Duurzame materialen
Kies wat vaker voor monomaterialen – dit is waarom

Kies wat vaker voor monomaterialen – dit is waarom

Tip: als je iets aanschaft, bij welk merk dan ook, kies dan wat vaker voor kwalitatieve monomaterialen. Want aangezien recycling steeds belangrijker wordt in de wereld van duurzame kleding – iets met de circulaire economie – moeten we onze materialen heel bewust kiezen.

 

Duurzame koopkeuzes maken is ingewikkeld, tell me about it 😉 Er zijn zo vreselijk veel dingen waar je op kunt letten. Ik schrijf nu 8 jaar over duurzame kleding en ook voor mij is het soms nog steeds een uitdaging om goede duurzame keuzes te maken. Gelukkig weet ik inmiddels waar je op kunt letten als je merken checkt (lees hier hoe je een duurzaamheidscheck uitvoert op de website van jouw favo merk). Maar sommige dingen zijn zo gecompliceerd. Gelukkig is er op materiaalgebied iets heel concreets waar je vanaf nu op kunt letten: monomaterialen.

 

Wat zijn monomaterialen?

 

In het kort: een monomateriaal is een materiaal dat voor 100% van één soort vezels is gemaakt. Bijvoorbeeld 100% biologisch katoen, of 100% Tencel. Monomaterialen kunnen om die reden goed gerecycled worden. Als je veel verschillende vezels combineert in één kledingstuk, wordt het erg moeilijk om het uiteindelijk weer te verwerken tot een nieuw kwalitatief materiaal (al wordt er momenteel hard aan innovaties gewerkt om dit te veranderen). Toch doen veel merken dit. Omdat het goedkoper is, maar in sommige gevallen ook om de levensduur van een item te verlengen. Had ik al gezegd dat duurzaamheid best ingewikkeld is? 😉

 

Deze regel gaat trouwens niet altijd op: ook materiaalblends kunnen in sommige gevallen juist de duurzaamste optie zijn. Zo gebruikt het circulaire truienmerk Loop.a Life bewust 100% gerecyclede materiaalblends. Gerecyclede vezels zijn namelijk korter dan nieuwe vezels, en daardoor vaak minder sterk. Zou je 100% gerecycled monomateriaal gebruiken, zou dat de kwaliteit niet ten goede komen en ook dat is duurzaamheid. Een mix verlengt de levensduur. Omdat gerecyclede vezels maar zo weinig voorkomen (momenteel wordt slechts 1% van alle kleding gerecycled), is het wel degelijk een duurzame keuze om alsnog in innovatieve bedrijven zoals deze te investeren. Zij inspireren en veranderen namelijk de industrie.

 

Kleding van gerecyclede PET-flessen is eigenlijk niet duurzaam

 

Monomaterialen kunnen goed gerecycled worden en zijn in dat opzicht een hele goed keuze, maar dit ligt genuanceerder op het gebied van gerecyclede PET-flessen. Veel kledingmerken maken reclame met het – volgens hen – duurzame gegeven dat hun kleding is gemaakt van 100% gerecyclede PET-flessen (die van frisdrank, weet je wel). Dat is een monomateriaal en dat is goed, maar het is allesbehalve een circulaire oplossing. Eigenlijk is het namelijk geen re-, maar downcycling. PET-flessen kunnen namelijk oneindig opnieuw tot (gelijkwaardige) PET-flessen worden gerecycled, maar als er kleding van wordt gemaakt, kun je die vaak niet meer gelijkwaardig recyclen. Dat betekent dat de kwaliteit steeds verder achteruit gaat en dat het alsnog op de vuilnisbelt belandt. Bovendien schrijft Fashion United dat er door de snelgroeiende PET-vraag in de kledingindustrie in de drankenwereld jusit een tekort aan gerecycled PET ontstaat, waardoor er steeds meer nieuwe flessen worden gemaakt. Bizar! En dat staat natuurlijk nog los van de microplastics die er van polyester kleding af komen; gerecycled of niet.

 

Twee extra vuistregels

 

Ik kwam voor het eerst in aanraking met monomaterialen in het Gidsje voor duurzaam winkelen van circulariteitsexpert Rosa Scholtens (download ‘m hier gratis!). Rosa geeft ons ook twee andere basisregels: koop geen kledingstuk dat uit meer dan 2 materialen bestaat. En kies alleen voor kleding die uit max. 5%, maar eigenlijk het liefst max. 3% elastane bestaat. Dit haalt namelijk de kwaliteit van het kledingstuk flink naar beneden. Fijn om vanaf nu in je achterhoofd te houden.

 

Daarnaast kun je naar duizend andere dingen kijken op materiaalgebied:

  • De impact van het productieproces
  • Het percentage gerecyclede vezels (dat moet ook echt omhoog)
  • De kwaliteit en de levensduur
  • Praktische producteigenschappen
  • Microplastics
  • Deadstock- en andere leftovermaterialen
  • Etc.

 

Je kunt kiezen voor duurzaam geproduceerde materialen en zelf kies ik het liefst voor natuurlijke materialen. Dus als je vanaf nu iets op het oog hebt, check dan altijd eerst het kledinglabel, of het kopje Materialen op een online productpagina.

 

 

Fotocredits Faithfull

 

 

Tikkie link

 

Heeft mijn platform jou geholpen in je duurzame modereis? Via deze Tikkie link kun je een symbolische lunch of koffie voor me betalen, die mij extra tijd geeft om te investeren in nieuwe onderzoeken, guides en artikelen. Ontzettend bedankt! Liefs, Sara

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂