Brand Guides
Guide: de fijnste Nederlandse duurzame kleding webshops 👌

Guide: de fijnste Nederlandse duurzame kleding webshops 👌

Je wilt bewuster kopen: alleen nog maar eerlijke en duurzame kleding voor jou. Maar waar begin je in vredesnaam? In de winkelstraten vind je bijna alleen maar onethische rotzooi. Gelukkig zijn er een aantal geweldige verzamelshops (waarvan de meeste ook een fysieke winkel hebben!) waar je met een gerust hart kunt kopen. In deze guide vind je de fijnste Nederlandse duurzame kleding webshops verzameld. Enjoy! 🙂

 

Side note: het is momenteel geen makkelijke tijd voor retailers, helemaal in de duurzame modewereld waar marges al veel lager zijn dan in fast fashion (omdat de werkelijke prijs eerlijk door jou wordt betaald, en níet door de makers en de natuur). Terwijl zij wel een belangrijke rol vervullen: zij brengen duurzame keuzes naar een grotere groep mensen, ook in de fysieke winkelstraten, en geven merken zichtbaarheid. Van deze duurzame kleding webshops weet ik – stuk voor stuk – dat ze gerund worden door hele oprechte, idealistische ondernemers die echt ons support verdienen.

 

Nederlandse duurzame kleding webshops in deze guide:

 

1. Sophie Stone (+ 10% kortingscode)
2. The Collection One
3. Retale
4. Project CeCe

Shop Like You Give A Damn
Brandmission
Wolf and Storm
The Blind Spot

 

1. Sophie Stone

 

Sophie Stone is één van de eerste duurzame moderetailers van Nederland. Met hun missie om duurzame kleding mainstream te maken, strijden founders Esther en Anna Sophie al sinds 2016 voor een eerlijkere modewereld. Na de succesvolle webshop openden ze ook een prachtige, grote winkel in een drukke winkelstraat in Utrecht.

 

Sophie Stone verkoopt zowel vrouwen- als mannenkleding en het aanbod is enorm. Denk aan merken als Armedangels, Dedicated, sneakers van o.a. Veja, Thinking MU, New Optimist en Mud Jeans – en niet onbelangrijk: je vindt er veel betaalbare opties. Esther en Anna Sophie zijn heel streng in hun selectie; een merk mag alleen bij hen liggen als het zowel eerlijk als duurzaam te werk gaat. Wel verantwoordelijke materialen, maar geen helderheid over eerlijke arbeidsomstandigheden? Dan komt het niet in de winkel.

 

HOERA: met de code SARA krijg je online 10% korting op alles bij Sophie Stone!

 

Bekijk de collectie

 

 

Bekijk mijn interview met Sophie Stone’s co-founder Anna-Sophie hierboven, in de documentaire A Tool For Change (v.a. 06:00).

2. The Collection One

 

In mijn stad Amsterdam is The Collection One één van mijn favoriete duurzame mode-adressen. Maar ook online kun je er terecht, hoera! Je vindt er een heerlijke mix van eerlijke labels en vintage, met een prachtig neutraal kleurenpalet en natuurlijke materialen als basis. Ik hou van de fotografie, de klassieke pasvormen en de mix die founder Lisa met eerlijke, onafhankelijke labels maakt. Denk aan het mooie Rhea., een supertransparant merk met fantastische knitwear. Of By Signe en St. Agni. Maar check ook echt even hun vintage. Zo mooi!

 

Bekijk de collectie

 

 

3. Retale

 

Ohh kijk hier echt eens rond, want Retale is zo leuk en qua stijl ook heel anders (kleurrijk! funky!) dan de andere webshops in deze guide. Je vindt er prachtige items van Laagam en Give A Pon, maar nog het meest bijzonder is de eigen collectie van Retale. Denk aan de mooiste blouses, jasjes, gilets en jurken, gemaakt van geüpcyclede Indiase sari’s en vakkundig gemaakt door de vrouwen van Saheli Women, een feministisch, women owned Indiaas productie-atelier. Wat je ook zoekt: alles bij Retale heeft gewoon een steengoed, eerlijk verhaal. En check ook hun fysieke winkel in hartje Nijmegen. Aanrader!

 

Bekijk de collectie

 

 

4. Project CeCe

 

Als ze ergens een groot aanbod hebben, is het bij Project CeCe. Deze zoekmachine voor duurzame kleding is de grootste in z’n soort: je vindt er tienduizenden(!) kledingstukken, schoenen, beauty- en homeproducten van eerlijke en duurzame merken, voor zowel mannen, vrouwen als kids. Project CeCe cureert op verschillende duurzaamheidscriteria en je kunt ze echt vertrouwen. Wel goed om te weten: Project CeCe is geen webshop, maar een verzamelplatform dat je doorstuurt naar de betreffende webshop. Maar wel heel handig als je snel wilt browsen op basis van specifieke zoekcriteria.

 

Bekijk de collectie

 

 

5. Shop Like You Give A Damn

 

Shop Like You Give A Damn is een online duurzaam warenhuis dat een hele grote verzameling van mooie duurzame kledingmerken samenbrengt (naast ook beauty- en homemerken). Shop Like You Give A Damn cureert op basis van vijf waarden: merken moeten eerlijk (arbeidsomstandigheden), duurzaam (qua milieu-impact), vegan, inclusief en sociaal zijn. Hele leuke plek om inspiratie op te doen en nieuwe merken te leren kennen.

 

Bekijk de collectie

 

 

6. Brandmission

 

Al ruim tien jaar zet Brandmission zich in voor een betere modewereld. Wat begon met een winkel in Haarlem, breidde zich uit naar ook een winkel in Amsterdam en een mooie webshop. Bij Brandmission vind je uitsluitend kledingmerken die op een duurzame en eerlijke manier produceren, zoals A Beautiful Story, Alchemist, Bufandy, Loop.a Life, Maium, O My Bag en TOMS. Ze hebben een groot aanbod voor zowel mannen als vrouwen en zowel casual als meer dressed up. Neem er eens een kijkje!

 

Bekijk de collectie

 

 

7. Wolf and Storm

 

Wolf and Storm is de fijne vegan webshop van Marlieke Broekmeulen, die zich al heel lang inzet om duurzame en vegan kleding op de kaart te zetten. Marlieke cureert haar aanbod zelf en je weet er zeker dat alle merken eerlijk zijn, hoge kwaliteit nastreven en op een duurzame manier produceren. Alle producten zijn 100% vegan en bij Wolf and Storm vind je ook veel betaalbare opties, waaronder de eigen collectie.

 

Bekijk de collectie

 

 

8. The Blind Spot

 

The Blind Spot is opgericht om een duurzaam alternatief toegankelijk te maken voor iedereen die nog fast fashion (= de blind spot) koopt. Het is een toegankelijke, stoere en sophisticated webshop (met ook een fysieke winkel in Goes) en je vindt er een groot aanbod voor zowel mannen als vrouwen. Denk aan merken als MUD Jeans, Jan ‘n June, Susan Bijl, Veja, Wildthings Collectables en Arber Studio.

 

Bekijk de collectie

 

 

Fotocredits: de foto’s in dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.
In dit artikel werk ik middels affiliatelinks. Als je iets bestelt via één van deze links, krijg ik een kleine commissie. Dit helpt mij om dit platform draaiende te houden. En jij merkt er niks van 🙂 Dank!

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂