y2K stijlen. Paloma Wool gebruikt helaas nog veel niet-duurzame materialen, maar produceert wel lokaal in thuisland Spanje en heeft daardoor goed zicht op eerlijke arbeidsomstandigheden. Zelf heb ik twee paar muiltjes uit collecties van een paar jaar geleden, waaronder de Balance Sandals. En ze zijn na 4 jaar nog steed fantastisch 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Confidante

 

Maat XS – L 
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt
✓ natuurlijke materialen
✓ core collectie, no sale

 

Confidante is een mooi Nederlands slow fashion merk bewust slechts een kleine collectie maakt van wardrobe essentials die je vaak ook nog op meerdere manieren kunt dragen. Confidante gebruikt uitsluitend natuurlijke of deadstockmaterialen (= leftoverstoffen) en werkt samen met drie vaste eerlijke productiepartners. En ook mooi meegenomen: Confidante is vrij betaalbaar!

 

Bekijk de collectie

 

 

Esthé

 

Maat XS – XL
✓ fair geproduceerd in Europa

 

Het Britse Esthé is heerlijk als je van moderne essentials met een bijzondere pasvorm houdt. Helaas gebruikt het merk weinig duurzame materialen, maar de productie vindt wel plaats bij 4 vaste eerlijke productiepartners in Bulgarije en Griekenland, waarmee het merk lang samenwerkt. Esthé is daar heel transparant over. Nog een pluspunt: vergeleken met andere merken in deze Guide is Esthé vrij betaalbaar.

 

Bekijk de collectie

 

 

Olivia Rose The Label

 

Maat 32 t/m 42
✓ made to order
✓ fair geproduceerd in Edinburgh

 

Zo tof: Olivia Rosa The Label is het merk van de gelijknamige Schotse ontwerpster. Dit slow fashion label heeft een kleine collectie en werkt geheel made to order vanuit het eigen atelier in Edinburgh. Olivia Rose kenmerkt zich door vintage silhouetten met een moderne twist en vakmanschap. En ook fijn: omdat het made to order is, kun je jouw eigen maat laten maken en een item ook langer of korter laten maken.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

Fotocredits
alle afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

 

Tikkie link

 

Heeft mijn platform jou geholpen in je duurzame modereis? Via deze Tikkie link kun je een symbolische lunch of koffie voor me betalen, die mij extra tijd geeft om te investeren in nieuwe onderzoeken, guides en artikelen. Ontzettend bedankt! Liefs, Sara

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂